Du som forelder er sikkert usikker på hva som skjer på festene til tenåringssønnen eller datteren din. Det heter «alkoholfri» fest. Da bør bjellene ringe. Det er dessverre på større arrangementer at det skjer første gang med de unge som ikke har smakt alkohol før. 

For mange voksne og foreldre som skulle ha vært vakt på slike fester er langt mer opptatt med sitt eget liv, sin egen fest, sitt eget julebord.

Det kan få fatale konsekvenser for de unge som er på fest og blir tilbudt alkohol noen har tatt med. Har man aldri tatt en dråpe tidligere skal det ikke mye alkohol til, før man merker det i hodet. Er man allergisk eller ikke tåler så godt det man tyller i seg av andre grunner kan det ende med alkoholforgiftning, mengden avgjør.

De unge tar etter foreldrenes drikkemønster. Vær et godt forbilde, still opp for de unge når de trenger det som mest.

I verste fall må man på sykehuset og pumpes tom for det man har drukket, og man kan faktisk  av å drikke for mye alkohol i ung alder.

Det er foreldrenes ansvar å forklare de unge hva de skal si når de får tilbud om alkoholholdig drikke, og det er selvsagt et rungende NEI. Det er en grunn for at aldersgrensen er satt til 18 år. Mange kan si at en øl er vel ikke så farlig, det er jo ikke sterkt engang.

Mulig det, men problemet er at de unge stopper ikke med en øl. Det blir både 6 og kanskje 12. Da er det fare på ferde. Nå går det mot vinter. Er man på fest og skal hjem i beruset tilstand, og er for full kan man fryse ihjel. Det gjelder selvsagt ikke bare de unge.

Det er julebords-sesong, da flommer det over med Aquevitt og annet snadder, det kan for noen bli for mye, da er det viktig at man sørger for å komme seg hjem og helt hjem. Kulden dreper om man ikke kommer seg innendørs.

Det er bedre at de unge får lov til å feste hjemme i kontrollerte former der de voksne er til stede. Gi de alternative drikker. Forklar konsekvensene om det blir drukket alkohol.

Jo senere i livet de unge starter å drikke, jo større glede har de av det.

IKKE kjøp alkohol til mindreårige. Livet er en fest, ikke ødelegg det med å drikke for mye for tidlig. Du vet ikke hvor mye du tåler. Det er lite kult å miste kontrollen.

Den som er tøff nok til å si «nei takk» til alkohol og stå i mot gruppepresset, og heller velger å være edru er etter min mening den smarteste i venneflokken.

Vær din egen sjef! Si nei til alkohol om du ikke ønsker å drikke.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Lær de unge om gode økonomiske vaner

I TV serien «Teenage Boss» fikk vi se ungjenta som skulle styre familiens økonomi, det gikk forsåvidt greit til slutt, men...

Nå kommer orkanen «Berit», bli innendørs

  Orkanen "Berit" er den verste på mange år. Den vil slå inn over Nord og Vestlandet i løpet av...

Lukk