Filmelskere verden over ser gjerne film flere ganger per dag, gjerne så ofte som mulig. Film er kunst og kultur på høyt plan. Skapt for å engasjere seerne i hver sin genre.

Norske filmer, kanskje ikke så anerkjente utover landegrensene som de burde.

Oscar er filmens høyeste, viktigste og enerådende filmpris. Få norske filmer har nådd opp, til tross for en hel haug med norske nominasjoner opp gjennom tidene. «The Imitation Game«, «Kon- Tiki» og «Den Danske Dikteren» er blant de få filmene som har norske navn knyttet til seg på en eller annen måte, og vunnet den gjeve prisen.

«Dr. Zhivago«, «Ben Hur» eller » «Tatt av vinden» er alle klassikere som mange av de unge film-entusiastene, sikkert ikke har noe forhold til. Nå er det andre typer filmer, med annet innhold som gjelder. Fellesnevneren for mange typer populære filmer da som nå, er viktigheten av kjærlighet.

Uten litt «løv» blir det stereotype og platte handlingsmønstre som ikke fenger nok.

Selv i de mest action-fylte filmene, som «Terminator«, «Die Hard» og ikke minst i «Rocky«, står det en kvinne bak. Et av de aller sterkeste filmminnene våre, er jo nettopp da Rocky har bokset mot Apollo Creed, og roper på kjæresten Adrian, og de møtes endelig i ringen i et hett kyss. Uforglemmelig og rørende. Patetisk? Ja, men er det ikke slik at film skal spille på følelsene våre?

Og det er nettopp de minnene vi husker aller best. De scenene som treffer oss i følelsesregistret.

«Haisommer» har en velkjent, skremmende og minnerik filmmusikk. Alle, absolutt alle som har sett én eller flere av de amerikanske klassiske skrekkfilmene, husker også de gyselige tonene tam,tam,tam,tam,tam – haien kommer! Ingen storfilm, hva kvalitet og tematikk angår, men «Jaws» huskes for det den skal. Du har sett deg over skulderen, hver gang du badet i sjøen, etter denne filmen.

Kjenner du deg igjen?

Måten vi ser film på, har endret seg de siste tiårene, fordi vi har fått langt større utvalg, større muligheter og flere kilder til å hente filmen vi ønsker å se. Vi er ikke tvunget til å gå på kino, eller se den på NRK. Det er faktisk skremmende kort tid siden, vi hadde kun disse to mulighetene. Nå, i det 21. århundre i 2017, kan vi velge og vrake i tusenvis av filmer, fra en rekke menyer, på hundrevis av forskjellige kanaler.

Film- og serie-kanalene HBO, Viasat, Netflix og alle de andre, har revolusjonert vanene våre.

Vi ser serier og filmer i hopetall, nettopp fordi utvalget har blitt så voldsomt. De nettbaserte filmtjenestene har tatt over markedet. Kun kino-markedet opprettholdes, og har faktisk en økning i publikumsantall de senere årene. I 2013, ble mer enn 25 millioner filmer, sett via strømmetjenester.

Hva man liker å se og la seg underholde av, avgjør også hvilken film man liker og ikke. Filmsjangeren, enten det er skrekk, action, klassiske eller dramafilmer, avgjør hvilken kategori du ser flest av, uavhengig kilden filmen kommer fra.

Noen sier at de ikke har tid til å se film. Hm, da bør man prioritere tiden sin, mener vi. Å la seg underholde er et privilegium de fleste bør unne seg, fordi en god film huskes i årevis. Glemmes kanskje aldri.

For få år siden, leide man DVD, på nærmeste videosjappe, noen år før det igjen, leide man VHS-kassetter, og noe man kalte for Moviebox, en videospiller og én eller flere filmer, til låns i et døgn. Forteller du dette til konfirmanten i huset, tror vedkommende neppe på deg.

Heldigvis har tidene forandret deg. Har du en dekoder knyttet opp mot en av de største og mer konkurransedyktige film- og TV-selskapene, kan du få opp mange hundre filmer i én meny, når det passer for deg, hjemmefra. Prisen? Ca det halve av hva en film kostet hos video-utleieren på åtti-tallet.

Er det ikke flott?

«Danser med ulver» «Taxi Driver» «Forrest Gump» og «Platoon» er alle amerikanske blockbusterne som huskes med glede av et stort internasjonalt publikum. Du husker selvsagt også vidunderlige «Änglagård» «Hawaii, Oslo«, «Max Manus» og «Bølgen», men de aller beste filmene, kommer neppe fra verken USA, Sverige eller Norge, men heller fra Tyskland, eller kanskje Frankrike, der det hele jo startet engang på 1800-tallet. Vi har bare ikke for vane å se filmer fra disse film-nasjonene, kanskje burde vi det?

Husk, at den aller beste filmen, har du sannsynligvis ikke sett ennå, er ikke det en fantastisk tanke? Del gjerne ditt beste filmminne, og hvorfor i kommentarfeltet nedenfor.

God film!

 

Vargas

Tags: favoritt, Film, filmelsker, filmminne, genre, Haisommer, Jaws, Kino, Rocky, strømmetjenester

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bikini bridge – sommerens slager …

Bikini bridge - sommerens slager, et fenomen du kanskje ikke har hørt om før. Du bør begynne allerede i dag,...

Poppe-kysset; en mannssjåvinist?

Nå må folk besinne seg! Meninger om Erik Poppes uskyldige kyss mot NRK-reporter Helga Tunheim, koker over i sosiale medier....

Lukk