Din sommer, slik den kan bli- det er opp til deg! De aller fleste ser fram til en ny sommer med alle de muligheter som byr seg. Du har sikkert begynt å planlegge hvor du skal feriere og hvem sammen med.

Hvordan din sommer blir, er opp til deg selv. Andre kan påvirke den, men ikke avgjøre dine valg for deg. Bruk sommeren på din måte – ved å ta riktige og gjennomtenkte valg. Hvor gammel du er, spiller også en stor rolle for hvordan din sommer blir. Er du 85 år, bor syke- eller aldershjem, kan det være den første av i alt ti eller kanskje tolv år til ved hjemmet.

Er du 19 år, og en av årets mye omtalte russ-2015, med et langt liv foran deg – kan det hele være over i løpet av få timer om du ikke er på vakt. Heldigvis, går det bra med de aller fleste. Dessverre går det galt med noen, som verken er russ eller klar for å dø.

Din sommer bør få være ditt valg, men ikke lev livet på bekostning av framtiden. Sørg for at sommeren 2015 blir en av veldig mange. Det fortjener du. Uansett alder.

Din sommer, slik den kan bli- det er opp til deg!

 Foto: Vargas12.com

Din sommer, slik den kan bli- det er opp til deg!

I løpet av sommermånedene, skjer det langt flere alvorlige ulykker, både på vei, bane, til vanns og til fjells. Årsaken er flere mennesker på tur, enten hjemmefra eller på tilfeldige reiser sammen med folk man bryr seg om. Alt kan skje på sekunder.

Det er nettopp det som er så farlig med å leve. Det kan gå over før man rekker å ta farvel.

Mer enn 2,8 millioner barn ble rammet – 8000 mennesker mistet livet i et jordskjelv i Nepal  for kort tid siden. De fleste nordmenn synes det er for langt vekk til at de gidder å bry seg. Mange av oss sier høflig. «Uff, så grusomt, barn burde sluppet å bli rammet av jordskjelv». Og vi sapper videre til «Paradise Hotel». Hvorfor?

For noen kan det bli for mye å ta inn over seg andres katastrofer, fordi det skjer noe som ikke burde ha skjedd – døgnet rundt, hver dag. Er det ok at vi lukker øynene for det? Nei. Det er det ikke, vi bør kunne bidra, siden vi har det bedre enn de aller fleste.

MEN, og dette er viktig.

Vi må slutte med å ha dårlig samvittighet for at andre ikke har det like godt som oss, men deretter – når vi kjenner på hvor godt vi har det. Bør vi kunne hjelpe de som ikke engang har tak over hodet?

Selvsagt bør vi det, og det gjør vi også. Nordmenn er til og med kjent for det. Heldigvis er det mange som vil hjelpe. Slik er vi nordmenn unike. Vi hjelper alltid der behovet er, senk skuldrene og pust dypt. Du er i gode hender. Foreløpig.

Å gå i grønt gress med bare, hvite tær. Å grille alt for store kjøttstykker på en for liten og gammel grill. Å fiske torsk med stang, og måtte tømme utedoen på hytta. Det er litt å velge i, i løpet av en lang sommer. Til og med i fredelige og vakre Norge er det rom for å gå på en smell.

Mygg, veps, hoggorm, allergi, flått og solbrenthet. Hundrevis av legevakter er smekkfulle av bekymrede nordmenn. Som er rammet. Hardt og nådeløs. Å sette livet i perspektiv. Hva er ditt liv verdt mot en nepaleser? Som ikke engang har en nær slektning, langt mindre en seng. Moder jord tok alt.

Du kan bidra, ved å se dette programmet på TV. «Dugnad for Nepal på NRK1, søndag 10. mai.» Et par is mindre på 17. mai, kan gi et par barn mat, klær og rent vann i Nepal i flere dager – det er verdt å tenke over det. Er det ikke?

Hvis du snur på det – og tenker på deg selv og dine nærmeste.

Dere er på vei til tidenes drømmeferie, til Maldivene, cruise i Karibien eller egen bolig i Spania, Tyrkia eller Hellas. Jordskjelvet kommer, helt uten forvarsel. Alle av dine nærmeste dør i en tragisk naturkatastrofe. Du blir funnet etter et par dager, som den eneste overlevende.

Da setter det livet ditt i perspektiv. Da tenker du utvilsomt på andre i samme situasjon, neste gang du hører om tragedier som rammer uskyldige mennesker. Om du overlever.

Uansett hvor du ferdes denne sommeren, gjør alt du kan for at det ikke blir din siste – enten du er russ, tolv år, eller pensjonist.

Send en tanke – uten dårlig samvittighet, til mennesker rundt om i verden som har en helt annen sommer enn deg og meg.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sex med andre enn egen partner? Utenkelig?

Sex med andre enn egen partner? Utenkelig? Du går rundt med en falsk forhåpning om at den dagen du finner...

Pappakroppen – slik skal den se ut nå!

Pappakroppen - slik skal den se ut nå! Om du er litt lubben, har øl-mage og hengepupper så er du...

Lukk