Og i krig er det meste tillatt, også å drepe mennesker. Man kan ikke sette en prislapp på et menneskeliv- Og hvor mange mennesker- sivile og soldater- som er drept er det vel få som vet. Men det er tusentalls garantert. Afganistan er et land gjennomsyret av korrupsjon og kriminalitet uten politisk styring.

 Taliban har fortsatt et jerngrep i strategiske områder i det krigsherjede landet og sånn kommer det fortsatt til å bli så lenge de allierte ikke får kontroll over de viktigte områdene, får tak i eller eliminerer de største og viktigtste talibanlederene. Men her er jeg ikke så sikker på hvem de allierte vet hvem de skal lete etter heller. Faller en leder fra, oppnevner taliban en ny leder-

Det viser beregninger som den danske avisen Politiken har foretatt på bakgrunn av opplysninger fra forsvarsdepartement til Danmark, Tyskland, Storbritannia og USA.

Og når summer som her nevnes er hinsides all fatte evne så må det være lov å spørre seg, kan det være verdt det? Åpenbart ikke. Krigen i Afganistan har ikke hjulpet på noe som helst. Kun tapt liv.

– De enorme militærutgiftene gir mening hvis de bidrar til å skape en ramme som gjør det mulig å bruke utviklingshjelpen riktig. Men til tross for den massive militære innsatsen vi har sett, er de politiske framskrittene utrolig små, sier utviklingsekspert Richard Gowan fra European Council on Foreign Relations (ECFR) i London til avisen.

Gowan mener korrupsjon er et av de største utfordringene til at bistanden blir brukt riktig.

– Mange av pengene forsvinner på korrupsjon, dyre sikkerhetsfirmaer og dårlige prosjekter, sier han.

200 milliarder kroner på ni år har krigen kostet iflge den danske avisen Politiken- Det er mye penger! Og når mesteparten av pengene er brukt på korrupsjon og feilslåtte prosjekter, så er det lett å si at dette er det rene vanvidd.

Men hvorfor er dette en agenda, hvorfor brukes det så enorme summer, og hvorfor er det krig i Afganistan?

Jo, fordi dette er resultatet av George Bush`s resultat av krig mot terror. For å si det enkelt. Krigen startet etter angrepene på USA 11. september 2001 Bush ville hevne sine tapte og startet jakten på Bin Laden- uten hell som alle vet. Hadde det vært en annen politisk ledelse i USA i 2001 så tror jeg mye ville sett annerledes ut også i Afganistan-

Så er det mange som sikkert vil si at det er dyrt å krige, det er dyrt å få bugt med terrorceller som Al Qaida. Kuler og krutt er dyrt. Og skal vi for en hver pris frigjøre det afganske folket fra Taliban så koster det penger. Ok, greit det. Men hvordan har dette oppdraget gått på ni år? Spør du den gjennomsnittlige Afganer så er jeg rimelig sikker på at han og hans koner hadde det veldig mye bedre før 11. september 2011
– Befolkningen i land som Danmark og Tyskland trenger å lære at det tar lang tid og koster mye å være i krig. Det er annerledes i USA, hvor folk nesten er likegyldige til hva det koster så lenge det blir en suksess, sier han til den danske avisen.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10003992

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fredrikstad- Norges dophovedstad?

Jeg føler meg ikke så sikker på at at det er noe mer dop i Fredrikstad enn i andre større...

Deilige Danmark

Feriehuset vi leide på vår fantastisk flotte ferietur- I byen Middelfart ca 4 mil syd for Odense. Fødebyen til H....

Lukk