Blåklokker med tårer på. Livets uransakelige veier er de dagene som kommer og går fra du er født til du dør. For du vet selvsagt at du skal dø engang, du også. Memento Mori.

Vit at du skal dø, så kommer ikke døden som et sjokk på deg, når noen av dine nærmeste plutselig og brått en dag dør i fra deg.

Vår siste tabu- døden er ikke lett å takle, ei heller å snakke om for noen. Nettopp derfor bør den opp i dagen.

Memento Mori, en latinsk frase som kan bety, “husk din dødelighet”. Bare de som er bevisst sin egen dødelighet klarer å leve livet til fulle. Vi nordmenn lever lenge. I nærmere 80 år, ofte lengre enn det også. Noen blir dessverre ikke så gamle, de dør av sykdom, ulykker eller selvmord.

En klok mann som heter Per Fugelli, har kreft, og det har han hatt i mer enn fem år. Han er ikke frisk, men har ikke spredning av kreften lenger heller. Han kaller det for et friminutt i livets siste fase.

– Fantastiske Per gråt da han fikk beskjed av legene når nyheten kom, om en kreftsvulst som måtte skjæres vekk. Per gråt ikke med det samme, nei han var så sulten at han gikk i kiosken på sykehuset og kjøpte softis. Per elsker softis. Han syntes han fortjente det denne dagen i 2009 da kreft-beskjeden slo luften ut av ham.

Blåklokker med tårer på.

Blåklokker med tårer på
Foto: Copyright Bente Bjørnå

Per Fugelli gråt ikke før han var på vei hjem. Han stoppet for å plukke blåveis, på vei hjem fra sykehuset der en lege hadde fortalt at han kan snart dø av kreft. Per gråt, og plukket blåklokker. Blåklokker med tårer på.

Ingen lever evig. Kanskje de som har en kristen nok tro at det livet skal være en evig fest, så snart man tar sitt siste åndedrag her på kloden. Dem om det. Kroppen, skallet, tarmene, hodet og hjerne, kjøtt, blod, skjelett og sannsynligvis sjelen din blir til støv. Du blir til ingenting når du dør. Sannsynligvis.

Men takk gode Gud for det da. Tenk deg selv; hvilket evig kaos som har oppstått rundt om i verden, om ingen hadde dødd?! Hadde blitt trangt og vanskelig over alt. Kø i trafikken. Kork.

Ved å være deg bevisst din begrensede tid i live som menneske, så gjør du kanskje mer ut av selve livet også. Disse dager som kommer og går, kalt selve livet. Du tror kanskje at alt i ditt liv blir så mye bedre når du får gjort ditt, får tak i datt eller vinner i lotto. Glem det. Lev heller livet ditt nå. Akkurat i dag er jo den aller første dagen i resten av ditt liv. Lev det da!

Ikke gå og vent på at det skal bli bra. Det blir ikke bedre enn det du gjør det til. I dag.

Per Fugelli er blant de flotteste og klokeste menneskene jeg vet om, ikke fordi jeg kjenner ham personlig, for det gjør jeg slett ikke, men han er så god å lytte til. Hvert eneste ord er veloverveid og viktig når Per snakker. Heldigvis er han kreft-fri, men dessverre ikke frisk. Per har bare friminutt fra kreften. Per skal dø, men det skal du og jeg også.

Ikke i dag kanskje, men er du over 40 år, så er du død om 70- 80 år, helt sikkert. Alle på hele kloden som er 40 år i dag- er borte da. Ikke la bagateller styre din hverdag, ikke la uviktigheter få bestemme hvordan du lever. Lev livet selv for pokker; på dine egen premisser. Det er da ditt eget liv. Ingen andres.

Styr butikken selv, grip dagen, lev livet. Ditt korte liv. Du skal tross alt være død i all evighet. Det er lenge det. Sett opp en liste over ting du skal gjøre før du dør, så begynner du allerede nå med å gjennomføre samtlige punkter. Før det er for sent.

Vil du høre på Per Fugellis kloke ord, så har vi tatt med en link for deg å lytte til.

Vargas

Pin It on Pinterest