Bruker du K-ordet for ofte og kjenner du betydningen? Kjærlighetens veier er uransakelige og gjennom et helt liv vil man finne den på de merkeligste steder.

Mange mener ordet er vanskelig å uttrykke. Andre mener ordet elsker, eller kjærlighet som er to ord av samme betydning- blir brukt for ofte.

Betydningen av K-ordet er av enorm betydning for de aller fleste, de som mener det ikke har noen betydning er enten i psykisk ubalanse eller en løgner. 

Alle trenger kjærlighet og vi mennesker er flokk-dyr som er hverandres glede. Du ser for deg det første møte med den nyfødte, eller hva du kjente i hjertet etter å ha våknet opp med den du forelsket deg i den først gangen.

Fysisk nærhet er en av kjærlighetens forutsetninger, og et av de viktigste argumentene mot at kjærlighet kan sies å være betingelsesløs. Den krever faktisk at en del betingelser er til stede før den kan blomstre.

Den krever at de elskende deler samme tid og sted – at kroppene deres er innen rekkevidde av hverandres sanser. 

Her er noen gode eksempler på medmenneskelige relasjoner som vi mennesker, det tenkende mennesket (homo sapiens) er alene om å ha til en annen av samme art.

Bruker du K-ordet for ofte og kjenner du betydningen?
Foto: Copyright Morten Pettersen

Bruker du K-ordet for ofte og kjenner du betydningen?

  • På vei for å plukke opp posten, møter du en nabo du ikke har sett på en stund, og dere slår av en prat. Snart utveksler dere livfulle historier om noe dere er fascinert av.
  • På jobben din feirer du og kollegene en ettertraktet kontraktinngåelse med å utveksle klemmer og å gi hverandre «high fives»
  • Under morgentreningen smiler og nikker du til forbipasserende joggere mens du inni deg ønsker dem en god dag
  • Du omfavner et familiemedlem godt og lenge etter en reise som har holdt dere adskilt akkurat litt for lenge.

Slike eksempler finnes det naturligvis mange tusen av, hvor man kan finne øyeblikk der god kjemi, god kontakt og medmenneskelige følelser for andre.

Godt kjent som empati, men det er i slekt med kjærligheten på et tidlig stadium. Våre blikk møtes, kroppsråket viser hva du vil, hud møter hud og kjemi mellom mennesker skapes.

En av verdens dyktigste forfattere, Barbara Fredrickson forteller på en usedvanlig god måte hva kjærlighet egentlig er. Hun definerer fasitsvaret på hva  kjærlighet faktisk er og hva som skjer med mennesker som får sterke følelser for hverandre, og som varer livet ut.

– Mange milliarder mennesker over hele verden opplever magiske øyeblikk hver eneste dag. Dessverre er det kanskje enda flere som opplever helvete på jord.

Vi i vesten har større forutsetninger til å sette ord på det gode liv enn de som opplever fattigdom, sykdom, undertrykkelse, krig og drap på nært hold hver eneste dag.

Fellesnevneren for det som holder folk i livet og som hindrer folk i nød, i sorg eller i prekære livskriser er nettopp håpet om kjærlighet. Håp om rettferdighet og fred, håp om å få se sine nærmeste kjære igjen.

Uten håpet stopper verden, uten kjærligheten er menneskehet fortapt for all framtid.

Når du er fylt av kjærlige følelser, legger du mindre vekt på forskjeller mellom deg selv og andre mennesker. Din evne til å se andre – å helhjertet virkelig se dem – åpnes. Kjærlighet kan gi deg en nesten håndfast følelse av å være ett med noe langt større enn deg selv.

– I et nøtteskall er kjærlighet en midlertidig oppblomstring av tre tett sammenvevde hendelser. For det første, en eller flere positive følelser som oppstår mellom deg og en annen.

For det andre, et samspill mellom din egen og denne andre personens biokjemi og oppførsel. Og for det tredje, at det oppstår et ønske om å bidra til hverandres velvære som fører til gjensidig omsorg.

Er du fortsatt litt usikker på hva K-ordet betyr og hva det kan gjøre for deg i ditt liv- da bør du lese hele Barbara Fredricksons tankevekkende og gode innlegg om hva kjærlighet egentlig er. 

Har du en gang i livet opplevd bunnløs og oppriktig kjærlighet, da vil vi mer enn gjerne høre i fra deg i kommentarfeltet i dette innlegget.

Kilde: Barbara Fredrickson/ Psykologisk.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VM i Brasil- Her er kvartfinalene!

Dramaet vil ingen ende ta og det vil komme mer. Brasil- VM ser ut til bli som forventet, et av...

Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni?

Mennesket – fra villmann til intellektuelt geni? Planeten Tellus, der  menneskene bor har eksistert i ca 4,5 milliarder år. Det...

Lukk