Blir man dum av potet? Et gammelt ordtak fortalte at den som spiste mye potet ble dummere og dummere jo mer man spiste.

Dette stemmer åpenbart ikke – potet er et av de viktigste og mest anvendelige produktene vi har på det norske kjøkken. 

Det vi vet rimelig sikkert, er at poteten kom til Europa på 1500-tallet, fra Sør-Amerika, via de spanske erobrerne. Vi kan ikke annet enn å takke og bukke for den gaven. Poteten kan nemlig brukes til så mangt, og mange nordmenn velger potet som et supplement til middagen, flere ganger per uke.

Blir man dum av potet?

Poteten kan bakes, kokes, grilles, stekes, moses, kuttes og nytes i alle former og fasonger. Potet er også en fantastisk råvare som kan brukes i kombinasjon med andre råvarer og som substitutt til all verdens deilige retter. Hva er vel den norske svine- eller nakkekotelett-middagen, uten poteten?

Erneringsfysiologene strides om det er sunt å spise potet, all den tid den inneholder noe stivelse, men med skall, skal potet være direkte sunt, men tilberedt som pomes frites, blir det verre. Her finner du en liten oversikt over hvordan du bør tilberede poteten, slik at den blir sunnest mulig.

blir man dum av potet?
Foto: Wikipedia.org

Riktig krydder er viktig i de fleste retter, slik også for poteten. Om den kokes, bør du med fordel ta litt salt i kokevannet, om den bakes, fortjener poteten hvitløk eller persille, gjerne i form av smør, men også som pomes frites, hører det med salt. “Påmfri” er også populært i mange kjeder som tillegg til all verdens hamburgere og grillpølser.

Poteten er et velkjent supplement til de fleste tradisjonsrike middagene vi kjenner i dette landet. Både til fårikålen, til kotelettene og som tilbehør til kjøttkaker, må man bare ha de tradisjonelle kokte potetene – gjerne servert med litt gressløk på toppen.

Om du velger norske poteter eller import, så er det stort sett lik kvalitet. Men de franske Amadine-potetene, de små og lyse du vet, de har mange satt sin elsk på. Disse kan faktisk med fordel stekes i litt olivenolje over og i ovnen på ca 30 minutter, med salt, pepper, hvitløk, basilikum, timian og oregano. Nydelige.

På grillen går det fint an å bake poteten, server den til både fisk, biff eller svinekjøtt.

Akkurat nå i starten på høsten, får du norske nypoteter som passer perfekt til knakkpølser eller middagspølser, og nykål, med litt smør og gressløk. En fantastisk rett som mange nordmenn liker.

Vår største favoritt-middag; hva potet angår, der poteten er like viktig som resten av ingrediensene og ikke bare et tilbehør, er i bacalaoen. Bacalao på tradisjonelt vis, ala Kristiansund, uten potet, er ingen Bacalao. Ønsker du oppskriften, legger vi den med i denne linken her.

Man blir altså ikke dum av potet, men heller god og mett hver gang man spiser denne omdiskuterte rot-frukten. Det er selvsagt helt opp til deg, hvordan du velger å tilberede din potet.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Endelig klart for SKAM-kopi!

Endelig klart for SKAM-kopi! Serien "Lovleg", kommer nå på NRK.no og det er all grunn til å glede seg. Litt...

Lukk