Dette gjør en hvit måned med kroppen din. Du får bedre søvn, bedre apetitt og du sparer sannsynligvis mye penger. Men det er først og fremst en time out kroppen din fortjener. På denne tiden rekker kroppen og immunforsvaret å styrke seg. Alkohol er først og fremt gift for kroppen. Og kroppen har godt av en pause fra denne giften.

Helseskadelig

Ja, til og med moderate mengder alkohol er skadelig. Derfor kommer helsemyndighetene med klare anbefalinger. Du er tjent med å avstå fra all type inntak av alkohol, for kroppens skyld.

Les også: Jakter du god helse?

Å forplikte seg til en måned uten alkohol krever selvdisiplin og bevissthet om egne vaner. Dette kan bidra til økt selvkontroll og økt bevissthet om forholdet til alkohol. Mange opplever at de etter denne perioden er i stand til å nyte alkohol – mer ansvarlig og moderat.

Så er det som med alt annet her i livet. Det er forskjell på å barbere seg, og skjære av seg hele hodet. Alt med måte, man bør og skal kose seg av og til, det er når det blir for mye av det gode. At kosen blir til misbrukt, at det brenner på dass for kroppen din.

Tar du en øl på puben en gang i blant, et glass vin eller en drink eller to i sosiale settinger – vil det ikke ta livet av deg. Men klarer du å velge alkoholfrie alternativer isteden for, er det gunstig for helsen. Slik er resultatet av mange tiår med forskning på alkoholbruk.

Dette gjør en hvit måned med kroppen

Bildet er tatt av pau_noia0 fra Pixabay

Styrker immunforsvaret

Dette gjør en hvit måned med kroppen. Du får økt mental klarhet, og en generell følelse av velvære.

Alkohol kan svekke immunsystemet, noe som gjør kroppen mer sårbar for infeksjoner og sykdommer. Et avbrekk fra alkohol i en måned, gir immunforsvaret en sjanse til å styrke seg, noe som kan bidra til bedre beskyttelse mot sykdommer og raskere helbredelse.

Les også: De 10 viktigste tingene du spiser

Moderat alkoholinntak er knyttet til visse helsefordeler, spesielt når det gjelder hjerte- og karsystemet.

Imidlertid kan overforbruk av alkohol føre til høyt blodtrykk, hjertearytmier og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. En måned uten alkohol kan bidra til å senke blodtrykket og redusere den generelle risikoen for kardiovaskulære problemer.

Alkohol inneholder betydelige mengder kalorier, og inntaket kan føre til vektøkning over tid.

I tillegg kan alkohol påvirke kroppens evne til å forbrenne fett effektivt. Ved å avstå fra alkohol i en måned, får man bedre kontroll over kaloriinntaket. Og man legger grunnlaget for sunne kostvaner som kan bidra til raskere vektkontroll.

Mental helse

For oss nordmenn har det vært synonymt med helg, fest og kos, så lenge det har vært tillat å nye alkohol. Under pandemien, da Oslos uteliv var helt nedstengt, var det mange som valgte å drikke alene, hjemme. Det kan for noen være starten på uvaner det kan være trøblete å komme ut av.

Alkohol har lenge vært en integrert del av sosiale sammenkomster, feiringer og avslapning for mange mennesker. Likevel har det blitt en økende bevissthet rundt helsefordelene ved å redusere eller eliminere alkoholinntaket.

Alkohol kan forstyrre den naturlige søvnrytmen og påvirke søvnkvaliteten.

En måte å utforske disse fordelene på er å forplikte seg til en måned, helt uten alkohol.

Selv om det kan føles som om alkohol hjelper deg med å sovne raskere, kan det resultere i en overfladiskere søvn og hyppigere oppvåkninger om natten. En måned uten alkohol gir kroppen tid til å normalisere søvnrytmen, og mange opplever en forbedret søvnkvalitet, noe som gir økt energi og mental klarhet.

En hvit måned, kanskje et par ganger i året kan være e smart investering for bedre helse.

Det er en investering i ens egen helse som kan gi langsiktige fordeler og sette scenen for en sunnere livsstil.

Vargas

Pin It on Pinterest