Noen har fobier mot det meste, veldig mange har Araknofobi, frykt for edderkopper. Du kjenner igjen frykten med det samme, du står og pusser tennene om kvelden, så ser du i speilet, bak deg på lyse veggen- en bevegelse, ikke en skygge, men en stor edderkopp. 

Akkurat i det samme øyeblikket du konstaterer at det er en av de 624 artene av edderkopper som finnes i Norge, den kommer i mot deg, lynraskt gjennom luften og hogger tak i øyeeplet ditt og jafser det i seg før du rekker å si eplekake, neida- den gjør ikke det.

Ingen av de norske edderkoppene er farlige, det hjelper selvsagt lite om du lider av en lammende redsler for krypet.

Du skulle ønske dette ledd-dyret ikke fantes, ikke sant? Det gjør det altså, garanter et eller annet sted i huset ditt akkurat nå. Under sofaen, i mellom listene, gjerne på badet eller i en kjeller det er litt fuktig. Myten om at du svelger en lang rekke slike edderkopper i løpet av et liv, om du sover med kjeften på vidt gap- er bare en myte. Heldigvis.

 Foto: Jon Sullivan

Det karakteristiske er at reaksjonen på edderkoppen er ute av proporsjon med den fare som araknofoben, altså du, er utsatt for.

Det er en enkeltfobi som kan betegnes som irrasjonell fordi kun ganske få edderkopper er farlige for mennesker, og dessuten er edderkopper kun ytterst sjelden aggressive. Ingen er altså giftige, men den kan bite og det gjør ofte mer vondt enn et vepsestikk.

På høsten kan det se ut til at mange edderkopper trekker innom hus, det er litt merkelig fordi det nesten alltid er fuktigere ute enn inne. Men ta en ekstra titt rundt om i din ringe bolig, det er større sjanser for at du finner en enn at det ikke er noen, et eller eller annet sted- gjemt, og klar til angrep.

Ønsker du å få slutt på lidelsene dine, engang for alle, bør du gå i noe som heter Kognitiv Terapi. Her vil du få vite at det er bare tull å være redd for edderkopper, slutt med det og konsentrer deg heller om å være redd for noe som faktisk er farlig, som å gå på rødt lys f.eks. Det kan drepe deg på flekken.

Edderkopper vil kunne finnes i dine omgivelser i uoverskuelig framtid, siden du ikke kan utrydde alle, er det like greit å forsone seg med at de er der.

Du kan trøste deg med at edderkoppen er minst like redd som deg, når den raser over gulvet ditt på jakt etter noe digg.

Foto: Wikipedia.org

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Øyevitne- NRKs nye krimserie vil overraske deg!

http://www.youtube.com/watch?v=iod3se4mvE0  Mandag 20. oktober er det premiere for NRKs "Øyevitne", en dramaserie i seks deler. En serie du bør følge...

Big Brother- Anna blir stadig mer populær!

Anna (23) og Jenny (25) "forlot" nylig  Big Brother-huset, men bare inn til luksus, mat og vell-være i "dømmeboxen". Snart...

Lukk