Ebola-viruset som herjer en rekke land i vest og sentral-Afrika er ute av kontroll. Nå dør det flere mennesker enn det er mulig å medisinere. Flere dør i påvente av behandling. Mangelen på kvalifisert helsepersonell er skrikende. 

FNs sikkerhetsråd sitter i kontinuerlige krisemøter for å finne en løsning på katastrofen som utspinner seg i Afrika, foreløpig kun i Afrika. Hvis det dødelig viruset muterer, det vil si sprer seg på nye foreløpige ukjente måter som f.eks via luften vil vi kunne få en katastrofe av uante dimensjoner der millioner av mennesker dør.

– Foreløpig er sjansen for dette små, men med et slikt virus med en slik karakter, kan alt skje. WHO trodde de hadde kontroll på Ebola-viruset i sommer. De tok skammelig feil. Nå tar det dødelige viruset livet av hundrevis av mennesker i isolerte landsbyer i fattige afrikanske land. Det man frykter er en større spredning i storbyer der mange mennesker bort tett sammen, som i Tokyo eller New Dehli i India.

Det vil gå bare timer mellom hvert hundrede dødsfall.

Så lenge et virus er isolert vil det til slutt stoppe å spre smitte og død, men når det er ute av kontroll som nå- kan det i verste fall ødelegge en hel generasjon mennesker på kloden. USA har allerede sendt 3000 nye soldater til Vest-Afrika for å hjelpe til med å få kontroll på epidemien. Norge har økt sin bistand til WHO med 15 millioner kroner og Cuba sender nær 70 leger og mer enn 100 sykepleiere til Sierre Leone, et av de verst rammede landene.

På de fire siste månedene har Ebola-viruset smittet, fra menneske til menneske- oftere, enn på mer enn et tusen år tidligere.

Ebola-viruset er ikke et nasjonalt anliggende for Afrika alene, det gjelder åpenbart hele klodens befolkning. Får man ikke kontroll på denne epidemien, kan den være det verste utbruddet av dødelig virus i moderne tid. Ebola- viruset kan i verste fall drepe millioner av mennesker på kort tid.

Det som kanskje er det mest skremmende med Ebola, sett bort i fra alle som dør på kort tid, er hva FN og WHO har tenkt å gjøre med denne globale utfordringen. Hva om viruset ikke lar seg stoppe? Hva om viruset er starten på slutten for alt liv slik vi kjenner det for menneskeheten?

Sannsynligheten er selvsagt liten, men så lenge det dødelige viruset er ute av kontroll, er det en meget bekymringsfull situasjon som råder og som bør tas på størst mulig alvor.

Man kan kanskje ikke se for seg tanken, men hvordan hadde verden sett ut, om det var i USA eller et annet vestlig industriland som hadde vært kilde til et slikt utbrudd? Hvordan hadde verden sett ut om det var i Europa det allerede var nær 5000 døde av en epidemi som ingen hadde kontroll på?

Du kan jo begynne å venne deg til tanken. En grusom og skremmende tanke…

 

Kilde: Wikipedia.org/ NewYorkTimes.com

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Solskjær ferdig i Cardiff?

Sablene hos journalistene i Cardiff har blitt kvesset gjennom hele sommeren. Vincent Tan, Cardiffs eier beholdt kristiansunderen som manager for...

Lukk