Du kan lage mat! Du vet det bare ikke ennå. Det første du bør gjøre er å tørre å forsøke. Feiler du, forsøker du igjen og igjen, helt til du lykkes. Ingenting er mindre farlig enn å feile på kjøkkenet.

Å kunne lage noen få retter er faktisk viktig, også for unge mennesker. Snart skal du kanskje stå på egne ben og da er det greit å ha noen retter du vet du mestrer. Og alle kan noe på kjøkkenet. Hold deg sammen med noen som du vet kan mer enn deg, se og lær. Raskt vil du mestre oppgaver du aldri trodde du kunne lære. Prøv.

Lest? Mat på P!

Em omelett med brød til er jo verdens enkleste rett, og tar bare noen minutter. Godt er det også. Så enkelt kan det gjøres til to personer:

  • Du pisker sammen f.eks fire egg
  • Legger litt smør eller olje i pannen
  • Slenger oppi, skinke, og litt løk eller purreløk, du kan også bruke salami kuttet i biter
  • Litt salt og pepper
  • Litt reven ost på toppen, senk varmen, sett på lokk

Vips, så har du stekt din første omelett.

Du kan lage mat!
Enkel salat foto: Wikipedia.org

Heldigvis har dagligvarebransjen skjerpet seg, du kan nemlig finne mengder med gode alternativer til gode retter, om du plukker med deg en brosjyre hjem ved neste anledning. Gratis er det også. Her kan du finne tips, råd og gode alternativer til enkle middager til hele familien.

Du kan lage mat!

Ferdigretter kan muligens brukes, men vi vil anbefale å lære deg å bruke gode råvarer og lage det meste fra bunnen av. Da slipper du unna masse salt, e-stoffer, stivelse og annet som skal gi lang holdbarhet fra produsentene.

Frosne produkter har et dårlig rykte, men faktum er at mange av disse kan trygt brukes, der resultatet blir utmerket. Fiskesuppe er et alternativ som du som nybegynner bør forsøke. Kjøp gjerne fisk (fersk eller frossen) spe på med litt fløte, noen reker og kanskje til og med krepsehaler, noen blåskjell og brått har du laget et himmelsk måltid. Følg anvisningen på pakken og spe ut med litt melk, om du bruker ekstra råvarer. Husk å servere fersk brød til.

Lest? Festmåltid i julen, menyen ikke viktigst 

Ifølge ekspertene på ernæringseksperter fra Helsedirektoratet, skal man passe seg for hva man putter i munnen. Det er ikke myndighetene som har kommet på følgende utsagn, men det er så klokt sagt at vi velger å ta det med. Du blir nemlig hva du spiser. Satt på spissen.

Kostråd fra myndighetene

Om du velger å lytte til gode råd, bør du også vokte deg vel for å spise for mye sukker, unngå for mye energirik mat, hold deg til vann som tørstedrikk og spis gjerne grove kornprodukter hver dag. Makter du og holde deg til magre meieriprodukter, lyst kjøtt og fisk som hovedmåltid tre ganger i uka – vil du sannsynligvis bli stein gammel. Og det beste av alt, sunn mat er så fryktelig enkelt å tilberede.

Salat som hovedrett eller tilbehør – enklere blir det i hvert fall ikke.

Salatblader, agurk, mais, tomat, litt olivenolje og noen nøtter, samt grønn paprika, fullkornpasta og kanskje løk? For det finnes nemlig ingen begrensinger for hva som passer inn i en deilig salat. Skal du pimpe den litt opp, kan du selvsagt spe på med kylling, egg, bær og bønner. Noen velger å drukne salaten i dressing og strø på med ost, men da er er ikke salaten lengre like sunn.

Siden vi heier på ordtaket, ‘du blir hva du spiser’, vil mange påstå at kun kyr og kaniner spiser gress (salat) men server du denne sunne utgaven med grovt brød eller bagett til – kan vi love deg suksess.

Ikke vær redd for å prøve ut nye ting på kjøkkenet. Jo flere retter du klarer å lære, jo større sjanse er det for at gjestene dine kommer tilbake.

Husk at ingen rett er fullkommen uten riktig drikke til.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ekspertene advarer mot gratis smågodt

Ekspertene advarer mot gratis smågodt. Priskrigen på smågodt blant billigkjedene, samt MENY og COOP, gir foreldre en utfordring som går...

Lukk