Nå haster det for klubbene å finne den rette spilleren, haster det med å få solgt spillere som passer inn og gjøre stallen god nok – til å vinne flere kamper enn konkurrentene. 

Deadline Day er den travleste gjennom hele sesongen. Med pengesterke eiere, grådige spillere og handle-kåte managere, kan faktisk alle overganger skje på denne dagen. Og faktisk finnes det odds for at Lionel Messi skal gå til Manchester City, uten at det er særlig sannsynlig.

Lest? Overgangsvinduet – nå skjer det!

Når det gjelder odds, var det ikke mange som trodde Leicester skulle gå hen og vinne Premier League heller, men det gjorde altså. Claudio Ranieri og spillerne hans tok skalpen på resten av topplagene, mot alle odds – til 5000 ganger pengene.

Setter man ting i perspektiv, noe som ikke er helt enkelt, men la oss forsøke, skjønner man kanskje mer om galskapen. Pengene sitter nemlig løst, når det kommer til engelsk fotball og prisen på spillere til og fra klubbene.

Hva forventer en klubb å få ut av en spiller på 28 år, hvor prislappen er satt til £50 – £60 eller £70 mill? En spiller i en slik alder, med mindre han er målvakt, vil høyst ha to til tre år igjen på øverste fysiske nivå, før alt begynner å bli verre, tyngre og vanskeligere. Før alt henger.

Da er én halv milliard kroner eller mer, en risikosport man fort kan angre på å ha drevet.

Fotballens renommé står på spill.

Det øyeblikket publikumsantallet, spesielt i England, begynner og gå ned vil klubbene sakte, men sikkert begynne å slite økonomisk. Per i dag er dette en ikke-sak, men klubbene som kaster millioner av kroner i ukelønn etter spillerne, må enten ha store inntekter eller svært rike eiere. Forsvinner de rike eierne, fordi markedet er på vei til å snu, skal man ha økonomisk kompetente folk på respektive stadioner, som makter å berge stumpene.

Billettinntekter og klubbshop-effekter  blir aldri nok til å drive en klubb, verken i England eller andre steder. Ikke alle klubber har rike eiere heller, men sponsorer, reklameinntekter og enorme TV-avtaler berger skinnet til de klubbene som sliter, men det er altså fordi den engelske fotballen er svært populær fortsatt. Det er et marked for galskapen.

Lest? Arsenal i oppløsning?

Når man ser spillere som f.eks. Alexis Sanchez i Arsenal, som ikke er villig til å gjøre jobben han får enorme summer for å utføre, kan det være et faresignal man skal ta på alvor. Spillernes holdninger, vilje, engasjement og ønske om å vinne for laget og for fansen – er nettopp det tusenvis av supportere er villig til å betale 1000 kroner for å se, hver lørdag.

Slutter spillerne å blø for drakta, slutter fansen å gå på kamp. Da brenner det på dass for de fleste klubbene. Hvor skal pengene hentes fra, om TV-kameraene slukkes, sponsorene stikker og de kontraktfestede fete lønningene består? Nedleggelsene vil tvinge seg fram og Premier League er ikke lenger interresant for noen.

Hva som skjer med Virgil van Dijk, Thomas Lemar, Coutinho og Sakho og Liverpool, er det Deadline Day framfor alt handler om. Noen spillere kommer, andre går – fansen består. Mange har fokus på Anfield de neste timene.

Oddsen for at dette overgangsvinduet er det største, rent økonomisk, er stengt – siden rekorden er sprengt for lenge siden. Mer enn £2 milliarder er det omsatt for. Foreløpig.

Galskapen er endelig snart over for denne gang.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Arsenal i oppløsning?

Deadline Day, overgangsvinduets siste dag, da alt kan skje. Ser ut til at Arsenal av alle topplagene sliter mest, faktisk...

Keita til Liverpool – Done deal!

Nå tar det skikkelig av i overgangsvinduets siste timer. Liverpool betaler hele £48 mill til RB Leipzig for Naby Keita...

Lukk