Dyre renter- du bør presse banken! Bankenes utlåns renter til personkunder er fortsatt svært lav i Norge, og den skal forbli lav i hele 2014. Bankene tjener allikevel store summer på sine lån.

Årsakene er flere, men det viktigste er at bankene betaler mindre for å låne pengene selv.

– Sentralbanksjef, Øystein Olsen startet sin årlige tale hos Norges Banks festmiddag nylig, der samtlige av den betydningsfulle økonomielite var til stede og lutter øre.

Der pekte han på bankenes grådighet i sin innledning, der han i tillegg anmodet om edruelighet hos bankenes hovedaksjonærer som tapper bankene for egenkapital.

Dette er som alle forstår penger som burde ha kommet bankkundene til gode ved å tilby bedre betingelser gjennom lavere renter som gir billigere lån.

 – Norske myndigheter har pålagt bankene å ha god likviditet og samtidig være godt nok rustet for uforutsette påvirkninger i verdensøkonomien. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort. Uansett tjener norske banker, med DNB som den største og grådigste- mer enn noen gang.

– Netto renteinntekter landet på 4.378 millioner kroner, opp fra 3.812 millioner kroner i fjerde kvartal 2011.

Målet for DNB er å øke rentemarginene med seks prosent i 2013. Det betyr at du må være med på å betale langt mer for ditt boliglån enn du strengt tatt burde.

Dyre renter- du bør presse banken!


Dyre renter- du bør presse banken!

– Er du lite interessert eller av andre grunner lar være å sjekke hva du har i renter på ditt lån, kan du bare sitte der å betale, samme for meg. Er du såpass oppegående at du faktisk vet hva du betaler, så er du allerede på vei til en annen bank får å få et nytt og kanskje bedre tilbud på ditt lån.

– Har du bolig og en eller flere faste inntekter som forsvarer boliglånet er du i posisjon til å forlange de beste betingelser banken din kan gi deg. Får du det ikke som du vil bør du så absolutt vurdere å innhente tilbud fra andre banker.

Får du forbedret tilbud som utgjør betydelig beløp i løpet av et år, så er det bare å be din nye bank om å gjøre jobben for deg, det gjør de med glede. Husk at det er en del dokumentasjon du alltid bør ha liggende i din jakt etter de beste banktilbudene.

I de aller fleste forhold der du får økonomiske problemer, er du oftest skyld i disse selv. Ved å spare, tenke langsiktig og gjøre kloke avgjørelser i alle dine handlinger som omfatter din økonomi, minimaliserer du problemer i framtiden.

– Alle kan få problemer ved uforutsette dramatiske hendelser som alvorlig sykdom, oppsigelse eller samlivsbrudd, du har allikevel ansvaret for å forsørge deg selv og ha økonomisk styring. Skjer det noe alvorlig er det svært viktig å ta kontakt med banken med det samme.

Ved oppmøte i en eventuell ny bank er det smart å bringe med følgende:

* Selvangivelse fra tre siste år

* Alle gjeldsbrev

* Gyldig legitimasjon

* Siste tre måneders lønnslipper

* Kontrakt fra arbeidsgiver

* Har du kausjonist bør vedkommende være med på bankbesøket

Husk at du er din egen økonomisjef, og alt som omhandler din privatøkonomi er ditt ansvar. Ikke vær naiv og tro på kortsiktig gevinst i tvilsomme tilbud. Er det for godt til å være sant, så er det dessverre ofte det.

Makter du å ha litt disiplin i økonomien, strekke deg langt for å bygge en buffer til vanskeligere dager og perioder. Presse banken din til å gi deg de beste betingelsene, så vil du se at pengebunken stiger.

Du kan la 2014 bli ditt beste år – rent økonomisk, men da bør du være tøff nok til å forlange de beste betingelsene fra din banken. Hvis ikke går du til en konkurrerende bank med bedre betingelser.

Lykke til!

Foto: Flickr/  Chris-Håvard Berge

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sveriges yndling Zara Larsson er tilbake

Du husker henne fra VG-lista top 20 i  Oslo i juni. "Uncover" ble hennes gjennombrudd. Sveriges største unge pop-idol siden...

Det er lov å ønske seg harde pakker man ikke får av julenissen

Du som er sikker på sin seksualitet vet jo hva du vil ha for å lykkes med å nå klimaks....

Lukk