Hva er du virkelig redd for? Å miste dine nærmeste i ulykker, krig eller naturkatastrofer? Når man tenker seg om er det litt å velge blant. Det er mye å frykte, vi lever som på en knivsegg hver eneste dag. De fleste, ihvertfall i Norge lever et langt og godt liv.

Det betyr i realitetene at det slett ikke er noen grunn til å gå å være redd. Eller?

Man må verken være psykisk eller fysisk syk for å kjenne på en redsel eller fobi. Friske oppegående mennesker kan være redd for det meste i gitte situasjoner, ofte går det bra, men ikke alltid.

– Om du ser på din egen personlige frykt, hva du er redd for når du får tenkt deg veldig godt om- er det nok flere ting. Hva med å våkne i en kiste, der du hører at det blir kastet stein og jord ned på det låste lokket? Om du ikke har hatt klaustrofobiske tanker og følelser tidligere…

Å klatre i høyden uten nevneverdig sikring kan være slitsomt i lengden for den som har høydeskrekk. Noen blir svett i hendene bare ved tanken.

Nylig har vi opplevd store og alvorlige ulykker flere steder i verden. Rakk de å tenke stort alle de 239 menneskene ombord på Boeing 777- maskinen MH370 som fortsatt er savnet?

Hva med alle de stakkars skoleelevene som valgte fergen «SEWOL» i Japan der 238 passasjer fortsatt er savnet, 20 er funnet omkommet. 179 klarte å berge livet. Kapteinen var blant de første som forlot skipet. Rakk de å bli redd? Selvsagt rakk de. Man kan ikke engang forestille seg de grusomme scenene på de forskjellige stedene inne i skipet.

Livets overraskelser kan være vanskelige å takle om de er negative nok.

Legens beskjed: «Dessverre, det er lite vi kan gjøre, kreften har spredt seg, dette kan ikke behandles. Du har kanskje baren måneder igjen å leve». Mange tusen nordmenn dør av kreft i Norge hvert eneste år, bare det alene kan skremme «livskiten» av de fleste. Hvem har vel tid til å dø? Og ihvertfall ikke av kreft!

Blind vold, terror, naturkatastrofer og krig.

– Et slag i taxikøen kan endre livet på sekunder, det samme gjorde det for alle berørte 22. juli 2011. Klart man blir redd når gale mennesker løper rundt og sprenger bomber på mange hundre kilo midt i byen, for deretter drepe så mange uskyldige som mulig med skytevåpen. Da er det veldig normalt å bli redd og sorgtung.

Et jordskjelv av større og livstruende dimensjoner er lite sannsynlig i Norge, men det har skjedd og det kan skje igjen.

– Snakker du med mennesker som opplevde 2. verdenskrig så er det ikke først og fremst frykt du får beretninger om. Tyske soldater på oppdrag i Norge var ikke verre enn oss nordmenn. Tyske offiserer derimot kunne nok være drittsekker nok om de ble provosert. De var det derimot langt færre av, derfor er det ofte spennende beretninger om hvor man gjemte seg og hvordan man klarte å lure tyskerne man får høre om. Heldigvis.

En eventuelle tredje verdenskrig kan være nær, like fullt kan den være svært langt unna.

Putin og hans rasling med sablene mot Ukraina er alvorlig nok, men han er ikke dummere enn at han skjønner at det vil bli et jævla leven om han gjør alvor av å ta seg inn i landet med militær makt. Det vil han etterhvert angre veldig på, så ikke ligg å tenk så mye på den krigen, det blir ikke noe krig. Ikke nå og ikke der borte i Russland.

En Fobi: En fobi (fra phóbos, som betyr «frykt» eller «sykelig frykt») er en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker. Det viktigste symptomet på denne lidelsen er et overdrevent og urimelig ønske om å unngå det fryktede stimulus. Når frykten er utenfor egen kontroll, og hvis frykten forstyrrer dagliglivet, kan kriteriene for en diagnose på en av angstlidelsene være oppfylt.

Wikipedia.org

Vi mennesker kan ha fobier mot alt mulig som finnes mellom himmel og jord. Også det som ikke finnes mellom himmel og jord faktisk.

Klaustrofobi er allerede nevnt, den er velkjent og har mange medlemmer. Frykt for å bli stengt inne. Så har man Araknofobi= redd for edderkopper. Eller hva med Algofobi? frykt for smerter. Eller hva med Caligynefobi? Frykt for vakre kvinner. Listen er lang og man tror det ikke engang når man leser det. Her er et utvalg men fobier til, noen har du garantert ikke hørt om før.

Hva er DU mest redd for i ditt liv?

 

Vargas

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skråblikk på VM i Brasil 2014

Et fotball-VM er mer enn bare fotballturneringen. I et land som Brasil så blir det en måneds folkefest for en...

Åh, elskede – min kjære skatt!

Kjærlighetens rus er den beste og for mange den som huskes aller best. Den første gangen man er skikkelig forelska....

Lukk