Dette er en prepper som er forberedt på det verste. Prepper, ordet kommer fra det engelske: “To be prepared“, å være forberedt, på det som måtte komme. Ja, for det er for sent å tenke på at man burde ha lagret noe så selvfølgelig som rent vann. Særlig når strømmen har gått.
Estimated reading time: 5 minutter
Truslene
Du trenger faktisk vann oftere enn du kanskje tror. Absolutt hele tiden, både til toalettbesøk, renhold, hygiene og matlaging. En prepper er altså en person som legger sin flid i å lagre det aller nødvendigste og ha dette tilgjengelig. Enten når det smeller eller noe uforutsett skjer.
Slik verden har blitt når vi snart skriver 2023, hadde vi ikke sett for oss før pandemien. Og det er ikke bare pandemien som endrer verden. Men miljøtruslene, krig og energimangel, samt økonomiske utfordringer, tvinger oss til å tenke nytt.
Med en nye Omikron variant på trappene i Europa og som er påvist i Norge, kan vi gå en helvetes vinter i møte. Er du forberedt? Til og med den kommende influensa-sesongen kan bli krevende for mange, fordi vi ikke har hatt særlig grad av influensa siden epidemien startet. Ergo bør du vaksinere deg også for den trusselen. Har du tatt fjerde dose med Covid-vaksine? Det bør du gjøre.
Truslene mot oss står i kø. Det er ikke bare Russland og Putins krig vi behøver å frykte, men også uforutsette hendelser. Hendelser som setter oss på prøve i eget hjem. Det kan bli litt slitsomst i lengden, ergo er det smart å være forberedt. Be prepared.
Hadde vi vært like forberedt som Finland var, da krisen rammet verden i 2020, hadde det gått så mye bedre med oss alle.
Dette er en prepper, en som er godt forberedt, når krisen inntreffer.

Beredskap
Å være forberedt på krig, bruk av atomvåpen eller andre kriser, er ikke naturlig for noen. Men man bør faktisk tenke det verste, for å være forberedt – godt nok. Kun da er man så preppet at man klarer seg på egen hånd, lenge.
For det er ikke bare rent vann, tre liter per person, per døgn du behøver, men en hel haug andre viktige ting. Vann er viktigst, ja, men det er mye annet du behøver når krisen inntreffer. En radio som går på batterier. Kontanter, nødvendige medisiner, et propan-apparat, ved, fyrstikker eller flint og ildstål kan være klokt å lagre.
Dette er en prepper, en som vet hva som er nødvendig for å klare seg når man blir uten vanlige hjelpemidler. Strømstans alene, kan skape problemer for mange som kun har panelovner som varmekilde.
Om du må forlate hjemmet når krisen inntreffer, er det ikke alltid det klokt å rømme til skogs. Kanskje har du familie, venner eller bekjente du kan sjekke inn hos, som bor i et tryggere område enn deg? Kan du ta inn på hotell?
Og du vil bli sulten, før eller siden når krisen er et faktum.
Derfor må du lagre mat med god holdbarhetsdato. Gjerne tørrvarer som kjeks, nøtter, hermetikk, sjokolade og frysetørret turmat. For å være så godt rustet som mulig, bør du vite at du har varme nok klær om strømmen blir borte og det er minusgrader ute.
Kommunikasjon
Når krisen rammer oss, er det viktig at vi kan få informasjon utenfra. Fra myndighetene, politiet eller Forsvaret.
Da er gode råd dyre om mobilen ikke virker, strømmen er borte og vi har ingen radio som går på batterier. Vi bør derfor alltid ha nok batterier liggende og ha tilgang til en DAB-radio.
Vi i NRK er faktisk lovpålagt å sørge for at informasjon fra myndighetene når befolkningen i en krisesituasjon og i krig. Det vil skje gjennom NRK P1 på DAB. Derfor anbefales alle husstander å ha en DAB-radio som går på batteri
NRK.no
Om du har venner, bekjente eller eldre naboer, sørg for å kikk innom for å høre at alt står bra til. Særlig om strømmen blir borte lenge. Det er ingen selvfølge at alle, kanskje særlig eldre, er like godt forberedt på en krise som deg.
Dette er en prepper, en som vet å være klar for det meste, når krisen rammer oss når vi minst venter det.
Se “Helene sjekker inn” hos profesjonelle preppere på NRK1, så kanskje du lærer noe.
Be prepared!
Vargas
Siste kommentarer