Blir påsken en fyllefest? Er det slik at du må dra med deg en hvitvin dunk eller tre, for å bli godtatt i venninnegjengen? Blir du sett ned på som en avviker om du drikker alkoholfritt på lønningspils-festen? Og er du ikke velkommen på hytta uten minst to brett med øl i påsken?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Fyllefest

Når påskehøytiden endelig er kommet og freden senker seg over fjord og fjell, kan man kanskje bli fristet til i kose seg litt ekstra. Det er jo mange dager med fri og man kan få smake på de godsakene som står i skapet. De flaskene som du kjøpte i tilfelle det kom noen som fortjente et glass eller to.

Bare sånn for sikkerhetsskyld. Kjenner du deg igjen?

Les også: Drikker svigermor?

Kan det bli for mye av det gode – om du er helt ærlig? Eller koser du deg med litt alkohol hver dag, uten å tenke på konsekvensene?

Blir påsken en fyllefest? I så fall er det helt opp til å stoppe skjenkingen og drikkingen i tide. For din egen skyld.

Som alltid er det nyanser man bør ta stilling til, det er forskjell på å barbere seg å skjære av seg hodet. Selvsagt skal man kunne nyte en påskeøl, et glass påskevin til lammelåret. Eller en snaps eller to i solveggen. Det er påske kun én gang i året. Ikke sant?

Blir påsken en fyllefest?
Bildet er tatt av annca fra Pixabay 
Blir påsken en fyllefest?
Bildet er tatt av pau_noia0 fra Pixabay 

Drikkepress

Er man i sin beste alder, singel, har god råd og kontroll på livet. Da er det kanskje litt enklere å ta den helt ut, når solen skinner i fjellet og man har brakt med seg masse godsaker. Da kan det fort bli raske briller og høy partyfaktor med afterski og fyll. Hva så? Viktig å kose seg litt og.

Les også: Drikker dine aldrende foreldre for mye?

Eller er du typen som klarer å takke nei, takk – til alkohol?

Kan du dra på fest, men kjøre begge veier? Edru? Da er du blant veldig få, for nordmenn tviholder på kombinasjonen alkohol og fest. Om du trodde det var de unge som drakk mest, tar du feil. Hadde du klart å gjennomføre en lang påskeferie helt uten alkohol?

Det er de godt voksne og eldre som drikker stadig mer alkohol, i følge ferske undersøkelser gjort av TNS Gallup.

Inntaket av alkohol for nordmenn er det vanskelig å ha nøyaktig kontroll på. Fordi det er en rekke områder man kan skaffe denne typen nytelsesmiddel, blant annet brygge selv, handle svart, i utlandet, på Tax Free osv.

Trenden har nå snudd. Ungdom som tidligere hadde rykte på seg for å ikke gjøre annet enn hærverk, tyveri og rave dritings rundt i sentrumsgatene, har når funnet andre arenaer å markere seg.

Besteforeldre

Nå er det deres besteforeldre som løser verdensproblemene i bunnen av en treliter med rødvin eller i en halvliter eller tre med øl, på puben. De godt voksne har solid økonomi, de velger kvalitet, men drikker nær 60% mer enn for få år siden. Fortsatt ifølge TNS.

Siden tusenårsskiftet har trenden vært tydelig. Ungdom drikker stadig mindre, ikke bare i Norge, men i hele den vestlige verden. Årsaken kan være økende kunnskap om hvor skadelig misbruk av alkohol kan være, både på kort og lang sikt. 

Unge mennesker kjenner til skadeomfanget og den alvorlige nervegiften som over tid, skader store deler av kroppen, ved misbruk av alkohol. Derfor drikker mange unge mindre enn før.

Hvorfor eldre mennesker drikker mer, er sammensatt, men har en sammenheng med at de har bedre tid, er mer sosiale, reiser mer og individualistiske verdier har stadig mer å si. Eldre er også mer urbane og har tilgang til restauranter og barer i lokalmiljøet.

Men, det er drikkepresset dette handler om, og der kan du helt sikkert se deg selv i speilet. Har du påvirket venner, kolleger eller kjæreste, til å drikke mer enn vedkommende selv har ønsket? Er svaret ja, bør du skamme deg, eller rykke fram til start.

Du kan selvsagt klemme i deg all den alkohol du råder over, men har ingen rett til å påføre andre, den samme lidelsen.

Blir påsken en fyllefest? – Det er helt opp til deg.

Vargas

Pin It on Pinterest