Børsene faller over alt og det er ifølge ekspertene bare starten. Alt faller i hele Europa, men også i USA. Årsaken til et uventet og kraftig fall er pill råtne, amerikanske banker som ikke har gjort jobben sin. Og som har får lov til å ikke gjøre det – av tidligere president Donald Trump.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Credit Suisse
Oslo børs er i skrivende stund ned 4%, nå er det bare å holde på hatten. Verdier for flere milliarder kroner forsvinner hver time som går. Credit Suisse, en storbank i Europa, den største i Sveits, er også i store problemer, men foreløpig ikke konkurs.
I amerikanske medier spekulerer økonomer rundt om, hva sentralbanken (FED) vil gjøre med renten neste uke og hvordan kampen mot prisveksten utvikler seg. For raske rentehevinger kan nemlig føre til mer problemer i banksektoren. Det kan gi ringvirkninger helt til Norge, og noe av skylden får USAs tidligere president Donald Trump.
Aftenposten.no
Om storbanken faller, vil den dra mye av det europeiske markedet med seg i dragsuget. Da kan vi virkelig se blodet flyte i gatene, rent økonomisk, også i Norge.
Konkursene vil komme som perler på en snor, på nivå med den økonomiske korreksjonen vi så i 2008.
Resesjon
En resesjon har vært ventet i løpet av året, men det som skjer nå er faktisk svært lik starten på et uventet krakk. Et krakk som gjør at svært mange tar ut pengene sine, som igjen påfører bankene enda større problemer.
Om det kan ramme Norge? Selvsagt kan det, det. Alt som skjer i USA påvirker Norge og Europa direkte. Og det er allerede tre amerikanske banker som har måtte stenge grunnet konkurs. Hvor mange andre dårlig drevne finans institusjoner som er der ute, kan gi oss et ubehagelig svar.
Credit Suisse er en sveitsisk bank med hovedsete i Zürich. Banken ble grunnlagt i 1856 av Alfred Escher under navnet Schweizerische Kreditanstalt og har 49 700 ansatte fordelt på 550 kontorer i 50 land. Den er notert på børsene i Zürich og New York.
Wikipedia.org
Børsene faller over alt, det gjelder også oljeprisen. Når oljeprisen faller, drar den med seg de store norske oljeselskapene ned, som igjen trekker med seg Oslo børs ned. I skrivende stund er børslokomotavet Equinor ned hele 5%, noe som skjer svært sjeldent.
Panikk
DNB er ned 4,5%, Aker BP er ned nær 6%, ja, til og med stødige Gjensidige forsikring er ned hele 3,42%. Og fallet har så vidt begynt, skal vi tro Finansavisen.no, Dagens Næringsliv og andre som mener å vite litt om børsen generelt og aksjemarkedet spesielt.
Les også: Slik blir du rik i en fei
Når først panikken kommer inn i finansmarkedet, rekker man ikke å reagere før katastrofen er et faktum. Man får ikke ut verdiene sine før pengene er borte, i hvert fall på papiret. Det sies at man ikke har tapt noe før man selger, men det hjelper lite når man taper halve porteføljen på noen få dager.
Børsene faller over alt, panikken lyser i øyene på småsparere med sparepengene sine på børsen.
Fallet gjør at mange selskap taper mye penger på kort tid, så mye penger at det kan bli et problem å drive videre. Nå er det bankene og finansinstitusjonene som får det verst. Men fallet kan smitte over i andre næringer og bransjer.
Svært mange kloke og gode investorer, kjøper aksjer kun i selskap som kommer med utbytte, opp til flere ganger per år. Utbytte er altså fortjenesten selskap får for å gjøre gode forretninger, og deler derfor på godene.
Utbytte
Svært mange kloke og gode investorer, kjøper aksjer kun i selskap som kommer med utbytte, opp til flere ganger per år. Utbytte er altså fortjenesten selskap får for å gjøre gode forretninger, og deler derfor på godene. Men når krakket kommer, kan selskapene droppe å betale ut utbytte i framtiden, naturlig nok, om inntjeningen endres drastisk.
Lest denne? Kan du skape ditt eget drømmenes teater?
Aksjonærer som eier aksjer i trygge og store selskap, bruker utbytte til å reinvestere pengene i enda flere aksjer. Ergo tjener man stadig mer penger. Disse selskapene har mer stabile aksjer enn aksjene i mindre selskap som er volatile. At de svinger opp og ned, ofte kalt Lotto-aksjer.
Selskap som Equinor, DNB, AkerBP, Telenor, Norsk Hydro, YARA og Salmar, tjener milliarder av kroner per år. Derfor koster det mer for hver aksje i disse selskapene, enn for mindre og nye selskapene – som driver innenfor det grønne skifte. Altså framtidens aksjer. Men når markedet krakker, vil altså utbytte kunne bli endret.
Man kan godt si at det er tryggere å kjøpe aksjer i ‘safe’ selskap, men for å være trygg(ere), bør man heller investere i gode fond. Som kan gi fantastisk avkastning per år, om man plukker riktig og har nok penger å investere.
Ulempen er at også alle fond vil påvirkes av et fallende markede over tid, men det visste du helt sikkert.
Børsene faller over alt – og det kan vare lenge.
Vargas
Siste kommentarer