Camilla Läckberg er svært talentfull. Det bærer Isprinsessen preg av. 

Og med bøkene om politimannen Patrik Hedström og forfatteren Erica Falck, har Camilla Läckberg for lengst etablert seg som en av Skandinavias og Europas mestselgende krimforfattere. 

I likhet med de andre bøkene til Läckberg, finner handlingen i Isprinsessen sted i Fjällbacka. Dette er et sted Läckberg kjenner godt. Og hun synes det er mer interessant å skrive om dyna­mikken på et lite sted enn om større byer. Og i Isprinsessen beskriver hun denne dynamikken på en flott måte.

Det er litt leit at denne boken, som faktisk er Läckbergs debutroman, først kommer ut nå. Det betyr at en del av sidehistoriene i de påfølgende bøkene ikke helt har gitt den meningen som forfatteren mente de skulle ha. For her, i Isprinsessen, introduserer Läckberg hoved­personene Erica og Patrik, Bertil Mellberg og Annika Jansson og, ikke minst, småbyidyllen Fjällbacka. Men slik er det. Om du er en ny Läckberg-leser kan du gjøre noe med det – da kan og bør du starte med denne boken. For om du ønsker å forstå hovedpersonene er dette etter min mening en svært viktig bok.

Fjällbacka er tilsynelatende et lite, stille, pent og rolig lite sted. En vakker lite plett som folk fra storbyene liker å reise på ferie til om sommerene. Men mordet på en kvinne blir startskuddet til en lavine av avsløringer som blottlegger lilleput-samfunnets uhygge­lige hemmeligheter og dobbeltmoral.

En dag blir Alexandra Wijkner funnet død i sitt barn­doms­hjem. Alexandra var gift med en velstående forretnings­mann i Göteborg, men tilbrakte mye tid alene i huset i Fjällbacka. Hun var også Erika Falcks barndoms­venninne. Og Erica blir raskt blandet inn i etter­forskningen. Det likner på et selvmord. Men er det virkelig det?

Alexandras foreldre ber Erica om å skrive en nekrolog, men den jobben utvikler seg raskt til noe mer. Erica har nemlig mange ubesvarte spørsmål om barndoms­venninnen som forlot Fjällbacka midt i et skoleår helt uten noen forklaring. Og det går fort opp for Erica at her er hemmelighetene mange, og nysgjerrig­heten hennes, som ikke akkurat er liten, presser henne stadig fremover og dypere inn i gåten som var Alexandra.

Isprinsessen er en flott og spennende krimbok. Camilla Läckberg er god til å lage gode mysterier, og Isprinsessen har et plott som er gjennomført og uangripelig. Hun er også god på karakterbeskrivelser og karakterutvikling, og personene i bøkene hennes føles gjennomgående som «riktige». Skrivestilen hennes er ganske drivende, og historiene dras fremover på flere fronter samtidig. Boken skjemmes kanskje litt av noen klisjeer her og der – men det er en debutbok. Og spennende og underholdende er den også, med to hovedpersoner – Erica Falck og Patrik Hedström – som er interessante. En frisk og skikkelig debut som jeg er glad for å kunne anbefale.

Camilla Läckberg

(født 30. august 1974) er svensk krimforfatter. Hun er utdannet siviløkonom og bor med mann og to barn i Enskede.Läckbergs kriminalromaner foregår i Fjällbacka, der hun vokste opp. Gjennom­gangs­personer i bøkene hennes er forfatteren Erica Falck og politi­mannen Patrik Hedström. Også Hedströms kolleger ved Tanumshede politi­stasjon har biroller.

Romanene Isprinsessan og Predikanten er filmatisert av SVT2. (også vist på norsk TV)

Flere av Läckbergs bøker har toppet bestselger­listene i Sverige. Hun har solgt over en million eksemplarer Sverige, og er oversatt til seks språk.

Oversettelser til norsk

Fyrvokteren 2010 (Fyrvaktaren 2009)
Havfruen 2009 (Sjöjungfrun 2008)
Tyskerungen 2008 (Tyskungen 2007)
Ulykkefuglen 2007 (Olycksfågeln 2006)
Steinhuggeren 2006 (Stenhuggaren 2005)
Predikanten 2005 (Predikanten 2004)
Isprinsessen 2008 (Isprinsessan 2002)

Priser

Camilla Läckberg har fått flere svenske priser og utmerkelser, bl.a. Silverpocket i 2005, for Isprinsessan, SKTF’s pris Årets forfatter i 2005, og Folkets litteraturpris i 2006.

Annet:

Camilla Läckbergs popularitet har vokst enormt de siste årene, og i 2009 var hun faktisk nr. 6 på listen over bestselgende forfattere i Europa-

«Fyrvokteren» er foreløpig den siste av Europas mest suksessrike forfatter. Liker du krim og lurer på hva du skal lese så har du svaret her!

Kilde Leserglede.com

http://www.leserglede.com/krim/svensk-forfatter/camilla-lackberg.html

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Video- komiprisen 2010

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eB6R-qkTEBQ[/youtube] Humor kan være så mangt! Brede Bøe tok med seg prisen både for årets beste mannlige artist, revy og komedie,...

Kvinner slår like mye som menn

  Har du som mann blitt slått av en kvinne? Og er vold en del av dagliglivet? Det er det...

Lukk