Høsten kommer sigende, og en hær av åttebeinte, hårete skapninger invaderer hus, garasjer og andre gjenstander vi omgir oss med.

Er du redd for edderkopper, er august og september neppe din favoritt-årstid. For nå trekker edderkoppene inn i husene, og spinner store, avanserte nett over soveromsvinduet ditt.

Edderkoppekspert Petter Jordan ved Bergen museum synes ikke vi skal være så engstelige for disse småkrypene.

– De er fryktelig fascinerende. Og det finnes ikke giftige edderkopper i Norge, så det er ingeting å være redd for.

Flørter om høsten

– Edderkoppene er aktiv hele sommerhalvåret. Men mange arter blir ikke voksne før i august. Andre arter blir kjønnsmodne på denne tida, og da blir de mer aktive. Så har vi spinnerne, som lager nettene sine der hvor byttedyrene ferdes. Fluer og nattsvermere tiltrekkes av lys, og det er det jo gjerne framfor vinduer og utelys. Derfor setter de opp nettene sine akkurat her, forklarer Jordan.

 

Jeg må innrømme at jeg ikke liker disse hårete krypene, og jeg ser etter de når jeg slår på lyset på badet, de liksom venter på deg føler jeg. Klar til å angripe. Hvem har ikke sett gigant edderkoppen i «Ringenes Herre»? Som tar Frodo til fange i nettet sitt, forferdelig, men spennende scene. Har du gode råd på hvordan du slipper å få besøk av disse grusomme skapningene så ta gjerne kontakt med meg-

Ved siden av jobben ved Bergen museum er Petter Jordan aktiv på nettstedet edderkopper.net, hvor edderkoppentusiaster fra hele landet diskuterer og legger ut bilder av krypene.

Her kan alle stille spørsmål om edderkopper og studere edderkopp-bilder. Har du funnet noe du tror er en sjelden edderkopp, kan du laste opp ditt eget bilde og få svar.

– Det er veldig stor interesse for edderkopper i Norge, og det oppdages stadig flere arter. Akkurat nå er det registrert 572 ulike arter i Norge.

– Skrekkfilmer som «Arachnophobia» har nok gjort endel skade. Media er også flinke til å hausse opp frykt. Akkurat som haier, er edderkopper populære fryktskapere. Det er helt feil, for edderkopper er ikke aggressive. Blir du bitt, er det som regel fordi du har rullet over den i senga eller fått en edderkopp inn i klærne, sier han.

– Angsten stammer som regel fra egne dårlige erfaringer. Har noen kastet en edderkopp på deg da du var barn, tar man frykten med seg. Noen er redde fordi de har sett at andre er redde. Barn lærer frykt av voksne. Og andre er skremt av skrekkfilmer, sier han.

Har du edderkoppfobi, er det håp. Men piller hjelper ikke – dessverre. Du må gå den tunge veien, og eksponere deg for det du frykter aller mest. I samarbeid med psykologer har Petter Jordan vært med når folk med edderkoppfobi får behandling.

– Det handler om å ta kontroll over frykten. Vi begynner gjerne med å vise bilder av edderkopper. Deretter eksponeres du for levende edderkopper. Det er tøft i starten, men de fleste takler det forbausende bra, sier han.

Er du redd for edderkopper?

 

Kilde NRK.no

 

http://nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7255220

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Aktivister ombord i Miriam- vil til Gazastripen

  Dette kommer til å bli et kaos av enorme dimensjoner-  hvis de støter på Israelske militære fartøy. Og det vil...

En pose snacks, cola og Asfalt Englene

Her i huset er det "videoaften med nogo attått" veldig koselig med masse ungdommer i hus- Det tygges og viskes...

Lukk