De 10 viktigste tingene du spiser, om du vil leve sunt og ikke gå på en smell med vekten. Nå i januar er du ikke alene om å prøve å endre livsstil til det bedre. For deg, oss og mange andre, varer det et par måneder, så sklir det ut igjen. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Livsstilsendring

Om du vil gjøre alvor av nyttårsforsettet og få en langvarig livsstilsendring, som faktisk varer. Må du være innstilt på steinhard disiplin og holde deg til det du nå setter opp som mål. Da er det viktig å ikke gape over for mye. For da er det dømt til å gå galt, dessverre.

Les også: Den ultimate treningsformen

Å ville endre seg til det bedre er vell og bra, men det er ikke sikkert det er nødvendig heller. Kanskje er kroppen din og vekten helt innenfor normalen. Da er det helt opp til deg, og kun deg, å ville endre kurs. Å bli sterkere og bedre trent, behøver ikke bety vektreduksjon, dessuten så veier muskler mer enn fett.

En livsstilsendring er mer omfattende enn mange ser for seg. Den skal endre hvordan du har levd hele livet, til noe helt annet. Du skal kanskje både spise mindre, sove mer, trene mer og være deg bevisst for alt du putter i munnen – det kan være krevende, siden du skal holde denne endringen i mange år.

Sett opp en god plan og ta små steg på veien til en bedre utgave av deg selv. Du kan klare det, om du skjønner at det blir meget krevende og vil ta tid. De 10 viktigste tingene du spiser, bør fremme god helse, for kroppens skyld.

De 10 viktigste tingene du spiser

Bildet er tatt av Photo Mix fra Pixabay

Kosthold

Når vi snakker med fastlegen om kosthold, så får vi oss et par oppvåkninger. Kun én frukt per dag, for å unngå for mye sukker. Frukt skal man ikke velte i seg, av nettopp den grunnen. Clementiner, druer og banan, nei, fysjom. Det skal man ikke ha for mye av. Skjønner du utfordringen?

Les også: Smaken av Italia

Til og med den mye omtalte Middelhavskosten, skal man styre unna. Det vil si, det befolkningen rundt Middelhavet dytter i trynet i dag – er verre enn her hjemme på berget. Maten de spiste på sytti, åtti og deler av nittitallet, ja. Det var skikkelig helsefremmende kost.

Samt at italieneren, franskmenn, grekere og spanjoler rørte seg langt mer før enn de gjør i dag. Ser du et italiensk barn i dag, kan det være minst like overvektig som et norsk barn på samme alder, fordi de spiser ultraprossemt mat med masse sukker – der også. Dessverre. Men ikke for 30 år siden.

Spiser man et kosthold som er variert, med belgfrukter, grovt brød, mer fisk enn rødt kjøtt, bær, nøtter, sunne oljer og meieriprodukter med lite fett. Så gjør man faktisk kroppen sin en tjeneste. Styrer man unna røyk, snus, lite sukker og alkohol – så har man en god oppskrift for et sunt kosthold.

10 viktige matvarer

De 10 viktigste tingene du spiser, bør være dette vi har nevnt. Du skal selvsagt kose deg med både burger og biff, drikke både vin og øl, men ikke hver eneste dag – helst. Det er viktig å finne sin egen balanse på kos og kosthold.

 • Grønnsaker er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter som styrker immunforsvaret og bidrar til generell helse
 • Fullkornprodukter gir fiber som er viktig for fordøyelsen og kan bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer
 • Fiberrike kornprodukter, som fullkornsbrød, havregryn og brun ris, gir kroppen viktige næringsstoffer og fremmer fordøyelseshelsen
 • Fisk. Helsemyndighetene anbefaler regelmessig inntak av fisk, spesielt fet fisk som laks, makrell og sild. Disse er rike på omega-3 fettsyrer, som er gunstige for hjertehelsen
 • Magre proteinkilder, Inntak av magre proteinkilder som kylling, kalkun, bønner og linser er fremhevet
 • Helsemyndighetene anbefaler meieriprodukter med lavt fettinnhold for å sikre tilstrekkelig kalsiuminntak uten å øke inntaket av mettet fett
 • Helsedirektoratet oppfordrer til å begrense inntaket av sukker og salt. Vær oppmerksom på skjulte sukkerkilder
 • Kjøtt som kylling, kalkun og magre deler av storfe eller svin gir essensielle proteiner
 • Linser, kikerter og bønner er gode kilder til protein, fiber og komplekse karbohydrater, og de gir metthetsfølelse
 • Vann er den anbefalte drikken for å opprettholde hydrering. Sukkerholdige drikker bør begrenses, og alkohol bør konsumeres i moderate mengder
 • Fysisk aktivitet. I tillegg til riktig kosthold vektlegger helsemyndighetene betydningen av regelmessig fysisk aktivitet for å oppnå og opprettholde god helse.

Du blir ikke hva du spiser, heldigvis, men det hjelper å tenke over hva som havner i magen.

Vargas

Pin It on Pinterest