Det absolutt verste støtteordet jeg vet om, er ordet lissom- Det blir brukt i et sett av så alt for mange. Det er et ord som ikke betyr noen ting lissom. Skjønner du?

Jeg har sett et flott program hjemme hos » Hærtiss » Selveste Hank von Helvete- Han sier lissom for annet hvert ord han bruker, og legger man merke til det og hører det, så er det utrolig irriterende, lissom…. Lissom er en slang for liksom. Men det har ingen betyding. Det fyller bare ut setningen man sier eller skriver.

Bruker du støtteord?

Et annet ord som jeg ikke har sans for er ordet fett. Altså som  i «dette var fett asså»! Fett??!! Det er ikke noe fett over ordet fett, vel? Fett er jo noe man steker mat i, eller har rundt midjen.

Noe annet som er kanskje langt mer alvorlig. Det er utvanningen av det norske språk, og den nitidig bruken av engelske ord som en erstatning for et norsk ord. Det er kanskje ikke så veldig rart da vi nordmenn er rimelig bra på å både skrive og snakke engelsk. Men vi har vent oss til å blande norsk og engelsk i måten å snakke på. Det er slett ikke bra.

De fleste husker » the julekalender», der nissene snakket en blanding av norsk og engelsk. Som feks: «That was a good vending», og  «støveldance». Jeg vil ikke gi skylden på julekalenderen for at nordmenn ødelegger språket. Da vil jeg heller tro at internettet har en betydelig skyld.

Ordet kult, er kanskje et godkjent ord. Men det har lett for å bli for mye brukt. Alt trenger ikke å være kult, enda det er gøy, morsomt, artig, givende eller som en erstatning for en positiv hendelse. Men ordet er ikke av de verste-

Vi leser og bruker nettet for det det er verdt,og de aller fleste er på nettet ofte, både i jobb og privat. Og, det er ikke alt på www. som står på norsk , for å si det mildt. www betyr «World Wide Web. Det er den engelske betegnelsen på det globale informasjonsrom som gjør tekstdokumenter, bilder, multimedia og mange andre typer informasjon tilgjengelig over Internett»

Man må nesten kunne noe engelsk får å komme seg fram på internettet, og det er en selvfølge at det går ut over det norske språket på både kort og lang sikt.

Og et ord til jeg ikke liker. Det er ordet, funker. Det kan sikker skrives sånn: » fønker» Hvilket ord er det? Funker? Det er egentlig ikke noe ord. «Funker» er faktisk en forkortelse for fungerer. Et helt forferdelig ord som jeg bevisst aldri bruker-Og det burde ingen andre gjøre heller.

Bruk tid på å tenke over før du skrive eller snakker eller så får man et dårlig ordforråd, og ender opp med å enten bruke bannord, eller støtteord som fønker lissom, ikke sant? Skjønner du?

Er det ord du finner irriterende, eller ord du synes ikke har noe i det norske språk å gjøre? DA vil jeg gjerne høre fra deg, lissom …

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
NRK programmet alle snakker om

  Trekant. Og hvorfor snakker alle om det? Jo fordi det er helt nytt i Norge. Å snakke om sex...

Petter Northug er ei kjerring

  Han går veldig fort på ski, men kommer aldri til å nå skikongen over alle skikonger- Bjørn Dæhlie til...

Lukk