Julen nærmer seg, julegavesankingen har startet i de tusen hjem. Ønskelister så lange som innholdet i statsbudsjettet er allerede sirlig skrevet ned av små-fete, late drittunger som allerede har mer enn nok leker, mobiltelefoner, iPoder, iPader, Playstation, filmer og spill fra før.

Allikevel sitter du å lurer på hva bortskjemte pøblene skal få under juletreet i år? Satt på spissen, hadde du pakket inn noen av gavene vedkommende fikk i fjor, som ikke er mye brukt- kanskje bare så vidt ut-pakket, tror du de hadde merket at det var samme gave? Neppe.

Norske barn får så mange gaver til jul, de orker faktisk ikke å pakke opp alle. Hva er poenget da? Ikke alle barn gjør det, men svært mange.

 

En omgang skikkelig juling var vel det de strengt tatt fortjente så de lærte seg forskjell på å forlange og å sette pris på det man faktisk får. Nå er det jo slik i dette landet at man bør ikke slå barn, men hva er forskjellen på å legge hånd på et barn så det kan få fysisk og psykisk skade av det, mot nettopp å gi et barn absolutt alt det peker på?

– Jeg er rimelig sikker på at  det barnet som får seg en klask på stumpen for manglende folkeskikk kommer minst like bra ut av det, som et barn som kan gå gjennom oppvekst å si jeg skal ha, jeg skal ha og får det. Nå oppfordrer jeg ingen å verken slå eller klaske noen på stumpen, poenget er å lære de unge å sette pris på ting, som f.eks en julegave. Lære seg å si takk for det man får. Det er det faktisk ikke alle som klarer å si.

Manérer er viktig for både barn og voksne, det handler om respekt og å vise at man bryr seg om hverandre uten at man alltid skal ha siste mote, eller siste oppdaterte utgave av et bestemt merke.

– Lærer man å oppføre seg som folk fra tidlig alder, vet man gjennom livet forskjellen på rett og galt. Det har ingen enda tatt nevneverdig skade av. Om du forklarer for de unge at julen ikke handler om julegaver vil de bare se rart på deg, men om du forklarer hvor mange barn i verden som ikke vet hva jul er, og som derav ikke får noe som helst- ei eier nåla i veggen, kan det hende du ser «mynten faller ned.»

Kjenner man lykken av å gi så gleder man seg i langt større grad å kunne få også. Ingen barn i Norge trenger strengt tatt noen av de gavene de setter på sin milelange ønskeliste, men vi har den tradisjonen med å gi gaver til jul .Tradisjoner er viktig for oss og de bør holdes i hevd. Vi bør bare gjøre en liten vri.

Vi bør ikke ta i mot flere gaver enn vi selv gir….

 

Foto: Flickr/  justretailbeth

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
«Livredd»- Maria Mohn i musikalsk samspill med Tommy Steine

Du som er glad i god musikk og samtidig får muligheten til å le bør følge godt med her.  Maria...

Jul i Flåklypa med Solan og Ludvik- en film du vil elske!

Alle har sett den legendariske Flåklypa Grand Prix. Enten på kino, på TV eller via en DVD som er i...

Lukk