Bør du fryse renta nå? Om du har store lån, som du så vidt makter å betale nå, har banken gjort en generaltabbe som du vil lide for på sikt. Om du ikke makter å betale.

Rentene vil nemlig stige noe i tiden som kommer – har du f.eks lån på bolig til 2 millioner kroner, og får et par renteøkninger på 1%, har du en utfordring.

Denne økningen tilsvarer ca 20.000 kroner per år å betale. Derfor bør du allerede i dag, sette av penger til dagene som kommer, betydelig smalere dager for mange. Det er som kjent dyrt å ha dårlig råd, og flere renteøkninger fra Norges Bank, gjør at de fleste bankene øker utlånsrenta for sine kunder ganske raskt.

Bankene har sikkerhetsmarginer, og de skal tjene penger på alle kunder, åkke som, og da er det vi som kunder og forbrukere som får lide, gjennom økte renter på boliglånene. Merk deg også at det er ikke alle bankene som er like grådige, les: Hever renta like mye. Vær på vakt.

Bør du fryse renta nå?

Bør du fryse renta nå?

Hvis du er i en beklemt situasjon, som vårt forslag innledningsvis viste, bør du fryse renta nå, aller helst i går. Siden bankene kjenner markedet bedre enn de fleste kundene, ser de også konturene tidligere, og kan heve utlånsrenta, på fast- og flytende lånerente – før Ola og Kari Nordmann rekker å si sjokoladekake.

Har du is i magen, stål i ben og armer og kan jobbe mye overtid ved behov, har penger på bok og ellers en god økonomi, der det kanskje er to inntekter i din husstand – de fleste har jo det, vil du overleve de første renteøkningene og behøver ikke gjøre noe med renta.

Det er altså Norges Banks styringsrente du bør følge med på.

Stiger denne, stiger også boliglånsrenta tilsvarende, fordi bankene betaler mer, for å låne penger av Norges bank. Når styringsrenta holdes uendret, slik den har vært i nærmere 7 år, kan du puste normalt. De aller fleste lånekunder i Norge, vil alltid merke en oppjustering av rentene, særlig om økningen kommer raskt og ofte som den kan gjøre de neste årene.

Festen er i grunnen over, i hvert fall kjøpefesten som har kommet de fleste nordmenn til del gjennom mange år – grunnet den unormalt lave renta.

Vi har hatt god tid på å spare nok penger til dårlige tider, sånn rent opplagt, men har du spart til dårligere tider og satt penger til side? Eller har du latt den lave boliglånsrenta vært en sovepute for din privatøkonomi og heller brukt penger som en full sjømann?

I så fall vil du snart angre, bankene skal ha pengene sine og snart er det dyrere å bo enn på veldig lenge. Trøste deg med at renteøkningen på mange måter er en pil i riktig retning for norsk- og internasjonal økonomi. Kall det gjerne en friskmelding.

Kilde: Norges Bank

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Filmen: «Utøya 22. juli» bør du se!

Filmen om det som skjedde på Utøya 22. juli 2011, er for viktig til å bli oversett - ofrene for...

Plus Size modellen som elsker å gå naken

Plus Size modellen som elsker å gå naken. Plus Size er et begrep mange ikke liker å bruke, men som...

Lukk