Hva bruker du tiden din på? Tilmålt tid er for mange en evig plage. Man har ofte ikke nok av den. Noen du kjenner er aldri presise, kommer for sent til alle avtaler.

Og må forlate deg igjen ganske raskt, fordi vedkommende er sent ute, til neste avtale.

Om du har det for travelt og rekker ikke alt du skal gjøre i en tilmålt periode, kan det være fordi du ikke planlegger nok på forhånd. La oss gi deg et eksempel:

Å skifte fra vinterdekk til sommerdekk kan f.eks ta en time, 15 minutter per dekk. Men glemmer du å ta med alt det andre når du skal beramme tid, vil tidtabellen sprekke. Du skal fram med jekken, jekke opp bilen kanskje både to og fire ganger, samt skru av fire til fem muttere per dekk.

Alt dette tar åpenbart tid. Tid du alltid bør regne med i totalen for å beregne hvor mye du bruker.

Hvor mye tid har ikke du brukt på å stå i kø på butikken, for å kjøpe noe du egentlig ikke trenger?

De som ikke planlegger godt nok, uansett hvilken oppgave de skal gjennomføre, vil stort sett være på etterskudd. Kjedelig for de som bruker av egen tid på å vente på de som er forsinket, gang etter gang.

Hva bruker du tiden din på?
Illustration by Pete Gamlen

Tiden går ikke raskere jo eldre du blir, enda det kan merkes slik for mange. Du får flere oppgaver, du har flere e-poster, flere apper, flere TV-program, TV-serier og flere oppskrifter du skulle ha lært deg, men tiden er den samme. Sånn ca.

Hva bruker du tiden din på?

For å lykkes med å rekke over det viktigste, må man faktisk velge vekk det minst viktige. Da ryker kanskje både oppskriftene og TV-programmene, og man velger f.eks kvalitetstid med familie eller kjæreste.

Noen er gode på å rekke alt man har planlagt, la oss si for en periode på én uke, enda den uken er tettpakket med gjøremål, reiser, jobb, utflukter, måltider, hobbyer og møter.

Da handler det alltid om god planlegging, god struktur og ikke minst disiplin rundt tidsbruk. Man kan neppe la mye tid gå til spille foran TV, med nettbrettet i fanget eller gå glipp av nyttig hvile og søvn. Man bør sette opp et tidsskjema, med gode nok marginer og øve seg på å holde “tidsbudsjettet”.

Et nytt eksempel:

Din arbeidsgiver ønsker større inntjening, større produksjonshastighet og mer fornøyde kunder innen årets utløp. For å nå dette hårete målet skal man altså først og fremst presse tiden. Man skal få de samme ansatte til yte mer for samme lønn, eller kjøpe billigere deler, men levere det samme eller et bedre produkt – slik at nye kunder blir mer fornøyde, enn de forrige.

Selvsagt er det mulig. Man må bruke mer tid, skiftarbeid om nødvendig. Tid er penger for alle bedrifter som vil overleve eller øke fortjenesten.

Neste gang du er stresset fordi du skal nå en deadline, et fly, et møte eller kanskje må jobbe overtid fordi din arbeidsleder krever det – tenk så bortkastet livet ditt er, når du er tvunget til å presse deg selv gjennom døgnet, på grunn av klokka. Ofte på grunn av andre menneskers agenda.

Å være sjef over sin egen tid, burde vært en målsetning for de fleste. Med noen grep kan du klare å bruke tiden bedre. Særlig om du ser hva tiden går til gjennom et døgn, en uke, en måned eller et år.

Hvor mange uviktige e-poster, bloggposter, artikler, dårlige manus har du ikke skrevet, når du i stedet kunne ha tilbragt tid med barna dine? Hvor mye tid har du ikke brukt på nettbrett, PC, smarttelefonen, iPaden eller foran TV, i stedet for å se opp og snakke med mennesker rundt deg?

Hvor mye tid har ikke du brukt på å stå i kø på butikken, for å kjøpe noe du egentlig ikke trenger?

Skal du bruke tiden din effektivt og riktig, kommer det selvsagt helt an på hva du prioriterer. Er det din tur å vaske alle gulv i huset, samt alle bad samt kjøkken og støvsuge stuen. Kan du rekke det på … én drøy time? Det kommer an på hvor nøye du skal være, og hvor stort hus man har, ikke sant? Du har vel andre ting å bruke tiden din på?

Er man effektiv, kan man rekke å gjøre samme jobben på betydelig kortere tid.

Derfor er det gledelig å se at alle som jobber sekstimers dag, i en gitt periode, er like effektive, med samme mengde jobb unnagjort, som de som har jobbet syv og en halv timers dag. Effektivisering. Hurra.

Hva du vil bruke din tilmålte tid på, er nok dessverre ikke opp til deg selv, men din arbeidsgiver – som vil tjene enda litt mer penger på din innsats. På enda litt kortere tid.

Vit at du én dag skal dø – og du begynner å få det jævlig travelt med å leve. Bruk tiden din riktig, på de som betyr mest.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bryllup, konfirmasjon eller russ – det er i mai det skjer

Bryllup, konfirmasjon eller russ - det er i mai det skjer. På de forskjellige stadier du er på i livet,...

Lukk