Reidun gruet seg veldig for jula 2012, men løste problemet som satte hele Norge på hodet ved å sette inn en annonse i Aftenposten. Hun feiret ikke jul alene, men fikk en vertsfamilie som hun feiret hos via Røde-Kors sitt Julevenn-prosjekt.

Det bør komme naturlig å bry oss om hverandre

Avisene, nyhetene og sosiale medier vil snart spille på samvittigheten vår igjen.

«Mesk din sprengte buk med dyre delikatesser, meske deg med ribbe, stek, juleøl og dram, fråtse med  glede og glem all verdens elendighet. La de ensomme dårene seile sin egen sjø, du kunne ikke bry deg mindre». Slik er det media ønsker å skape et bilde av deg, som en overspist, fet egoist med ribbefettet rennende nedover haken og riskrem i barten.

Du bestemmer selv når og hvem du skal bry deg om, ikke sant?

Er DU redd for å sitte alene på julaften, da bør du gjøre som Reidun eller ta kontakt med kommentarfeltet på denne bloggen, så videreformidler vi dine ønsker. Ingen skal måtte sitte alene mot sin vilje i jula.

Man trenger ikke å være verken gammel eller syk for å være ensom. Bruk dine nettverk til å gjøre livet litt bedre for de som ikke har noen å være sammen med. Ingen fortjener å leve utendørs i jula.

Dessverre så vet de fleste at det er så alt for mange som ikke klarer å forholde seg normale normer og heller velger å leve livet ute. I et buss-skur, i en garasje eller under ei bru.

«ENSOM ENKE»: Den uvanlige annonsen sto på trykk i Aftenposten Aften og ble omfattende spredt gjennom sosiale medier. Foto: Camilla Shalchian-Tabrizi / Twitter

Ikke lett å være ensom

Mange vil ikke være til bryderi, langt mindre komme hjem til vilt fremmede mennesker som kanskje egentlig vil ha en gammel krok inn i stua på selveste julaften. Hva skal ensom mennesker gjøre av seg når de fleste samler seg rundt de som betyr mest. Hva med de som ikke har noen som vil bry seg?

«Nærmere 100 000» var ifølge Aftenposten ensomme i 1998, mens «90 000 feirer jul helt alene», meldte NTB i 2000, og i år forteller VG at «112 000 nordmenn skal være alene». Ensomheten er altså mer stabil enn oppmerksomheten den får ved juletider.

Dagbladet.no i jula 2012

Tror du tallene har blitt noe bedre for de ensomme denne jula?

– Når mediene kjører opp ensomme og fattige i jula, er det ikke bare fordi det er i tråd med «julas budskap», men fordi det trengs fyllstoff. I jula tar menneskelig lidelse den plassen agurken har om sommeren. Når mediene forsøker å bli aktivister bør de lukte lunta. Ta VGs samarbeidsprosjekt med Røde Kors, «Julesentralen», som skal koble ensomme med familier som har plass til en (ensom person) under julefeiringen.

For det første er det påfallende lite samsvar mellom det høye antallet ensomme og at bare 197 ensomme har meldt sin interesse for vertsfamilie. For det andre er det påfallende at tallet på villige vertsfamilier er 591, altså tre ganger så stort.

Kan det bety at det er de ensomme som egentlig ikke bryr seg?

 

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Får du pikk når du er kåt?

Alle kvinner blir kåte med jevne mellomrom, men er man ikke i et forhold kan det være vanskelig å få...

BROEN- siste episode gir mange svar- sesong 3 påbegynt!

Om du liker å se typen politi-jakter-farlig- kriminelle som i verste konsekvens kan være en fare for deg og din familie. Da er...

Lukk