Det uunngåelige bruddet som ingen vil ta initiativet til. Men som begge vet vil komme. Kjenner du deg igjen? Det er dessverre årstiden for samlivsbrudd, skilsmisser og kjærlighetssorg. Selvsagt er det trist og sørgelig for noen når kjærligheten tar slutt, men kanskje er det riktig også. Å gå i tide.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Bruddet

Vi har vært der, de fleste av oss. Derfor har mange av oss trykket kjærlighetssorg-dronningen til våre bryst. Adeles “Someone Like You” er spilt av mer enn 2,1 milliarder ganger på ca 12 år. Selvsagt trenger vi trøst når vi blir dumpa.

Les også: Slik finner du en kjæreste

Til og med den som tar initiativet til bruddet, kan selv føle både sorg og kjærlighetssorg over å miste den man har elsket. Fordi en partner, kjæreste eller ektefelle ofte er mer enn bare det, ofte også en venn og livsledsager. Man vil gå gjennom en sorgprosess, nesten uansett.

Det unngåelige bruddet som kommer i bolker gjennom årene, er vanskelige nok for den som rammes.

Årsakene

Enten det er etter en lang og kranglete sommerferie, etter mye fyll i jule- og nyttårshelgen, eller i januar og februar – etter en lang, og kald vinter. Årsakene til et kommende brudd er veldig mange.

Vi har ikke mer til felles og vi gjør stadig færre ting sammen. Da ender det som det kanskje bør – man vil ut av forholdet, før eller siden. Og kanskje er det det eneste riktige og gjøre, om kjærligheten er død.

Man gjør oftere ting hver for seg og tilbringer stadig mindre tid sammen. Det er ikke synonymt med et brudd, men det kan være et signal. Noen vil hevde at det er bra for par å gjøre ting hver for seg, av og til. Men det fungerer nok mest optimalt der forholdet er i vater og man elsker hverandre, fortsatt.

Ofte er det mange grunner til at man vegrer seg til å ta initiativet til å gå i et forhold.

Det kan være økonomi, frykt for ensomhet, for å miste venner, status og familie. Man mister ikke bare partneren, man mister også vedkommendes nærmeste. Og man blir tvunget til å stå på egne ben med alt.

Det uunngåelige bruddet

Bildet er tatt av Jerzy Górecki fra Pixabay

En investering

Det uunngåelige bruddet vil kaste dere ut i en levende tid. Ofte kan det ta år og komme over et langvarig forhold, men det er mulig.

Noen ganger er ikke et brudd den riktige utveien til alle problemer, tenk over hva du har- ikke hva du kan få. Gjør det du kan for at din kjæreste trives sammen med deg. En gammel og kjedelig floskel sier at man ikke skal ta hverandre for gitt.

Les også: Bruddet!

Et vellykket forhold er en hard jobb. Se på det som en investering inn i framtiden, elsk hverandre hver eneste dag, gi komplimenter, vær raus og klok. Ikke start en krangel om bagateller. Livet kan være vanskelig i et forhold, men sannsynligvis er det bedre sammen, enn alene.

Snakk om deres innerste ønsker, for dere selv, men også som par.

Blir man en statue i forholdet kan det være et tegn på at man har gitt opp. Dersom den ene styrer og bestemmer mens den andre er taus og resignert, vil dette tære på forholdet. Det er ikke bare lett å bli overkjørt, men heller ikke å bestemme hele tiden og bli møtt av en mur av taushet.

Parterapeuten Anna Sigridsdatter Heen / Nettavisen

Ikke la sommerferien bli starten på slutten for ditt forhold. Kjenn etter om du virkelig vil starte helt på nytt eller forbli singel. Legg inn en innsats hos din kjæreste, partner eller ektefelle og du skal se det ordner seg. Klart bruddet kan unngås.

Si de viktige ordene, men sørg for at du virkelig mener det hver eneste gang. Si: “Jeg elsker deg”, legg hodet på blokka og snakk dere ut av problemene. Kanskje var ikke den harde investeringen i forholdet for gjeves, kanskje er det en liten gnist tilbake.

Gi hverandre tid, snakk sammen og bring tilbake minnene fra den gang dere ble sammen og hvorfor det ble dere to.

Kommunikasjon

Alle forhold innledes med kommunikasjon mellom to mennesker.

Ofte begynner dette veldig bra. Man lytter til hverandre, snakker sammen og forstår hverandre. Man føler seg forstått, lyttet til og blir respektert. Sånt blir det kjærestepar av, om man finner positiv respons hos den andre og kjemien og følelsene er riktige.

Når forholdet begynner å knirke og forholdet er i fare. Er det veldig ofte kommunikasjonen som svikter. Den ene blir for krevende, kontrollerende og ikke ønsker å gi så mye av seg selv som tidligere. Man endrer seg fra å være en positiv person i forholdet – til en belastning for den andre. Da er det fare på ferde.

Det uunngåelige bruddet kan komme overraskende, men også som en redning for begge. Slett ikke alle forhold har livets rett.

Å leve sammen til døden skiller oss ad, er veldig gammeldags. Sjeldnere og sjeldnere blir kjærester levende sammen – livet ut. Dine besteforeldre eller oldeforeldre, ja, kanskje. Men ikke i 2024.

Om du har barn i barneskolen, kan du jo telle opp og se hvor mange av ungene som har skilte foreldre. Vi tipper at det store flertallet er skilsmissebarn. Fordi tiden er i endring. Det er langt mer normalt å bytte partner og ektefelle, enn å bli værende i et vanskelig forhold.

Du fortjener jo bedre enn det, du også. Ikke sant?

Kilde: Nettavisen.no

Vargas

Pin It on Pinterest