Børsmarkedet – hva skal du handle? Eller bør du egentlig sitte i kontanter nå når markedet har steget mye gjennom sommeren? Vanskelige spørsmål som ingen vet svaret på. I USA har markedet steget overraskende sterkt over tid. Dow Jones har steget ti dager på rad, noe som er svært sjeldent.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Ikke selg

Oljeprisen dundrer oppover og arbeidsledighetstallene i USA er på det samme som i fjor på samme tid. Mens i Europa så ser man konturene av en resesjon, som det dog har vært snakket om i 12 måneder. Uten at noe skjer. Alt stiger fortsatt. Da er det ikke enkelt å spå om framtiden, når alt burde har falt, men gjør det motsatte.

Les også: Bygg din økonomiske framtid

Vi anbefaler at du leser deg opp og ser an hvert enkelt selskap før du investerer i enkeltaksjer. Selv har vi valgt de tryggeste havnene samt én potensiell super-aksje, som kan gå tigangeren om få år. Nemlig Aker Horizons.

Børsmarkedet – hva skal du handle? De aksjene du mener er solide nok til å ikke falle for mye når det begynner å falle. Og som har en god nok ledelse som styrer selskapet gjennom stormer som måtte komme.

Det hjelper lite å bruke mye penger i aksjemarkedet om du ikke har en plan, men selger når ting faller. For så å kjøpe igjen, når fallet opphører.

Heartmakermusic AS

I 2016 investerte Heartmakermusic AS sine første 100.000 kroner i aksjer.

Dette ga etter hvert avkastning, og i 2021 ble det for første gang millionbeløp på dem i finansinntekter, nærmere bestemt 1,9 millioner kroner.

VG.no

All statistikk viser at det nesten uten unntak, lønner det seg å sitte i ro når det er urolig på børsen. Det er lettere sagt enn gjort. Selvsagt er det lett å tro at det lønner seg å være raskt ute med å selge, når røde tall kommer. Men da får man ikke med seg oppgangen når ting roer seg og stiger igjen.

Børsmarkedet - hva skal du handle?

Foto: Vargas12.com

Soliditet

Alle kan bli rike på børsen, men det er flere måter å gjøre det på. Noen satser på daytrading. Kjøp og salg, samme dag. Noen Trader ukentlig eller innen kort tid, kanskje en uke eller en måned. Kjøper lavt og selger forhåpentligvis på høyere kurs.

Les også: Børsfallet som aldri kom

Andre gjør det altså mer trygt. Kjøper aksjer som i utgangspunktet skal være så store og solide selskap. At det uansett hvordan det går i markedet, så faller det ikke mer enn at det ikke gjør noen skade. Da mener vi DNB, Equinor, MOWI, Yara og Telenor blant andre. Aksjer som også gir aksjeeierne solide utbytter.

På børsen blir det neppe tryggere.

Børsmarkedet – hva skal du handle? Høsten 2022, altså i fjor, hadde en evig nedgang i markedet.

Et marked som hadde mistet troen på alle muligheter for fortjeneste. Den gang var krigen i Ukraina og innføring av grunnrenteskatt i sjømatsektoren årsaken. Samt fallende oljepris og økte renter. I snitt falt Oslo børs 15 prosent, denne høsten.

Høsten

Vi nekter å tro at det samme vil skje i år.

Årsaken er at det går overraskende bra i USA. Det vil som alltid, påvirke Europa. Oljeprisen er på sitt høyeste siden mars og etterspørselen etter energi, altså olje og gass blant annet, vil være høy i lang tid. I hvert fall så lenge krigen fortsetter med uforminsket styrke.

Om du skal legge sparepengene dine i aksjemarkedet, tror vi at du vil tjene penger om du velger sektorer som energi, finans og ESG. Bankene tjener gode penger på økte renter, olje og gass vil ha stor etterspørsel i all uoverskuelig framtid. Og det grønne skiftet kommer – enten vi vil eller ikke.

Enten det er vår, sommer, høst eller vinter, markedet faller, stiger og faller igjen. Men sett over langt tid, altså flere tår, mer markedet steget mange hundre prosent. Hvor lenge det vil fortsette vet ikke vi, men det vil stige. Lenge.

Husk at det medfører risiko å investere på børs. Du kan tape pengene dine.

Vargas

Pin It on Pinterest