Det svært farlig og smittsomme viruset Ebola er på vei til å eskalere, nå er det ikke lenger under kontroll. Kommer det til Europa kan alt skje dessverre. Om du trodde terror og krig var vår største fiende? Tro om igjen. Får du denne smitten av Ebola-viruset, vil du dø. Punktum. 

Foreløpig er viruset kun etablert i noen få Vest-afrikanske land, men på kort tid har mer enn 700 mennesker død. 96% av de smittede dør inne kort tid.

Skal man ha noen som helst sjanse for å overleve etter å ha blitt smittet, kommer det an på hvor langt sykdommen har kommet og tilgangen til medisinsk hjelp når symptomer som feber, hodepine, ledd-og muskelsmerter først oppstår. Etter den tid, når sykdommen utvikler seg til blødninger, er det nesten alltid for sent.

Lagos i Nigeria er en av verdens raskest voksende byer med en befolkning på allerede mer enn 8 millioner mennesker.  Et av de siste landene som har fått registrert Ebola-smittede mennesker, da skjønner man lett alvoret når Ebloa-viruset har krevd sitt første offer- nettopp her.

  • Blødningsfeberen Ebola skyldes flere typer Ebola-virus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sitt opphav i det sentrale Afrika.
  • Ebola er svært smittsomt, og smitte blir overført ved direkte kontakt med blodet eller andre kroppsvæsker til syke personer.
  • Symptom på Ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, vondt i hodet og i muskler, oppkast og diaré, svekka nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger. Pasientene blir også fort dehydrert.
  • Mellom 40 og 90 prosent av de som blir smitta dør av sykdommen, alt etter hva virus den syke er smitta av. Det finnes ingen medisin mot Ebola, og sykdommen kan ikke kureres.
  • Ebola-viruset kan smitte fra dyr til menneske.
  • Kilde: WHO

Norge har aldri opplevd å få bekreftet det dødelige viruset, men det kan fort skje om spredningen fortsetter å eskalere. Om vi er forberedt på det? Neppe. Det er ingen, ikke en eneste forsknings-gruppe som noen gang  har brukt et minutt på å se nærmere på Ebola-viruset og dets virkning på mennesker- etter å ha fått symptomer på viruset.

Flere britiske medier melder nå et britisk mann er testet for Ebola-viruset ved sykehuset i Birmingham etter at han kom ankom landet fra Nigeria via Paris. Testen viste at mannen ikke var smittet, men saken skaper bekymring for en en mulig spredning til Storbritannia.

– Om man skal ha klart å overleve, i mot alle odds, så er det noen få haker man bør legge merke til. Har man fått diagnose med Ebola-viruset i kroppen, vil du som overlevende ofte utvikle visse kroniske “inflammatoriske” tilstander som påvirker ledd og øyne, problemer som kan følge en overlevende gjennom resten av livet, disse kroniske tilstander er et resultat av kroppens immunrespons. I følge WHO skal en laboratorium-arbeider i Afrika ha blitt smittet, men overlevd viruset. 61 dager etter at han ble erklært frisk, skal det ha blitt funnet rester av Ebloa-viruset i mannens sæd, noe som igjen beviser at han var smittefarlig i mange uker etter å ha blitt helt frisk.

Hvis vi kan sammenfatte verdens største og farligste trusler, så er det utvilsomt menneskene selv som utgjør den absolutt største fare for vår videre eksistens på kloden. Siden Ebola-viruset altså først og fremst smitter ved direkte fysisk kontakt eller ved kroppsvæsker er situasjonen vanskelig, da lokale skikker tilsier at avdødes slektninger forventes å berøre liket som en avskjedshilsen.

Alle mulige helsepersonell verden over- med en viss kunnskap om dette viruset, inkludert “Leger Uten Grenser”, jobber på spreng for å få kontroll på Ebloa-smitten. Så langt uten å lykkes.

– Den opprinnelige smittekilden er usikker. Det kan ha vært en smittet person som kom til Conakry hovedstaden i Guinea , men helsemyndighetene fokuserer på mulighetene for smitte fra flaggermus, som sammen med annet såkalt “bushmeat” som er tilgjengelig på torg og gater i mindre og større byer.

Også i nabolandene Sierra Leone, Liberia og nå altså Nigeria er Ebola-viruset registrert og på vei til eskalere langt utenfor WHOs kontroll. Blir Ebola-viruset funnet i Europa, hvilket virker svært sannsynlig, vil det også kunne komme i til Norge, kanskje allerede i år. Dessverre.

 

Kilde: WHO/ Wikipedia.org

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Southampton- Ingen krise å selge mange!

Southampton- Ingen krise å selge mange! Ingen lag med nesten £100 millioner på bok er i noen form for krise....

Lukk