Du blir ikke hva du spiser, men hva du putter i munnen, påvirker helsen din – fortløpende. Gjennom hele livet får du i deg ting du ikke burde, både bevisst og ubevist. Nordmenn har god kunnskap om hva som er smart å spise og drikke. Men vi har en tendens til å belønne magen med unødvendig mye drit. Heldigvis blir du ikke ha du spiser – det skulle ha tatt seg ut.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Helsemyndighetene

Helsemyndighetene i Norge bør vi stole på, både når det gjelder kostholdsråd, smittevern, vaksiner og hva vi bør holde oss unna. De fleste vet at det er dumt å drikke alkohol for ofte og for mye, fordi det skader oss. Allikevel er det mang en nordmann eller kvinne som drikker for mye for ofte. Heldigvis er det opp til hver enkelt å putte det i munnen som frister oss. Det skulle bare mangle. Kunnskapen er her for alle å ta inn.

Les også: Kostholdsrådene som endrer vanene dine

Du blir ikke hva du spiser, men å spise usunt over tid vil skade kroppen din.

Dette er allmennkunnskap som vi har god nytte av å vite. Måtehold er et stikkord det lønner seg å bruke, også når det kommer til mat og drikke. Du skal spise is på 17. mai om det frister deg, du bør ta deg en halvliter eller to i sommerferien. Men du bør ikke spise is hver dag, eller drikke tredve øl hver helg. Dette vet du og derfor bør du la være. Fortsetter du å stappe i deg, blir du stadig mer lik det du spiser.

Velger du den kjedelige, men smarte veien å gå når det gjelder inntak av mat og drikke. Er faktisk Helsemyndighetenes kostholdsråd med på å holde deg i live så lenge som mulig. Du kan kose deg med alt som hjertet begjærer, men med måtehold. Kos og nytelse av og til. Sunt og smart ellers. Holder du deg til digg, vin og fete sauser én dag i uken. La lørdag være kose dag, og spis klokere ellers. Da er du innenfor alle sunne mål.

Du blir ikke hva du spiser

Overvekt

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for kropp og velvære. Med riktig hverdagskost kan du forebygge sykdom

Helsemyndighetene

Fedme og overvekt koster Norge mer enn 70 milliarder kroner årlig. At du ikke klarer å gjøre noe med egen vekt, koster altså skattebetalerne store summer. Ergo kan man si at det er et kollektivt ansvar å sørge for at man ikke blir til en belasting for helsevesenet. Som i utgangspunktet har ræva full av jobb fra før. Om man ikke skal måtte passe på alle overvektige som rett og slett ikke gidder.

Les også: Tolv år med Vargas12.com

Det er faktisk lov å ta seg kraftig sammen. Og da snakker vi ikke om alle oss med et par kilo for mye her og der, men de som blir så syke av fedme. At de verken kan ta vare på seg selv, være i jobb eller fungere til daglig. Disse menneske blir det stadig flere av i Norge, dessverre. Og de blir en belastning for helsevesenet.

Norge er ett av landene i Europa som har hatt størst økning i forekomsten av fedme de siste årene med en vekst på 44 prosent siden 2000. I dag har over 23 prosent av alle nordmenn fedme, nær én million mennesker

Dagens medisin

Mosjon

For å unngå alvorlig fedme og overvekt er det faktisk enkle grep som skal til. Du blir ikke hva du spiser, men spiser du alt du kommer over hele tiden, begynner det å ligne litt. Ligne på at du blir hva du spiser, tenk så flaut. Litt mindre mat, mindre usunn snacks, mer grønnsaker, fisk og frukt, og du er i gang.

Dørstokkmila er manges fiende, men det går over etterhvert når du innser hva tretti minutter mosjon daglig berger livet ditt. En halvtime har du faktisk tid til å avse slik at du ikke blir for overvektig og syk. Passer du på hva som er i kjøleskapet og spiser litt mindre – blir du heller en kjekkas enn en tjukkas. Verre er det ikke.

Du kan spise biff hver dag om det er det du liker. Bare du dropper sausen. Og det går an å nyte vin til maten også. Men kanskje ikke for ofte. Alt du spiser påvirker helsen din, derfor bør du være deg bevisst hva som går inn i munnen til enhver tid.

Kombinerer du riktig kosthold, som du får anbefalt gratis her og av Helsemyndighetene, med litt mosjon, og bevegelse. Vil du få så god helsegevinst av det, at du lever flere år lengre – enn om du lot være.

Tenk litt på det.

Vargas

Pin It on Pinterest