Jeg mener det er helt bak mål og servere barn i førskole alder Lavkarbo diett. For det er det det er. En diett for å redusere vekt. Man kan kanskje gå ned i vekt med å gå på en Lavkarbo diett om man er svært overvektig.

Men de fleste ernæringsfysiologer advarer å ha dette som et daglig kosthold. Det kan på sikt få konsekvenser som økt kolesterol og høyt blodtrykk.

Til tross for advarsler og trusler fra «Fotballfrues» ektemann, Lars Kristian Eriksen. Om aldri å skrive negativt om Lavkarbo, så tar jeg sjansen da jeg mener det er svært viktig å advare mot «massehysteriet».

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas ved Rikshospitalet er skeptisk til å gi barn et karbohydratfattig kosthold. Hun understreker at barn må ha karbohydrater for læring og fysisk utfoldelse.

Om du er en ung jente eller gutt i puberteten og  i tenårene bør du ligge langt unna alt som har med “Lavkarbo-dietter” å gjøre. Den perioden i livet man er når man vokser og går fra å være ungdom til  å bli voksen er svært viktig. 

Lavkarbo dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både  karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold. Her har foreldre en enorm jobb å gjøre får å bekjempe disse produsentene/kjedene som prøver å tjene seg rike på naive og godtroende ungdommer.

Dessverre så er det andre som også har svært sterk påvirkningskraft på de unge, spesielt på nettet, og det er toppbloggere som tjener gode penger på å snakke om og vise fram produkter som ingen har godt av å få i kroppen.

-Unge mennesker skal ha normal mat, og skal det vektreduksjon til så går det an å kombinere sunne matvaner uten å tømme lommeboka for å kjøpe  lavkarbo dietter, med fornuftige treningsdoser. Lavkarbo er jo vanlig mat vil du sikkert si. Det er riktig, men allikevel så kuttes det ut viktige næringsstoffer i Lavkarbodietter som feks brød. Barn bør spise mat som inneholder karbohydrater fordi barn er så aktive.

Skotske forskere fra Rowett Reasearch Instituet i Aberdeen mener de har funnet en link mellom redusert inntak av karbohydrater og redusert produksjon av bakterier som beskytter mot kreft.

Ifølge forskerne oppstår problemene først dersom du fortsetter med et lavt inntak av karbohydrater over lang tid.Lavkarbo-dietter går ut på at man reduserer inntak av matvarer som er rike på karbohydrater, som for eksempel poteter og brød.

Barn på SFO og i barne skolen er i aktivitet hele dagen, da skal man ha energirik mat. Karbohydrater er hjernens og musklenes viktigste brennstoff.

– «Lavkarbo-diett” er ikke et entydig begrep. Mengden karbohydrat kan variere, og fettkvaliteten likeså. Én ”lavkarbo-diett” kan derfor være helsefremmende for svært overvektige, mens en annen ikke er det. Et kosthold med redusert innhold av raske karbohydrater fra sukker og hvitt hvetemel, men som inkluderer grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker, magre meieriprodukter og en del umettet fett fra oljer, fisk, nøtter osv., kan være helt i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

– Om man tror at slankepiller, supper og dietter kan få kroppen i toppform så er det feil. Det er mulig man kan miste noen kilo på å gå på disse diettene, men man kan aldri leve på en diett permanent. Man må før eller siden begynne å spise normal mat igjen, og da er det lett å ta opp igjen de vaner og uvaner man hadde før man startet på en diett. Da går selvsagt vekten opp igjen.

-Hjernen forbruker omtrent 120g glukose (karbohydrat) per dag. Ulike vev har forskjellig evne til å benytte ulike næringsstoffer. Hjernen kan kun bruke glukose eller ketonlegemer som energikilde. Dersom kroppen ikke blir tilført karbohydrater vil den danne ketonlegemer fra fettsyrer for å sikre energi til hjernen. Ketose er en tilstand som oppstår etter noen dager med svært lavt karbohydratinntak og man får ketonlegemer i blodet.

Det er viktig å huske at det finnes ulike typer karbohydrater. De karbohydratene som det er ønskelig at man reduserer inntaket av er de såkalte «enkle» karbohydratene som tilsatt sukker (farin). Komplekse karbohydrater som stivelse og fiber kan man derimot spise mer av. Norske helsemyndigheter anbefaler at man spiser minst 4 porsjoner fullkornsprodukter (f.eks. grovt brød, knekkebrød, flatbrød, havregryn,fullkornspasta, naturris) som både inneholder mye fiber og vitaminer og mineraler.

