Deprimert av vintermørket? For deg som sliter med vintermørket, er det dessverre noen uker før lyset vender tilbake, særlig for nordpå. Heldigvis er det bare dager til  vi er på det aller mørkeste.

Allerede i februar, merker du stor forskjell på lyset, men depresjonen kan sitte i lengre. Er du din mentale tilstand bevisst, kan du kanskje bli frisk av egne grep også.

Forskerne og de antatt vise, strides fortsatt med årsaken til at noen takler mørketiden og vinteren dårligere enn andre. Til tross for mangelfull kunnskap om menneskesinnets mørkeste sider, er det heldigvis tonnevis med dokumentasjon og viten om hva som hjelper.

Lest? Trene ute om vinteren?  

Deprimert av vintermørket?

 Fysisk aktivitet kan gjøre godt for den mentale helsen foto: Ung.no

Fysisk trening, ikke nødvendigvis i treningssentret, men å være i aktivitet. Ha sex, gå en tur rundt nabolaget, hogge ved, ta turen til fjells eller bare det å være ute i naturen. Aktiviteter som passer for liten og stor gir den ‘mørke siden’ kamp om oppmerksomheten. Noen kan bli friske, lysere til sinns og faktisk helt frisk ved å legge om livsstilen.

Deprimert av vintermørket?

Hva man spiser og til hvilke tidspunkt, er også av stor betydning – livet gjennom. Kombinert riktig kosthold og fysisk aktivitet gir lengre livsløp for de aller fleste. Kjedelig, men sant.

Om vinteren blir dagene kortere og nettene lengre på den nordlige halvkule. Det finnes ikke noe eksakt svar på hvorfor noen mennesker føler seg ekstra nedfor og trøtte om vinteren. Men man tror mangel på lys er hovedårsaken til vinterdepresjon. Lys regulerer døgnrytmen og påvirker kroppens biologiske klokke, som bestemmer når du skal sove eller være våken

Norsk Helseinformatikk

Ved å være i en eller annen aktivitet, øker man mulighetene for å unngå en vinterdepresjon. Aktivitetene som åpenbart kan skje innendørs er f.eks klatring, svømming, tennis, innebandy, håndball eller fotball – mulighetene er mange. Er man utendørs, får man flere fordeler med å være ute i frisk luft, kombinert med økt blodsirkulasjon og naturopplevelser.

Man kan gå på ski, utetrening gir også muligheter for større variasjon, du er allerede forbi dørstokkmila, du har mulighetene til å nyte stillheten, kanskje aller mest om du trener eller løper i skogen. Og du har ikke brukt fem flate øre, kun fått enda bedre helse, siden før du begynte.

Fordelene ved fysisk trening er at man øker livslysten, apetitten blir bedre, man sover også bedre og får en økt livsglede. Man bygger muskler, bremser aldringsprosessen, får bedre fordøyelse og et sterkere hjerte. Som om ikke det var nok, får treningsglade mennesker et sterkere immunforsvar, reduserer angst, depresjon og psykiske plager.

Vinterdepresjonen kan forsvinne om vi tar plagene på alvor og søker hjelp. Hjernen skiller ut stoffet serotonin når lys treffer øynene. Dette stoffet er ofte kalt lykkehormonet, og gjør mange mennesker lysere til sinns ved behandling med lys. Faktisk kan det være nok å reise en uke eller to til deler av verden – som har betydelig mer naturlig sollys vinterstid, enn oss her nord.

En tung depresjon kan ramme hvem som helst, av ulike årsaker og uavhengig av årstid. Da bør man uten unntak oppsøke fastlegen for å få kyndig medisinsk hjelp. Man blir derimot aldri for gammel til å være ute i naturen.

Trening eller fysisk aktivitet gir deg et bedre liv. Hver gang.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Perfekt juleribbe til julaften

Perfekt juleribbe til julaften. Faktisk er det såre enkelt å få perfekt ribbe til julemiddagen. Du må bare bruke litt...

Lukk