VI ER IKKE ALENE 

Finnes det noen andre enn oss i universet? Røed Ødegaard mener dette spørsmålet er basisen for all romforskning. 

TIDKREVENDE: Han regner med at vi vet mer i 2025, da har vi nemlig fått svar på om det er, eller har vært, primitive livsformer på blant annet Mars og Venus. 

Astronomen ser det ikke som usannsynlig at det finnes avansert form for liv på andre planeter. Så langt har vi ikke funnet noe. 

– Skulle vi være så heldige å oppdage intelligent liv på en planet utenfor vårt solsystem, vil det ta 150 år før vårt signal når fram til dem med lysets hastighet og 150 nye år å få et svar tilbake. 

Det tar altså 300 år bare å få svar. Og så har vi heller ingen garantier for at de forstår oss. 

ENORME TALL: Heller ikke romfartseksperten Erik Tandberg utelukker at det finnes liv på andre planeter. 

Men hvor det er liv, og hva slags form for liv som er der ute i det uendelig er det ikke lett å tenke seg. Men, når man vet hvor liten vår kjære jordklode er, sammenliknet med det store universet så skjønner man at her er det plass til andre solsystemer som kan inneholde planeter lik vår. 

Knut Jørgen Røed Ødegaard smører seg inntil videre med tålmodighet, og erkjenner at vi ikke får møte planetboere fra et annet solsystem ansikt til ansikt (hvis de i det hele tatt har et ansikt) før vi klarer å konstruere en romferge som kan tilbakelegge 25 millioner kilometer i timen. 

Dette tilsvarer i overkant av 52 000 reiser fra Bergen til Oslo. Hver time… 

Jeg er helt sikker på at det finnes en eller annen form for liv der ute. Og det basert på universets størrelse. Hvis du tenker deg Sahars ørken. Den største på kloden. Så er planeten Jorden som et sandkorn i den ørkenen- sammenlignet med universets størrelse. 

Melkeveien. Vår galakse.  

Det går så det griner – Melkeveien roterer 160.000 kilometer i timen raskere enn det man har trodd til nå. 

Vår hjemlige galakse har også blitt betydelig tyngre enn tidligere, etter nye målinger gjort av forskere ved Harvard-universitet. 

Men det er ikke alltid bare bra å være størst – i dette tilfellet bringer de nye resultatene oss raskere mot katastrofen. Sannsynligheten for å kollidere med nabogalaksen – Andromeda – øker betraktelig.
 

Med større masse har også Melkeveien pådratt seg større gravitasjon, og dette øker tiltrekningen mellom de to nabogalaksene. 

– Når vi har målt høyere rotasjonshastighet, betyr det at Melkeveien har større masse enn tidligere antatt, faktisk 50 prosent mer, sier Mark Reid, ved Harvard-Smithsonian senter for astrofysikk i USA. 

– Vi kan ikke lenger betrakte Melkeveien som lillesøster i den lokale galaksegruppen, siden vi nå er like store som Andromeda-galaksen, sier Reid i en pressemelding.
Tror du det finnes livsformer i universet?

Pin It on Pinterest