Brasil vinner aldri mer fotball-VM! En utrolig påstand vi ville ha fått voldsom motstand for – for bare få år siden. Nå kan det hende vi har flere med oss i påstand på, om at fotballspillere fra Brasil gjør alt med en ball.

Alle som er glad i fotball, husker alltid VM bedre enn de fleste andre kamper og turneringer.

På bakgrunn av hvilken flause Brasil presenterte i 2014 i sitt eget mesterskap. Har vi flere argumenter for at den fem ganger verdensmesteren sliter, fortsatt. Neymars evne til å holde seg på bena var like tydelig som Tysklands velsmurte maskineri fungerte som det skulle. Brasil – Tyskland 2-7! På hjemmebane i et VM. Tidens skrell.

Du kan si det sier mer om Brasil enn Tyskland. Men det ligger mer bak et slikt resultat enn bare slakt i nitti minutter. Det er en kulturkollisjon, langt mer enn et generasjonsskifte. Tyskland hadde veteranene i denne kampen. Det betyr heller ikke at Brasil ikke kan reise seg igjen. Det vil bare ikke skje over natta.

Lest? Datoen for Europa-Cup fotball er klar!

For å si det enkelt. Til tross for at Brasil ofte er favoritter i et VM-slutspill i fotball. Har fotballstormakten vunnet kun to VM-gull – siden siden 1970. To viktige trofeer på femti år.

Vertsnasjonen var Spania og året var 1982

Før dette var Brasil mer effektive. De vant i 58, 62 og 70 også. Men det var en lang tørke mellom 70 og 1994, på hele 24 år. Som jo er lenge i all type idrett. Før Brasil igjen ble verdensmestre for siste gang i 2002. Som nå er 18 år siden.

Mange er fryktelig enig med oss, når vi minner om det beste brasilianske laget, som ikke vant VM. Vertsnasjon var Spania. Året var 1982. Brasil spilte seg inn mangt et fotballhjerte med forrykende pasningsspill, skudd, vakre mål, hurtighet, teknikk og lagmoral.

Spillerne som briljerte den gang, har satt spor og glimrer på stjernehimmelen fortsatt – og vil skinne til evig tid.

Brasil vinner aldri mer fotball-VM!

Dette var drømmelaget for mange, uansett VM.

Neymar, den sutrekoppen, vil ikke komme nær disse gudene, noen gang. De sjokkerte verden med eleganse og stil. De gjorde så vakre mål, som ingen har gjort siden den gang. Noe i VM-fotballen døde den dagen. Italia, kjedelige Italia, lurte Brasil for trofeet – en hel fotballverden unnet dem.

Eder, Zico, Sócrates

Noen vil hevde at Brasil ville spille vakkert, framfor å vinne stygt. Noe som ble heltenes bane. Fotballverden var i sorg.

Eder, Zico, Sócrates, Serginho, Júnior, Oscar og Falcão. Navn som for oss vil skinne langt bedre enn brasilianske spillere av i dag. Det er noe med innstillingen.

Lagmoralen er kanskje der, men la oss tenke over hvordan Brasil spilte mot Tyskland i semifinalen mot Tyskland på hjemmebane. Du kunne se det i blikket til spillerne. De trodde ikke et øyeblikk på oppgaven de sto ovenfor.

Det var aldri en fotballkamp. Det hele var over før det ble spennende. Ok. Brasil hadde mistet sine to viktigste spillere i Neymar og kapteinen, Thiago. Men ser du spillerne før kampen starter. Stå med drakten til stjernespilleren, Neymar, som ikke skal spille grunnet skade.

Hvilken mental forberedelse til den viktigste kampen i mesterskapet er det? Mot Tyskland som aldri taper?

Så lenge Brasil ikke er villig til å snu på flisa. Bygge et lag likt det vi så i 1982, med individuelle stjernespillere som vil vinne for laget, og ikke for sitt eget enorme ego – vil aldri Brasil vinne fotball-VM, igjen. Aldri. Til det er det for mange andre gode nasjoner som ønsker å slå kloa i den viktige og vakre trofeet.

Stjernene fra 1982 vil alltid skinne

Brasil har falt akterut i årevis hva fotball angår. Det er et land med enorm fattigdom, masse kriminalitet og et digert land uten politisk styring. Det går før eller siden ut over den organiserte fotballen. Både i breddeidretten for yngre lag, men også én gang det så stolte landslaget.

Selvsagt finnes det visse unntak, og disse spillere jo så langt unna Brasil som vi kommer. I de største europeiske ligaene, fordi det er her de store pengene befinner seg, fortsatt.

Selvsagt kan det komme ny generasjoner spillere, om ti, tjue eller tretti år. Men forutsetningene for det, er svakere og svakere. Fordi Brasil som nasjon, er et land i fritt fall.

Og er fokuset fra spillerne i Brasil, eller de som spiller med den gule og grønne drakten, lik Neymars. Med tåpelig skuespill i fokus, framfor det vi husker best fra VM i 1982. Er det fare på ferde for Brasil som fotballstormakt.

Årsaken til at vi husker nettopp Brasil fra et VM de ikke vant. Var den god arbeidsmoralen, fair play i hver kamp, innsatsen, forbrødringen, kjærligheten til spillet. De vidunderlige scoringene og gleden spillerne hadde for å det å spille vakker fotball.

Jair Bolsonaro

Den brasilianske presidenten, Jair Bolsonaro (65), som sannsynligvis er korrupt. Gir en lang faen i landet sitt, lar regnskogen brenne og driter i om Brasil hevder seg i viktige mesterskap. Til det er hans eget navn og hans egen heder langt viktigere.

Det gir dårlige forutsetninger for en fotballnasjon, å få et slagkraftig landslag på banen, igjen.

Trener for Brasil i 1982, Telê Santana, ble hedret av Brasils innbyggere, men også av en hel fotballverden, til tross for at laget ikke kom til semifinale engang. Det var underholdningsverdien det ble snakket om, ikke Italia som slo Vest-Tyskland med 3-2 og ble verdensmestere.

Så står det igjen det, da viktigste av alt det uviktige, nemlig det å vinne i fotball. Bak resultatet – vil det aldri bli stående noe som helst, om hvor vakkert laget som tapte, spilte. Dessverre.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Breaking Bad på Netflix – hvor ofte?

"Breaking Bad" på Netflix - hvor ofte? Kan du se kultserien igjen og igjen, eller holdt det med den éne...

Lukk