Den ultimate treningsformen er i følge ny og omfattende forskning intervalltrening. Men ikke hvilken som helst eller tilfeldig valgt intervalltrening. Det skal helst være mye omtalte 4×4, altså fire intervall på 4 minutter. dette er en treningsform som alle kan klare – uansett alder, men det koster.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Krevende intervalltrening

Nå strides de lærde om det er nok å bare rusle en tur, for å få opp et aktivitetsnivå som fremmer god helse. Vi mener at all form for aktivitet, faktisk bare det å stå oppreist, eller gå trappen isteden for å ta heisen. Eller gå et par turer på en halvtime, et par ganger i uken. Knuser sofasliterne og fremmer god helse.

Les også: Jakter du god helse?

Hard trening som 4×4 intervaller, er nemlig ikke for alle, verken de som er vant til å være aktive eller andre som aldri har løpt én meter. Denne typen trening krever at du faktisk orker å løpe, enten i skogen, gatelangs eller på treningssenteret – tilnærmet alt du orker. Eller i 85 til 95 av egen kapasitet. Det er tungt i fire minutter.

I forkant skal du være så oppvarmet at du svetter ved å gå raskt eller løpe lett. Dette kan ta tid for de som allerede er godt trent. Ergo, skal du drive med 4×4 intervalltrening, sett av en god time, minst.

For all del, er du skapt for å ta deg skikkelig ut, så er altså denne treningsformen svært helsefremmende.

Godt for hjertet, bedret kondisjon og du vil forlenge livet med flere år. Men det er altså svært fysisk krevende å gjennomføre – etter vår mening. Du skal helst gjøre dette tre ganger i uken for å opprettholde formen.

Den ultimate treningsformen

Bildet er tatt av roxanawilliams1920 fra Pixabay

4×4 intervaller

Slik gjennomfører du altså øktene etter oppvarming i følge ekspertene som anbefaler denne treningsmetoden.

Det er viktig å vite at du kan velge annen type aktivitet enn løping for oppnå samme resultat. Du kan svømme, sykle, ro, gå i kraftig motbakke, klatre eller hogge ved. Men for å få større nøyaktighet på pulsklokka velger de flere å løpe.

Les også: Spiser du hva som helst?

De to første minuttene handler om oppkjøring og å få opp pulsen. De to neste minuttene skal du ligge på 85-95 prosent av makspuls. Altså, her skal det gå unna. Føttene går som trommestikker om du skal gjøre denne øvelsen riktig.

Mellom hver fireminutters økt, skal intensiteten være mye lavere, kun gange uten å stoppe helt opp, før øvelsen gjentas med høyere intensitet. I følge nøye undersøkelser og tester, skal dette gi deg den ultimate treningsformen som fremmer god helse.

Superkondis

De aller fleste har ingen interesse av å betale mellom 400 og 900 kroner på SATS, i måneden, for å grue seg til slike utskeielser. For de aller fleste er det nok å være litt mer aktiv enn tidligere og kanskje spise mindre og sunnere.

Superkondis er sikkert bra det, for den som orker.

For de aller fleste, er det faktisk nok å endre på kostholdet, gå en skitur, rusle en tur etter middag eller ta med venner eller familie på bowling i helgen. Man skal ikke måtte løpe seg ihjel for å få bedre helse og god samvittighet.

Hva man putter i munnen er av langt større betydning enn hvor langt du orker å løpe. Eller hvor høy puls du makter å få via intervalltreningen.

Den ultimate treningsformen er nok riktig og god den, men det skal ikke være et must for å ha god samvittighet for helsa.

Gjør dagen din bedre ved å være aktiv og spise sundt, kutte ned på sukkeret – det er mer enn nok.

Vargas

Pin It on Pinterest