De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss hver gang. Du har kanskje tenkt over det mange ganger. Hvor fantastisk fett, salt og søtt hører sammen? Kombinasjoner av smaker som knuller deg i munnen hver gang du spiser. Det er dette som skiller de beste fagfolkene fra amatørene – når de finner udødelige smakskombinasjoner. Hvorfor tror du f.eks, Snickers er verdens beste sjokolade?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Snickers

Snickers er laget av søt karamell og sjokolade, kombinert med salte nøtter og glukosesirup, samt en rekke andre stoffer. Men hovedsaken er altså den unike kombinasjonen fett, salt og søtt, som gjør Snickers til verdens mest populære og mest solgte sjokolade. Forståelig nok.

Isen av samme navn har mange av de samme ingrediensene, men er enda litt søtere, og for søt for mange. Kombinasjonen søtt og salt finnes også i Smash, som består av maismel, sjokolade, solsikkeolje og kakaosmør. De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, er så mye bedre sammen – enn alene. Det er det som gjør det umulig å spise bare én.

Du finner den samme sammensetningen i søte oster på salt kjeks, med dertil passende vin, som er vidunderlige smaker. Her ønsker vi å komme med ett eksempel. Kjøp “Kraftkar“, osten fra Tingvoll som faktisk er verdens beste ost. Servert på en Kornmo eller annen søtlig kjeks. Det smaker fantastisk. Søtt syltetøy hører også til smaksrike oster.

Asia

Mat er kultur og det finnes så mange ulike krydder, smaker og kombinasjoner av ulike næringsmiddel, som det finnes mennesker på kloden. Minst. I Thailand og store deler av Asia er de eksperter på sterk mat. Og bruker derfor ulik chilli med ulik styrke i mange retter, gjerne kombinert med den fremtredende planten, koriander – som passer perfekt til salsa, blant annet.

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss er ikke de samme preferanse i Asia som i Europa. Fordi vi har brukt mange generasjoner til å finne ut av og lage det vi liker best, ut i fra hva vi har tilgjengelig der vi holder til. Vi vil aldri spise helt likt i Asia og Europa av samme grunn.

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss

I Asia er de også flinke til og kombinere smaker og krydder med hverandre. Garam masala, som består av kardemomme, spisskummen, Laurbærblader, kanel, nellik, muskatnøtt og, sort og hvit pepper. Et godt eksempel på ulike sammensetninger som brukes av mange. Garam masala betyr sterk krydderblanding og brukes i ulike vegetarretter, og til fisk og kjøtt.

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, om vi får det vi er vant til eller vet vi liker.

Verdens dyreste krydder, Safran og Kokosmelk er andre ingredienser som brukes i Asia, blant annet i supper som også er velkjent her hjemme. Nudler og ris er daglige smaker av det asiatiske kjøkken, som nesten alltid kombineres i ulike Wok-retter med tilhørende oljer. Søt chili er en ingrediens vi har tatt inn i det norske kjøkken og som brukes til både fisk og kjøtt.

Spagetti Bolognese

Når Eivind Hellstrøm kommer med overskrifter i egne kokebøker, er ikke det kopi av andres bøker eller oppskrifter. Det er kokkens egne forslag til retter som kokken selv har brukt timer, dager og uker på å sette sammen.

Det er et meget krevende yrke og det tar tid å bli en god kokk, men når den beste kommer med forslag – bør du lytte. Han vet nemlig hva han snakker om, og løfter din middag til uante høyder om du leser nøye nok.

Hellstrøms Bolognese har vi skrevet om en rekke ganger, fordi det er det vi lykkes best med å kopiere fra den kjente TV-kokkens rikholdige menyer. Og kombinasjonene i denne helt ordinære, ja, til og med ofte kjedelige retten, gjør den fantastisk.

Du skal bruke hermetiske tomater, kjøttdeig, fersk pasta, gulrøtter og selleri. Hvitløk, buljong, parmesan, basilikum, bacon og salt og pepper. Hvitvin, laurbærblader, 5 ss olivenolje, fersk timian og et dryss oregano. Hvordan du gjør dette, finner du selvsagt her på denne bloggen. Lar du dette putre i en kjele på ovnen, i et par timer – har du en god Bolognese du kan servere hvem som helst.

Duoen

De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss, er ofte en duo som passer den andre som hånd i hanske. Eller hva tenker du når vi sier salt og pepper, ketchup og sennep, Gin og Tonic, fisk og chips? Eller hva med biff og bernaisesaus, reker og majones eller får og kål, som utgjør nasjonalretten, fårikål?

Når du begynner å lete, finner du en rekke slike livsviktige kombinasjoner, av ulik ingredienser eller råvarer. Som blir smakløse og kjedelige alene. De unike smakskombinasjonene som trollbinder oss er endel av det norske kjøkken eller vår daglige rutiner. Når du har funnet dine favoritter som ikke står i noen kokebok – hører vi gjerne fra deg.

Den mest populære, men også sære kombinasjonen vi har notert oss foreløpig, er søte krokodiller dyppet i hockeypulver. Noe som har ført til at mange butikker tomme for begge disse søtsakene, rundt om i landet.

Om du liker våre artikler og ønsker å motta de neste innleggene, så snart de publiseres – følg gjerne vårt nyhetsbrev, det er alltid gratis.

Vargas

Pin It on Pinterest