Blitt overvektig i ferien? Den eneste trøsten vi har, du er ikke alene. Mange sliter med å komme i arbeidsantrekket etter en lang sommer med litt for mye av det gode. Man er i mindre aktivitet og spiser kanskje mer usunt og drikker mer av det man ikke bør ha for mye av. Øl, vin drinker og alkohol generelt, har mye sukker og mange flere kalorier – enn alternative alkoholfrie varer.

Høsten er ikke bare den tiden på året mange velger å gå fra hverandre, det er en tung tid rent mentalt, fordi man skal jobbe uten ferie helt fram til jul, i en bukse som er minst ett nummer for liten. Det er kilde til depresjon, angst og selvmordstanker. Neida, så ille er det vel ikke? Med noen enkle grep, går du fra fet til litt mindre fet på et par uker.

Slik gjør du det:

Når du lager middag, legger du maten på tallerkenen og lar kasserollene bli værende på kjøkkenet, på den måten spiser du kun den ene talerene med middag, og ikke to. Du lurer ikke deg selv til å ta mer enn det du trenger. Du er akkurat passe mett, ikke overmett – slik du pleier. Etter maten pleier du å velte deg over på sofaen, tar frem fjernkontrollen og ser på film eller serier. Drit i det.

La maten synke, uten å sovne, deretter tar du på deg de beste skoene du har, går ut av leiligheten, ut på fortauet og fortsetter rett fram i 30 minutter. Deretter snur du og går hjem i igjen, tar deg en dusj og nyter den gode samvittigheten etterpå. Husk at det ikke skal mer til for å redusere vekt, men du bør gjøre det minst annen hver dag, gjennom hele uka, uansett vær.

Blitt overvektig i ferien?

Et godt råd kan være å variere aktiviteten til å være en sykkeltur, svømmetur eller en runde i skogen eller i kupert terreng. Det er bra for hodet, for bena og gir motivasjon til å fortsette, fordi du får alternative aktivitetsformer. Er du aktiv sammen med andre, øker sjansene for at du fortsetter.

Blitt overvektig i ferien?

Å bli overvektig fører endel misnøye med seg som du vet. Klærne blir trange og det meste du skal foreta deg blir tyngre og du svetter mye, bare du skal ta på deg skoene. Da er det på tide å ‘reise kjerringa’, komme seg ut og være mer aktiv. Men, det er faktisk hakket viktigere, hva du putter i kjeften. Om grillen fortsatt ikke er pakket vekk, bør du i hvert fall fjerne de fete pølsene og de digre hamburgerne.

Lest? Slik får du bedre råd etter ferien

Grill heller fisk, grønnsaker og sunne grillspyd. Du kan kose deg så ofte du vil, om det du spiser er sundt og godt, det vil si, alt med måte. Du bør ikke spise mer enn det du trenger, og teller du kalorier, klarer du som kvinne deg på 2000 kalorier per dag, er du en voksen mann, fortjener du ca 2500 kbaolorer, og reduser fint vekten med det inntaket – om du er aktiv gjennom dagen.

Å gå en tur, uansett hvor, er faktisk noe av det beste du kan gjøre, om du ønsker å redusere vekt, i følge forskningen. Å gå er ikke for belastende, du kan gjøre det ofte uten å bli skadet eller få slitasje på sentrale deler av verdifulle deg. Du kan med god samvittighet gjøre økta unna før du skal på skole eller jobb.

Vi nordmenn beveger oss betydelig mindre, enn for noen år siden. Derfor blir vi tyngre og tyngre også. Enda vi bruker millioner av kroner på slankepulver, treningssenter, treningsklær og slankekurs – blir vi altså tross alt fetere og fetere, fordi vi sitter i ro, for lenge av gangen. Velger vi en annen type livsform, ved å slå av TV’n og komme oss ut i naturen, vil vekttapet du oppnår holde seg ved like.

Vi spiser ikke bare mer salt og sukker, vi spiser oftere og mye mer enn før. Det er en av årsakene til at vi ikke klarer å holde vekta nede, til tross for at vi trener tre til fire ganger per uke. Vi må altså bli flinkere til å bevege oss mer, spise mindre og sunnere samtidig. Bare på den måte, ved å opprettholde en endret livsstil, vil vi lykkes med å holde vekta.

Vi er vanemennesker, men også lettlurte, naive idioter, de aller fleste av oss.

For i romjula i fjor, investerte du 3000 kroner i nytt treningstøy, nye sko og ny tights. Fra januar av, skulle du sette ‘alle kluter til’ for å bli den beste utgaven av deg selv. Du skulle bli veltrent, vakker og redusere vekta med 10 kg, minst. I dag, et lite svangerskap senere, er du ikke bare tyngre, du har kastet mye penger ut av vinduet i tillegg – fordi det ble for slitsomt å trene. Kjenner du deg igjen? Hva skjedde? Gadd ikke?

Lest? Følelsen etter trening …

Altså, man bør sette seg mål, absolutt. Men målsetningen bør stå i stil med virkeligheten. Du bør ha realistiske mål det er mulig å oppnå. På den måten gir du deg selv en premie for hvert delmål du når, særlig om målsetningen du opprinnelse satte deg, er over lang tid. Det bør den være. Fordi det tar tid å redusere vekt.

Vår beste tips til deg som er blitt overvektig etter ferien, ja, vi vet det er mange der ute som har det slik i disse dager, er å tenke langsiktig. Langsiktige målsetninger lykkes i større grad enn for de som tror på en ‘kvikk fiks’. Det som skjer da, er at du holder en stund og havner tilbake på gamle rutiner, du spiser mer enn du bør og beveger deg mindre og legger kanskje på deg mer enn du gikk ned.

Legger du om hele livsstilen, så holder vekta seg nede fordi du har gode rutiner i livet, som forhindrer vektøkning. Så bør du huske på å kose deg en gang i blant, bare det blir en sjelden gang – så går det helt fint. Velfortjent.

Uansett hvor du er i livet vedrørende kropp, utseende og helse. Hvordan du føler deg, betyr alltid mer enn hvordan andre ser på deg og synes om deg.

Du er den viktigste i ditt liv. Alltid.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skolestart – ser lærerne de utsatte barna?

Skolestart – ser lærerne de utsatte barna? Norske lærere skal ikke bare ha 4 som standpunktkarakter i norsk og matte,...

Lukk