Børsfallet som aldri kom eller er det stille før stormen? De lærde strides om framtidens marked. De fleste vet at det skal komme en resesjon, men stadig flere mener å hevde at vi allerede er ute av bunnen. Markedet stiger i flere land og Oslo børs er oppe skarve prosenten. Mot alle odds.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Lakseskatt
Poenget er at alle trodde bunnen skulle falle ut av markedet grunnet ulike tunge påvirkninger. Det har ikke skjedd. Tvert i mot, til og med lakseaksjene stiger, enda regjeringen har raslet med trusler om førti present ekstra-skatt. En skatt som sannsynligvis ikke blir større enn 15 – 20 prosent.
Les også: Du vil eie Bitcoin!
Nok en skivebom av den sittende regjeringen – etter vår mening.
For å forstå markedet må man være villig til å tilegne seg kunnskap om olje og gass-prisene, forstå hva krigen i Ukraina gjør med etterspørselen. Og forstå det fundamentale i de selskapene man ønsker å investere i.
Vår egen portefølje falt 30 prosent i 2020, som hos de fleste andre, men i år, er vi opp ni prosent.
FED
Børsfallet som aldri kom, det kan selvsagt være rett rundt hjørnet, det vet ingen, men vi vet litt.
Vi vet at FED i USA vil sette opp rentene igjen kommende uke, men kun med en kvarting, altså 0,25 prosent. Og da er inflasjonen allerede godt på vei ned. De fleste viktige tall fra USA har vært bedre enn ventet i hele 2023. Arbeidsledigheten faller og flere kommer i jobb, til tross for økte renter.
Det alene gjør ikke at vi ikke får nedganger på verdens børser, men vi vil kanskje ikke få et krakk på 20 eller 30 prosent. Slik som mange spådd i slutten av fjoråret. Nedgangen blir kanskje bare marginal.
Ida Wolden Bache i Norges bank, holdt rentene uendret i Norge på nyåret, men vil komme tilbake med en ny økning i mars. Og igjen, kanskje allerede på ny – til sommeren.
Les også: Vår portefølje for 2023 og hvorfor
Etter det kan det faktisk være at vi har sett rentetoppen i Norge, noe som er svært positivt på aksjemarkedet.
Ukraina
Det geopolitiske bildet er verre enn noen gang. Krigen i Ukraina ser ut til å dra ut i tid.
Noen hevder til og med at tredje verdenskrig faktisk er i gang, men det utspiller seg på slagmarken i det okkuperte landet. Der USA og resten av deres allierte i NATO står på utsiden og heier på Ukraina.
Om det eskalerer, så eskalerer det fort, om NATO velger å gå inn i Ukraina for å beskytte luftrommet, eller går direkte til angrep på Putin i Moskva. Vi vet det er en hypotese, men i krig er alt mulig, også en farlig eskalering.
I så fall, vi selvsagt markedene verden over reagere mye ned på en eventuell økt konflikt.
Stridsvognen Leopard 2 er på vei til Ukraina, i hopetall, sendt fra en lang rekke land, heriblant Norge og Tyskland. Russland kaller dette for en livsfarlig eskalering. Ergo holder politiske ledere pusten for hva som skal komme.
Olje-aksjer
Børsfallet som aldri kom, kan være en illusjon som lurer mange, fordi det kommer et fall våren 2023.
Eller så blir det bare et volatilt marked, slik vi er vant til gjennom årenes løp. I så fall, bør man kanskje kjøpe olje og gass-relaterte aksjer, fordi det er hevet over tvil at det vil være enorme behov for drivstoff og olje.
Pengene kommer til å sprute inn i kassa hos alle verdens oljeselskaper. Det å eie oljeaksjer de neste ti årene blir helt fantastisk, sier råvaresjef, Bjarne Schieldrop, i SEB til Finansavisen.
Finansavisen.no
USA og Russland har lave lagre, og kommer Kina med full åring av samfunnet samtidig som flytrafikken øker, vil det bli enorm etterspørsel. Da skal man ikke være mye til ekspert for å forstå at disse aksjene vil stige mye.
Selvsagt vil det komme nedturer i markedet igjen, det er slik aksjer oppfører seg. Det går opp og det går ned, er volatilt, som det heter. Men er du tungt inn i olje og gass-aksjer i uoverskuelig framtid, vil du kanskje kunne tjene penger.
Men vær på vakt. Uansett hvilke aksjer du kjøper, det kan alltid være forbundet med tap og du kan tape alt.
Vargas
Siste kommentarer