Dommedagsuret nærmer seg tolvslaget. Siden 2. verdenskrig, eller noe senere har uret eksistert i regi av: “The Bulletin of the Atomic Scientists” og Science and Security Board i USA. 

I skrivende stund, har ikke uret vært nærmere “Dommedag” siden 1953. Årsaken er USA, Donald Trumps ærgjerrige og kontroversielle politikk og en evig rasling med sablene mot alt og alle, som ikke går presidentens vei.

Eksperter mener å vite at vi har ikke hatt færre alvorlige konflikter på kloden enn i dette århundre. Aldri har det vært fredeligere, aldri har det vært tryggere – uret dundrer likevel mot tolvslaget, med uforminsket styrke.

Det brenner på dass, mer enn noen gang, skal man tro aktivistene bak det berømte uret.

Dommedagsuret nærmer seg tolvslaget ...
Dommedagsuret nærmer seg tolvslaget ...
Skissen fra start i 1947 til i dag er dyster lesning Foto: Ingeniøren.dk

Sist gang uret ble justert, var i januar i år, da “The Donald” med fingeren på avtrekkeren til det meste av verdens atomvåpen-lager, i direkte konflikt med Russland, som har mye av de andre atomvåpnene tilgjengelig (stormaktene har totalt 90% av verdens atomvåpen) Uret ble stilt fram med 30. sekunder.

Dommedagsuret nærmer seg tolvslaget …

Våpnene alene utgjør ikke den store faren, det må mennesker til for å fyre opp disse. Mennesker som er villig til å bruke atomvåpen mot sin fiende, er utvilsomt verdens største trussel i det 21. århundre. Men det finnes også fler.

Nord Koreas leder, Kim Jong-un er villig til å fortsette med sine prøvesprengninger med langtgående masseødeleggelsesvåpen. Og gjøre trusler til alvor, ved å sende avgårde avanserte våpen som ekspertene ikke har sett tidligere.

Raketter med ny teknologi som gjør at de kan nå eksempelvis USA.

Kina må alltid nevnes når det kommer til verdensfreden og dens trusler. En stormakt med stadig større innflytelse. Verdens mest folkerike land er inne i en økonomisk omlegging. Det investeres langt større summer i utenlandske selskaper, man ser kinesiske investorer kjøpe seg opp i engelsk fotball, i sin egen bakgård, men også i andre land i Europa. 

Det spekuleres i om også Kina vil være delaktig i oppbyggingen av Syria, når den grusomme borgerkrigen, endelig tar slutt. Kina er en betydelig stormakt, som Norge har blitt venner med igjen, etter at de ble rimelig grinete, av at Nobelkomiteen stemte fram en  av deres egne interne opprøre i, Liu Xiaobo, som vinner av Fredsprisen.

Vladimir Putin har roet seg ned etter å ha inntatt Krim-halvøya i Ukraina. Det var bare timer etter at OL i Sotsji arrangerte sin avsluttningssermoni – at det smalt. Om ett år, skal Russland arrangere Fotball-VM.

Putin sitter på nøkkelen til en fredelig løsning i Syria, men også ovenfor USA og Trump.

Terrorcellene i Europa, de aktive, de sovende og de som forflytter seg for hver time, utgjør ingen umiddelbar fare for verdensfreden, annet at Europas ledere må bruke mye tid på å løpe i møter med sine sikkerhetsfolk og politiet. Tid de så gjerne skulle ha brukt på annet.

I Storbritannia vil de heller stå alene framfor å være endel av EU. Brexit er et faktum og ny statsminister blir enten den sittende, Theresa May eller hennes utfordrer, Jeremy Corbyn.

I Frankrike ble nylig unge Emmanuel Macron (39) stemt fram som ny visjonær president. Den yngste i landets historie og en president mange i Frankrike har tro på. At han skal lykkes med å føre landet ut av elendighet, med skyhøy arbeidsledighet, stor usikkerhet og en dyster økonomi. Macron vet han kjemper med ryggen mot veggen, men sjelden har man sett en sikrere leder i vanskelige tider. Mange sammenligner ham faktisk med Napoleon.

Men, det er altså hva Donald Trump foretar seg, som er en direkte innvirkning på dommedagsuret. Hans uforutsigbare handlekraft, hans rappkjeftede meldinger mot øst og vest har blitt ham en uvane, verdens ledere skjelver i skjørtene og i bukse-pressen.

Til høsten er det Stortingsvalg og det står mellom Erna og Jonas, som skal føre Norge videre i dette urolige landskapet, kalt verden. Dommedagsuret stopper på tolvslaget. Da er det over.

Bli ikke overrasket om Donald Trump vil starte en krig mot en eller annen, via Twitter.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Higer du? Eller setter du pris på livet?

Higer du? Eller setter du pris på livet? Noen mennesker, kanskje de aller fleste higer etter større hus, flottere bil,...

Lukk