Dag 4 i retten mot terroristen Anders Behring Breivik ble av det absolutt mest ondskapsfulle, kaldblodige og detaljforklarte ord-veksling gjort i en norsk rettssak noen gang.  

I dag var det statsadvokat Svein Holden som skulle spørre ut den tiltalte terroristen.

Han spurte tidlig på dagen om Breivik så på seg selv som en barne-morder. Da svarte den tiltalte at han ikke var det, og at han ikke visste at det var så unge mennesker på sommerleiren på Utøya.

«Unge politiske aktivister er legitime mål», sa Behring Breivik i retten.

Flere av de drepte på Utøya var ikke fylt 15 år og pr alle definisjoner drepte barn.

– Den tiltalte ble på det sterkeste anmodet av sin forsvarer om å avstå fra den vanlige facist-hilsningen han har gjort tidligere da håndjernene ble fjernet i rettssalen. Dette tok masse-drapsmannen til seg og lot være å hilse mot kamera på den måten.

Dagen har gått med på å høre detaljerte planer om byggingen av den 900 kg tunge selvlagde bomben ruten til regjeringskvartalet, og hvorfor det til slutt ble Utøya som ble målet for norgeshistoriens verste massakre.

La det være sagt med det samme.

Hadde terroristen lyktes med sine planer kunne det ha gått langt verre enn det gjorde 22.juli 2011.

I sal 250 i Oslo tingrett var det stille, så man kunne høre en knappenål falle. Det skulle handle om hva som faktisk skjedde på den mørkeste dagen for Norge i moderne tid.

Den tiltalte var rolig og foretrakk ikke en mine da han begynte å fortelle om hva som var de faktiske målene den dagen det skulle skje. Han skulle drepe flest mulig med bomben og sine våpen, men det var midt i fellesferien, det gjorde ting litt verre.

Han forteller fortsatt klart og rolig hvordan bombebilen ble plassert ved regjeringskvartalet, og at han tente lunta i den tro at det kunne være vanskelig å komme seg langt nok vekk før det smalt.

Mål: Å drepe hele regjeringen, og aller helst statsminister Jens Stoltenberg.

Brevik hørte på radio i fluktbilen at det var en større eksplosjon i Oslo sentrum, men at bygget ikke raste sammen som forventet.

Breivik forlater regjeringskvartalet Foto: ABC nyheter

– Da bestemte han seg for å dra til AUFs sommerleir på Utøya. Det ble en «reserveløsning» på det han egentlig hadde planlagt. Brevik sier i retten at planen var å lage en kraftig nok bombe som kunne drepe flere tusen mennesker i 1. mai toget samme år, men at det fort kunne bli for voldsomt.

– Breivik går i gang med å fortelle i detalj om hvordan han tok seg til Utøya, og at der ønsket å halshugge tidligere stasminister Gro Harlem Brundtland med en kniv han hadde med. Han ville lese opp en melding når dette var gjort og kringkaste dette på nettet når det var utført.

– I tillegg ville han skremme så mange som mulig av de nær 600 menneskene på Utøya ut i det kalde vannet for å få drept så mange som mulig. Mange trodde nesten ikke det de hørte. Flere gråt, bistandsadvokater gråt, og flere av de pårørende, etterlatte og journalistene som var i retten- var tydelig preget.

Retten tok en pause da aktor, Svein Holden synes det ble vanskelig å fortsette med den meget tunge og vanskelige atmosfæren det var blitt i retten.

Ondskapen lå tykk i rettssal 250, så tykk at den kunne vært skjært med kniv.

Den tiltalte hadde bar ikke preg av å ta innover seg de grusomheter han fortalte retten. For han så det ut som om dette var ren og skjær rutine.

– Få om noen av de sakkyndige, jurister eller andre psykologer ser ut til å forstå hvordan det er mulig å bli så til de grader ondskapsfull, å sitte å være helt uanfektet av de groteske historiene han kommer med.

Flere av de som var til stede i retten sier rett ut at dette er noe av det verste de har vært med på. Et rent helvete, og verre vil det bli fryktet flere av de etterlatte og deres bistandsadvokater.

– Forsvarsadvokat Geir Lippestad sa etter at retten var hevet på dag fire, at det kan bli minst like ille for alle å være i rettssal 250 fredag 20 april, da skal masse-drapsmannen fortelle i detalj hvordan han drepte 69 uskyldige mennesker 22. juli i fjor.

Anders Behring Breivik gjentok flere ganger gjennom dagen at han ville gjort det samme igjen og han angrer ikke på det han gjorde. Han sier også at det var grusomt, men nødvendig.

– Mange som følger denne sterke og vonde rettssaken skulle nok aller helst sett at han brukte en kule på seg selv på Utøya. Da ville mye ha vært annerledes. Sårene ville da kunne få gro i fred, man hadde sluppet å få høre de groteske detaljene om hvordan mange av de etterlattes kjære ble skutt og drept fra kloss hold i hodet og i brystet.

De skadde kunne få slikket sine sår i fred, de etterlattes familier få sørge ferdig og i fred.

I stedet får vi dette infernoet av råskap, et monsters levende «game show» med mennesker som «premie». Et creepshow der massemorderen er i sentrum og får sin egen scene der han spyr ut edder og galle på sin egen personlige måte.

Han beklager at det ikke var flere drepte.

Det er direkte hjerteskjærende det som foregår i Oslo tingrett nå, og i de videre ti ukene.

Det er neste ikke til å holde ut.

Kilde

NRK.no

 

Vargas

 

http://www.vl.no/kristenliv/formidler-kjerlighet-med-forbehold/

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svarar-pa-fragor-om-bomben-i-oslo_7067981.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/breivik-barnen-var-legitima-mal

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nyt dagen, hverandre og livet- du vet aldri når det er over

Sivilstatus, alder, og interesser har litt å si om hvordan din perfekte aften vil være. Skal den bare være deg...

Justin Bieber slipper video- «Boyfriend» er her

  Ventetiden er over for millioner av Beliebers verden over, endelig er "Boyfriend" ute, og reaksjonene vil ikke vente på...

Lukk