Dårlig råd? Sett opp budsjett for 2015 nå! Din personlige økonomi er viktig til enhver tid, nå og i tidene som kommer.

Hva framtiden vil bringe vet vi heldigvis ikke mye om, men det du kan gjøre noe med er å ha stadig bedre råd ved å gjøre enkle kloke grep.

Er du ikke opptatt av penger og personlig økonomi, men allikevel forbannet over å ikke ha penger så bør du absolutt lese videre med stor iver. Det vil nemlig gjøre deg betydelig rikere.

For å finne ut av hva dine penger faktisk går til, bør du skrive opp hver eneste ting, hver eneste dag gjennom 30 dager, hva du kjøper. Enten det er i butikken, på nettet eller på annen måte- om du har mye kontanter disponibelt hjemme over tid.

På den måten får du et klart svar på hva pengene går til og du kan justere forbruket fra disse resultatene. Kjøper du lunsj på Statoil nesten hver dag, så er det mange tusen kroner per måned.

Kjøper du både aviser og Se & Hør flere ganger i uka er det nye hundre lapper i bruk på ting du slett ikke trenger, om du tenker deg om.

Dårlig råd? Sett opp budsjett for 2015 nå!

Dårlig råd? Sett opp budsjett for 2015 nå!

Disse postene er «peanuts» å regne i den store sammenhengen, men utgjør allikevel nok penger til at du kan slite med å betale det du faktisk må betale i enten avdrag og lån, eller ut i fra en stadig voksende regningsbunke.

Bolig og bil-lån er de største utgiftspostene for de fleste, itillegg kommer strøm, kommunale avgifter og forsikringer på hus, bil båt, hytte og innbo. Så kommer mat, klær, og transport, derunder bensin, buss, trikk og tog om man må pendle.

Lest? Holder sommerferiebudsjettet? Gratis tips her!

Det er en del å bruke penger på i det norske samfunnet. De aller fleste husholdninger har mer enn 10.000 kroner i diverse regninger og andre utgifter per måned, itillegg til hus og billån.

Da er det lett å forstå at det fort kan bli trange tider- om man ikke tar grep. Store grep.

Da skal man slett ikke være verken økonom, senioringeniør eller hjernekirurg for å forstå at det ‘brenner på dass’ om man ikke har orden i økonomien, har to inntekter, eller styrtrike foreldre som er villig til å bidra. Det er all grunn til å håpe at de fleste foreldre sier nei til spørsmål om økonomisk assistanse fra den oppvoksende generasjon.

Skal de håpefulle små, som slett ikke er like små lengre, når de endelig noen gang står på egne ben- er det viktig at de også klarer seg på sin egen økonomi.

Nå er det fortsatt lave renter på huslån i Norge og det kan alle utnytte. Den summen du betaler per måned i lån er betydelig mindre enn for noen år siden. Den differansen bør du sette bort til renteøkning kommer, for det gjør den. Da har du allerede en fornuftig buffer til huslånet.

Det er fortsatt en meget urolig verdensøkonomi, derfor bør man gjøre så mye man kan for å sette penger til side. Det kan komme uforutsette ting som at man mister fast inntekt, renteøkning på et eller flere lån, og har man satt penger til side er det lettere å møte hverdagen når ting går galt med bil o.l.

Setter du av penger til tidene som kommer i form av månedlig sparing har du begynt i riktig retning.

Skal du virkelig gjøre et klokt valg som monner mht din privatøkonomi, bør du være litt mer kreativ. Har du lån i en bank som ikke vil endre utlånsrenta, men aller helst ha deg på hyggelig besøk, så er det selvsagt for å grave enda dypere i din lommebok. Din verste økonomiske fiende, er din egen lojalitet til din grådige bank.

Den dagen du er villig til å bytte bank, til en bank som faktisk ikke bryr seg seg om deg, men pengene dine og din personlige økonomi- da har du spart mange tusen kroner per år. Noen banker velger å tjene mye penger for sine allerede rike aksjonærer, andre banker liker deg like lite, men har dog et realt tilbud du ikke kan si nei til.

Året 2014 går fort mot slutten, du bør sette opp tallene for kommende år, hva du kan tjene alene om du er singel- hva du og din partner om du er så heldig å ha funnet den rette kan tjene tilsammen. I Norge har par med full jobb brukbar økonomi, de som er single derimot, dårlig økonomi.

2015 kan bli et helvete for deg alene eller for deg og din familie om du ikke er forberedt på de utfordringene som kommer i framtiden. Setter du opp et fornuftig budsjett, så kan du få den deilige sommerferien du ikke fikk i år, men da bør dere spare fra nå.

Begynn i det små og de at det vokser sakte, men sikkert.

Det finnes en rekke fine sparebørser, det er bare å begynn i tide…

Foto: Flickr/ signii

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Premier League- Klarer van Gaal topp fire?

I think Chelsea will win the Premier league. There, I've said it! — Gary Lineker (@GaryLineker) August 15, 2014 Nå...

Premier League manager gir seg bare timer før seriestart!

Vi har sagt det før og sier det igjen, å ¨være manager i fotball er ingen lett jobb, i England...

Lukk