Coronaviruset får enorme konsekvenser – ikke bare sykdom og død. Konkurser i fly og reiseliv, idrettsarrangement ute og hjemme går for tomme hus. I USA har folk begynt å hamstre toalettpapir og her i Norge har vi sluttet å håndhilse.

Konkurser truer

Det britiske flyselskapet, «Flybe» er allerede slått konkurs, grunnet coronaviruset – og flere vil komme.

Hva som er smart og ikke fullt så smart å ta hensyn til, må du bestemme selv. Det vi vet om det mye omtalte Coronaviruset, er at du blir litt syk hvis du blir utsatt for smitte. Du kan dø om du er i den utsatte gruppen, syk fra før – eller er over 70 år gammel.

Les mer om Coronaviruset, også kalt Covid-19 her. Eksperter verden over, jobber på spreng for å finne gode nok medisiner som kan forebygge og virke helbredende på det dødelige viruset, men dette kan ta tid.

Lest: Slik lykkes du med å senke tempoet i livet

Det er selvsagt viktig å ikke få panikk, ikke tror at vi ligger strødd som døde fluer i vinduskarmen som i en sommerdag i august. Vi kommer til å «stå han av» som de sier nordpå. Men vi bør også bruke hode for å unngå å smitte andre.

Dermed er gode rutiner på alt som henter god hygiene veldig viktig. Dette kan de aller fleste nordmenn.

Dermed, er der ikke noe nytt å forholde seg til. Annet enn en svekket norsk krone, krise for SAS og Norwegians og andre flyselskap, fordi vi reiser mindre. Særlig til og fra utsatte strøk som Nord-Italia og deler av Kina.

Har myndighetene kontroll?

Om myndighetene har full kontroll her hjemme? Nei, det er faktisk ikke helt sikkert, siden de ikke makter å vite hvor mange nordmenn som er smittet uten å vite det selv – til enhver tid. Det er en umulig oppgave å ha kontroll på samtlige individer.

Det som også folk bør legge merke til, er at det finnes to forskjellige typer Coronavirus. Et mildere og et mer aggressivt virus. Dette betyr ikke at det ene er farligere enn det andre.

Coronaviruset får enorme konsekvenser ...
Coronaviruset Covid-19 har sitt utspring i Wuhan i Kina, nær 4000 mennesker har omkommet så langt

Det betyr kun at det ene er mer smittsomt enn det andre. Det i seg selv kan være et problem om folk ikke respekterer det faktum å være smittet. Man kan gå seg en tur utendørs, men ikke komme i kontakt med andre mennesker. Det innebærer ikke håndhilse m.m.

Det nye koronaviruset kan gi alvorlig lungebetennelse, men det er ikke kjent hvor alvorlig det er, eller hvor lett det smitter. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger situasjonen tett og planlegger sammen med helsetjenesten hvordan vi håndterer situasjonen.

Helsedirektoratet

Coronaviruset får enorme konsekvenser, og vi må ta innover oss det faktum at det ikke finnes noen fullgod vaksine mot viruset ennå. Foreløpig blir faktisk ikke barn smittet i like stor grad som voksne, det er da noe. Ekspertene er ikke sikre på årsaken til dette.

Det vi kan være sikre på, er at nordmenn åpenbart kommer til å dø som en direkte konsekvens av Coronaviruset. Å tro noe annet er naivt. Men så dør det jo flere tusen nordmenn hver vinter, særlig eldre, av lungebetennelse og annen influensa – hvert år. Men dette er noe helt nytt vi bør ta på største alvor.

Viruset får konsekvenser for verdensøkonomien

Dette mye omtalte viruset, Covid-19, får andre konsekvenser for oss, som gjør at våren blir litt mer krevende enn vi kanskje hadde tenkt. Vi må ta en rekke forhåndsregel, både privat, på jobb og særlig om vi skal på reise.

Hadde du planer om å oppleve Eurovisjon i Rotterdam, bør du revurdere den turen. Også idrettsarrangement vil kunne gå for tomme tribuner. Snart stenges trolig Premier League-arenaene for publikum, derfor bør du dropp englandsturen til påske.

Kongefamilien skulle vise seg fram i Holmenkollen, men tok sine forhåndsregler og ble hjemme – grunnet viruset.

WHO (Verdens helseorganisasjon) følger med det dødelige viruset sin ferd over kontinentene, siden det ble oppdaget i Wuhan i Kina før jul. Det er flere land som frykter for manglende vekst, stor arbeidsledighet, konkurser – der særlig nedgang i flytrafikken på nær 50% verden over – siden jul.

Store deler av landene på kloden har fått innbyggere med påvist smitte. så langt har 110.000 mennesker blitt smittet, i morgen er antallet økt.

3600 døde

Antallet døde er i skrivende stund: 3600 mennesker. Som betyr at svært få dør av viruset.

Det betyr ikke at det ikke bør holdes i sjakk, all den tid viruset kan mutere, bli sterkere og dermed farligere. I Norge er det per 8. mars, kun 159 smittede i Norge, også dette antallet vil øke, hver dag. Men det er som sagt ingen grunn til å miste nattesøvnen av Coronaviruset. Tvert i mot. Lev som normalt.

Coronaviruset får enorme konsekvenser – ikke bare sykdom og død, men for folk i helsevesenet på lik linje med alle bedrifter som får økonomiske problemer på sikt. Leger, sykepleiere, hjelpepleiere og professorer tvinge til å ta grep i jakten på smittede.

All annen type behandling må settes til side, for å stoppe Coronaviruset.

Kun mennesker i absolutt livsfare får hjelp av helsepersonell, fordi viruset tar så mye kapasitet landet over. Foreløpig er det ingen krise i Norge noe sted. Men i en viss setting der viruset blir «farligere» krever det også all mulig oppmerksomhet, for å unngå en større krise med mange dødsfall.

Krisen er åpenbart større i Nord-Italia og flere steder i Kina, der dødstallene er store. Men det betyr ikke at verden er i ferd med å bryte sammen. Mye farligere og langt mer dødelig virus har rammet kloden en rekke ganger tidligere. om det kan være noen trøst.

Innen den tid, behøver du verken hamstre toalettpapir, hermetikk, ansiktsmaske eller hånddesinfiserende middel.

Kilde: Helsemyndighetene

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kompani Lauritzen – flere kollapser underveis

TV2 er best i klassen på reality-tv. Punktum. "Kompani Lauritzen" – flere kollapser underveis, noe som er underholdende i seg....

Største overraskelse i Premier League?

Største overraskelse i Premier League på mange år, at et lag som Sheffield United ligger foran Arsenal og Sheffield United?...

Lukk