Barn som er hos sine foreldre annenhver uke tør ikke alltid å si at de savner den de ikke er hos. De fleste barn skulle ønske det var en mulighet for å kunne være noen timer hos den forelder man ikke er hos den ene uken. Mange barn av skilte foreldre lever under et konstant savn. 

– De savner alltid den som ikke er der og de som er store nok til det vil gjerne kunne stikke innom og spise en middag hos mamma hvis det er pappa sin uke eller omvendt, sier psykolog og leder for Enerhaugen familiekontor, Trine Eikrem, til NRK.no.

– Det som gjør et samlivsbrudd for foreldre ekstra vanskelig for felles barn er måten den blir håndtert på av de voksne. Skilles de som venner og det er minimalt med munnhuggeri og krangel, så spares barna for unødig lidelse. Kjefting og sjikanering foreldre i mellom legger bør til byrden for de unge som allerede kanskje sliter med følelser om at bruddet er deres skyld.

– Det er lett å si at det er ikke nødvendig å krangle, la oss være venner for barnas skyld. Men det å gå gjennom en skilsmisse er for de involverte et følelsesmessig helvete for veldig mange, og det er et kaos av tanker som gjør det vanskelig å tenke på andre enn seg selv, til tross for at de fleste foreldre elsker sine barn mer enn noe annet.

Foreldrene tenker gjerne at de har like mye «rett» på barna og teller dager og prosenter; for barna kan dette bli vanskelig.

– Barn er veldig opptatt av rettferdighet, men samværets regnskap blir gjerne etter de voksnes behov. Ofte tør de ikke si at de har lyst til å besøke den andre, for de vil ikke svikte den de er hos, sier Eikrem.

– Barn er også svært lojale, de vil ikke være til bry og ønsker så gjerne være sammen med begge foreldrene samtidig, slik situasjonen var da familien var en enhet. Det var trygt å ha begge på et sted samtidig. Det er en naturlig reaksjon hos de fleste barn, å føle utrygghet, lengsel og kanskje sorg ved en familieoppløsning.
*
– Har man fått barn, er det foreldrenes ansvar at barna har det bra også etter en eventuell skilsmisse. Dette vet alle foreldre, allikevel er det svært vanskelig å gjennomføre for mange.
*
Det er lettere å ta vare på egne følelser om man er i sin livs krise. Det går ut over barna.
Barn reagerer så forskjellig, men det er all grunn til å være på vakt, selv om barnet ikke uttrykker noen følelser rundt bruddet. Kanskje spesielt da er det viktig å følge opp de yngste. Det kan være svært vanskelig å sette ord på følelser man ikke har hatt før, spesielt for barn.
*
Foreldre som ender i uenighet, krangel og hat med sin tidligere ektefelle kan ødelegge et barnesinn. Og fedre som opplever at familien blir oppløst takler dette langt verre enn kvinner i mange tilfeller. Det kan i ytterste konsekvens ende med selvmord eller enda verre i masse drap. At far tar med hele familien i døden. Dette grusomme eksemplet har man sett flere tilfeller av de seneste årene også i Norge dessverre.
*
Gi barnet ditt den trygghet og omsorg det fortjener.
*
Barna er vår fremtid og verdens viktigste.
*
Vargas
*
Kilde
*
Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kjære Gud himmelske Far

Kjære Gud himmelske Far. Hvis du er himmel og jordens skaper, hvordan synes du det går? Går det som forventet?...

sexy svenske jenter blant de mest populære i verden

De fleste svenske jentene har lite til overs for svenske pojkar. De er grådige, de er mer opp tatt av...

Lukk