Hvem kan stå til ansvar for å si nei, du får ikke lov å dø nå. Du får heller vente til tiden er inne. Til du dør en «naturlig» død. Aktiv dødshjelp er som kjent ulovlig i Norge.

De som har bestemt seg for å avslutte liv klarer det selvsagt uten hjelp fra andre om det kniper. De som vil gjør det på en redelig måte med familien rundt seg og med velsignelse fra de man måtte spørre, reiser f.eks til Sveits.

Burde ikke de som ønsker å dø få lov til det når de selv vil?

– Kloke Per Fugelli har skrevet boken «Døden, skal vi danse?» der han kommer tett innpå sitt sin på livet og døden. Per er på reise, på feltarbeide i sykerollen, i helsetjenesten, i dødssonen. En oppdagelsesreise som gir han funn som kan skape nysgjerrighet og som kan være lærerik for alle. Per Fugelli lever med kreft og er fortsatt alvorlig syk.

Per Fuggeli er en av de menneskene det er verdt å lytte til fordi han har kloke og gode meninger som er til gagn for folk flest, for Ola og Kari. I flere artikler har professoren og legen gitt uttrykk for at de som ønsker det bør få dø i fred, når de selv ønsker det.

Her er enda mer fra Per Fugelli, skrevet i januar 2012:

 «Hvert år dør 42 000 mennesker i Norge. Hvis vi regner at hver av disse har ti nære pårørende, betyr det at om lag 500 000 er direkte involvert i død årlig. Omstendighetene rundt dødsfallet har sterke følger for den døendes helse og for de pårørendes sorgarbeid og livskvalitet. Verdighet eller krenkelse, lindring eller lidelse, fred eller frykt, forsoning eller gjeld til guder og mennesker – slike forhold er med på å prege døden til ond eller god, stygg eller vakker».

Per Fugelli.

Mens vi venter på døden, så kan vi jo gjøre det vi kan med livet, men bruker vi masse energi, frykt og tanker rundt noe man ikke får gjort så mye med, er det egentlig greit å la være.

– For de som er så syke at de ikke får noe liv, uansett hva leger og medisinsk assistanse kan gjøre- er det vel greit å få avslutte livet? For de som er så syk at de ikke har noe mer igjen av livet og lever kun i store smerter, ligger det en naturlig selvfølge i boende i oss. De bør få slippe å leve. Den som ikke har noe verdig liv, og bare vil dø- bør få en injeksjon eller en tablett som avsluttet livet. Hjemme i trygge rammer sammen med de som har betydd mest.

– Uansett hvor du er i ditt liv, om du er ung, voksen eller gammel- så vær like godt venn med døden, la den få være en del av ditt liv. Ikke bruk tid, energi og frykt for døden. Den kommer uansett. Derfor kan du med fordel la den få være med på din reise gjennom livet.

Frykt ikke døden. Den kommer til å nå oss før eller siden, vit allerede nå at du skal dø engang, derfor skal du leve livet, på ordentlig så lenge det er verdt det.

 

Foto: Flickr/ Elaine Christian

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Årets lag i Premier League- så langt

Vi er litt over halvspilt i Premier League denne sesongen og det er dermed i grevens tid at vi ser...

Januar, kaldt og jævlig- jeg var bakfull og deprimert…

Jeg hadde ikke sovet godt, jeg våknet med en forferdelig hodepine etter en durabelig fest som varte hele helgen. Det...

Lukk