Derfor liker du ikke Magnus Carlsen! Fordi han ikke er som forventet. Magnus Carlsen skiller seg ut blant andre kjendiser du tror du vet mye om, til tross for at du aldri har møtt vedkommende – har du en mening om ham. Best i verden i sjakk.

Verdensmester så ofte at han reageres som nummer én i verden. Noe som i utgangspunktet burde ha vært mer enn nok for å like ham. Nordmenn elsker normalt vinnere. Men Magnus Carlsen skiller seg ut og er så langt fra normen normal – man kommer.

Fenriken i Kompani Lauritzen vill kalte Carlsen langt under norm. Ikke fordi Magnus Carlsen er dårlig i noe som helst, i hvert fall som er offentlig kjent. Han er visst god i alt fra å spille kort til å spille fotball. Han er visst også æresmedlem i Real Madrid. Carlsen ville bli bedømt langt under norm, fordi han er så spesiell.

Lest? Norges minst fornøyde kunder sliter med …

Han er ikke som alle andre helter vi trykker til våre bryst. Det betyr ikke at du ikke digger alle sjakk-seirene i de store sjakk-turneringen og trofeene han vinner. Selvsagt heier vi på Magnus Carlsen, men vi liker ham ikke slik vi hyller andre helter.

Til det er Magnus Carlsen for ulik Marit Bjørgen, Karsten Warholm eller Aksel Lund Svindal. De ekte heltene.

Sjakk er idrett

Om sjakk er idrett. Ja, i aller høyeste grad. Det er ikke der skoen trykker. Selvsagt er det stor idrett å spille sjakk i seks timer annenhver dag i fire uker – for så å bli verdensmester. Men vi er inne på noe vesentlig. Magnus Carlsen vil ikke bli nominert til noen pris på idrettsgallaen. Men er ikke det rart, da? All den tid en verdensmester blir hyllet som vinner, får trofeet, heder, penger og ære – burde han vel bli hyllet av “sine egne” også?

Det vil ikke skje. Sannsynligvis aldri. Fordi geniet Magnus Carlsen er også en dyktig forretningsmann. Som vet å snu seg for å tjene noen ekstra millioner. Og det har han gjort ved en rekke anledninger. Blant annet ved å forsøke å styrte Sjakkforbundet, ved å inngå et samarbeide med en stor svensk sponsor, Kindred, et spillselskap. I et forsøk på å kjøpe seg medlemer til sin nyetablerte sjakk-klubb , ville Carlsen betale for de første tusen medlemmene.

Idrettsgallaen hedrer kun de heltene som følger norske retningslinjer. Strenge lover og regler fra sine respektive foreninger, klubber eller forbund. Ikke enerne som går egne veier på egne premisser for egen vinning. Det er unorsk og skal ikke promoteres.

Derfor liker du ikke Magnus Carlsen!

Magnus Carlsen oppretter en egen sjakk-klubb. Målet er å verve 1000 medlemmer for så å stemme for bettingsamarbeidet mellom Norges Sjakkforbund og Kindred. De 1000 første medlemmene skal få gratis medlemskap. Magnus Barstad kjøpte domenet til den nye sjakk-klubben. Han er konsulent for Unibet, som igjen eies av Kindred.

NRK.no

Meldte seg ut av Sjakkforbundet

Som om dette ikke var nok. Har verdenseneren i sjakk, inngått et samarbeide med konkurrenten til norsk idretts største samarbeidspartner, Norsk Tipping, nemlig Unibet. Et internasjonalt spillselskap som gir Carlsen flere millioner kroner i pungen. Langt mer enn det eksempelvis Norsk Tipping kunne ha gjort. Men siden nordmannen er den spesielle fyren han er, kan han gjøre mer eller mindre som han vil. Og vi liker det ikke.

Verken vi som heier på norske, ekte, ydmyke og sympatiske stjerner. Eller vi ønsker at stjernene våre skal drikke norsk melk, fra norske kuer, spille på lag med grasrota og være i samarbeide med sitt eget forbund. Magnus Carlsen gjør det motsatte på alle fronter.

Magnus Carlsen tenker på sin egen karriere. Men har denne evnen til å være veldig unorsk. Han kan ha på seg litt vell mange hatter samtidig. Pisser på sine egne ved å melde seg ut av Norges Sjakkforbund. Utelukkende for å vinne på det økonomisk. Tilbudene han mottar for de rike og kyniske spillselskapene, blir rett og slett for fristende for ham. Til tross for at millionene renner inn i rene sjakk-premier.

Når pengene er viktigere enn prestasjonene, gjør det noe med oss. Vi klarer ikke helt å dyrke vinnerne som ikke bryr seg om de på gulvet. Noen vinnere har evnen til å tape med stil og verdighet. Magnus Carlsen makter ikke å skjule det når han har tapt. Han er utilpass og grinete når det går dårlig, en sjelden gang på sjakkbrettet. Magnus Carlsen er en dårlig taper og viser det med hele sitt kroppsspråk.

Glansen forsvinner

Er man i tillegg en smule underbitt og er sur i tillegg – ser det slett ikke bra ut. Alle vinnere hater og tape, men det kan man gjøre med både stil og en smule sjarm. Magnus Carlsen har ingen av delene. Derfor liker du ikke Magnus Carlsen!

Selvsagt er det ikke forbudt å tjene mye penger når man er best i verden og kan bli fryktelig rik av det.

Det kunne og burde kanskje vært gjort med litt konduite, stil og sjarme. Magnus Carlsen har ikke det, han har en sjakk-hjerne og en business-hjerne. Det vil aldri passe inn på stjernehimmelen, sammen med de ekte heltene som vinner med flagget på brystet, med smil om munnen når det går bra, men også når det går dårlig.

Samtidig som de evner å hylle vinnerne når de selv ikke når helt opp. Ydmykhet trumfer arroganse. Alltid. For mistenker vi at potensielle idrettshelter er grådige, forsvinner endel av glansen fra selve prestasjonen – ganske raskt.

Å være annerledes, skille seg ut i mengden, slik Petter Northug gjorde i skisporet og ikke minst utenfor sporet. Norges viktigste skiløper for Norge, gjennom alle tider. Lett å like, lett å elske og lett å hylle. Stor i kjeften? Herlig! Ydmyk? Ikke ofte, men når det var nødvendig. Slike helter vil Norge ha. Ikke enere som setter seg selv foran alt og alle for økonomisk vinning. Da er du allerede i ferd med å tape ansikt.

Nå tror ikke vi at Magnus Carlsen spiller sjakk for å bli godt likt av det norske folk. Han spiller fordi han elsker sjakk, men han liker også å vinne og være best. Men han liker kanskje penger enda litt bedre. Da vil man aldri bli størst i andres øyne. Bare rik.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norske kåte kvinner handler digre dildoer

Norske kåte kvinner handler digre dildoer på internett. Jo større jo bedre, sier mange kvinner. Som om det plutselig var...

Lukk