Dersom man går på disse ekstreme lavkarbodiettene vil det ikke være plass til så mye av disse produktene. Frukt og grønnsaker er også karbohydratrikematvarer, og det anbefales at man spiser minst 5 porsjoner per dag, hvorav halvparten grønnsaker og halvparten frukt/bær.

Jeg anbefaler ikke at du bruker en av disse ekstreme lavkarodietter for å gå ned i vekt. Forsøk heller å spise sunt og variert, samt være i mye fysisk aktivitet. Jeg legger ved en artikkel om vektkontroll som jeg tror kan være til nytte:

Få kontroll over vekten

For å gå ned i vekt så er det enkle knep som ikke koster ekstra med penger som gjelder og det virker, garantert.

LIVSSTIL ENDRING er det som skal til. 

– Greier du å legge om stilen så holder du vekta til det ønskelige. Du må gjøre dette uke inn og uke ut for å holde vekta nede. Det er derfor det kalles livsstil endring. Kort fortalt så skal det være nok  at du  spiser hver tredje til fjerde time, drikke mye vann, og trimmer regelmessig.

Ut i fra hva du veier fra før, og om du jobber eller går på skole, og hvilken trivselsvekt du vil ha, så kan du om innstillingen er riktig, ha en målsetning med å gå ned så mye du selv ønsker, men det krever enorm selvdisiplin.

Spis mindre usunt, mindre porsjoner, ta en frukt minst tre til fem ganger om dagen, og er du ikke sulten om morningen så kutter du ut frokosten, ta en frukt i stedet. Viktigheten av frokost er betydelig overdrevet. Du skal spise når du er sulten, men ikke spis for mye.

Gjør deg selv og kroppen din en stor tjeneste, kutt ut alt som heter Lavkarbo dietter, og andre slankemidler. Vil du gå ned i vekt, og du vil det nok, så gjør du det selv med enkle grep.

Du må ville droppe sjokolade, peanøtter, potetgull, øl, cola, dobbel porsjon med middag og dessert. Du må ut av sofaen og i treningsdressen.

Det er det enste som hjelper, men skippertak er verre enn noe annet.

– Det er farlig på sikt å kutte ut karbohytdrater. Du må ha karbohydrater for at kroppen skal fungere, og for å forbrenne fett og proteiner, sier Wenche Frølich.

Mange ernæringsfysiologer er bekymret for hva lavkarbo kan gjøre med hjertet og nyrer på sikt:

Ernæringsprofessor Wenche Frølich er skremt over at så mange nordmenn kutter karbohydratrike matvarer.

 – Å følge lavkarbokurer er som å kjøre bil uten olje. Det går bra en stund, men skjærer seg fort, sier Frølich

– Det normale for kroppen er å forbrenne karbohydrater fra kosten og lage energi til kroppens celler, funksjoner og bevegelser. Ved å kutte ut karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene. Dette høres forlokkende ut, men det betyr at kroppen innstiller seg på «krisebluss», har ernæringsfysiolog Ida Synnøve Grini fra forskningsinstituttet Norfima fortalt i et intervju med forskning.no.

Er du i tvil om det passer for deg, eller er usikker på hvordan din kropp reagerer på diverse dietter som finnes på markedet, så ta kontakt med din fastlege som kan gi deg gode råd om vektreduksjon. Vedkommende lege vil sannsynligvis advare mot å gå på Lavkarbo dietter, uansett alder eller vekt.

Barn på SFO og barne skole bør selvsagt få slippe å gå på slankekur med Lavkarbo!

Hvorfor gå ned i vekt med Lavkarbo når du sannsynligvis dør av hjerte og karrsykdom i ung alder pga for mye fettholdig mat?

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Premiere: The Girl With the Dragon Tattoo

Endelig klart for verdenspremière på den amerikanske versjonene av "Menn som hater kvinner", basert på boken av avdøde Stieg Larsson. Den...

Nå haster det med julevask, 7 slag kaker og julegaver til alle

Får du en bedre jul om alt er på stell, og så perfekt som mulig før jul? Vel, det er...

Lukk