I Norge er hele det økonomiske samfunnet lagt opp til at husholdningen skal ha to inntekter. Er du singel og tjener moderat, uten sjanse for kausjonist vil du få problemer med å få lån i banken. Med noe egenkapital og med kausjonist er det kanskje en sjanse. 

Selv om man er to med fast inntekt er det lett å gå på en smell å bruke mere penger enn det kommer inn. Da vil man før eller senere få problemer.

Nå er det fortsatt lave renter på huslån i Norge og det kan alle utnytte. Den summen du betaler pr mnd i lån er betydelig mindre enn for noen år siden. Den differansen bør du sette bort til renteøkning kommer, for det gjør den. Da har du allerede en fornuftig buffer til huslånet.

– Det er fortsatt en meget urolig verdens økonomi, derfor bør man gjøre så mye man kan for å sette penger til side. Det kan komme uforutsette ting som at man mister fast inntekt, renteøkning på et eller flere lån, og har man satt penger til side er det lettere å møte hverdagen når ting går galt med bil o.l.

Får man plutselig mer penger mellom hendene enn normalt kan det være smart å få betalt de dyreste små-lånene fra kredittkort først. Kjedelig, men smart.

– Sett opp et budsjett for de faste utgiftene dere har pr mnd. Sørg for at det er avtalegiro eller fast trekk på strøm og huslån. Det er de viktigste regningene å få unna for alle. Det kan også være smart å ha en egen konto hvor det settes inn en fast sum fra hver som kun går til faste regninger, pass på at det alltid er nok dekning på denne kontoen slik at det ikke mangler penger på forfallsdato.

Betal alltid på forfallsdato, ikke før.

 

Kommer det tøffe tider der man ser at det ikke lar seg gjøre å betale alt så ta kontakt med banken. De er behjelpelig om dere for betalingsproblemer. Det er bedre å betale noe enn ingenting.

Din økonomi er ditt ansvar. Bruker du mer enn du har så er det også ditt ansvar å rydde opp. Pass på så du greier å betale regninger fortløpende, og sett av litt til sparing.

– Kredittkort kan være en felle med høye renter. Bruker du de tilbud som mange butikk-kjeder tilbyr, nemlig betalingsutsettelse i 6 eller 9 mndr så er det et godt tilbud. Men bare om du passer på å betale ut hele kjøpet før det forfaller. Etter forfall er det ofte renter på mer enn 20% på slikt kjøp. Det blir selvsagt dyrt.

Det kan også være smart å ikke «bo seg ihjel». Får man lån til bolig så har banken regnet ut at det er forsvarlig at dere får lån til den boligen dere ønsker å kjøpe. Se ann behovet, selg huset og finn en billigere løsning, det kan det være mye å spare på.

Vær aldri lojal mot banken, sjekk alltid flere banker og hent inn rentesatser på de aktuelle bankene du vurderer. Fra de billigste til de dyreste bankene er det ofte store forskjeller.

– Har husstanden flere biler, enebolig og kanskje både båt og hytte betales det mange tusen kroner i forsikringspremie pr år. Her er det også klokt å innhente pris og bytt forsikringsselskap om dere finner store prisforskjeller. Mange banker har både bank og forsikringstilbud, det kan være lønnsomt å ha alt på ett sted for å få fullt utbytte av fordelesprogrammene banken har til «VIP» kunder.

Kjøp inn stort, har du tilgang til Sverige er det mye å spare på å reise å gjøre storhandel i nabolandet.

– Små handling midt i uka, rett fra jobb når du er sulten blir oftere dyrere enn planlagt. Planlegg derfor det du trenger, bruk opp rester dagen derpå og pakk inn pålegg oa så det ikke blir dårlig. Mye mat har merking «best før», det er noe helt annet enn «holdbart til». All mat man kjøper i Norge tåler noen dager i kjøleskapet. Vær prisbevisst. Bare på et brød kan det være 20 kr i differanse på billigst mot dyrest.

Unngå å handle mat på bensinstasjoner.

Et klokt tips helt til slutt. Bruk kun de pengene du har, da passer du bedre på de.

Har du problemer med å få lønna til vare en hel måned?

 

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Er du den nye «The Voice» stjernen?

    Foto: SIDE2.no Magne Furuholmen, Sondre Lerche, Madcon-Yosef og Hanne Sørvaag fronter TV 2s nye talentprogram. TV2s storsatsing som er...

Rihanna- the most sexy girl in the world

- Norgesvennen Rihanna har allerede gitt klar beskjed til norske fans, at hun kommer tilbake og skal ha en konsert...

Lukk