Afrikas vakreste land brenner og det er stadig mer voldsomme opptøyer i flere større byer, og verst går det utover hovedstaden Kairo.

Egypt har ca 80 millioner mennesker og de fleste er lei av totalitær styre til den sittende Presidenten Hosni Mobarak, som har ledet landet i mer enn 30 år.

-Nyhetsbyrået Reuters melder om at tusenvis av demonstranter har samlet seg utenfor al-Azhar-moskeen i Kairo sentrum etter fredagsbønnen.

Folkemassen kaster stein mot politiet og roper slagord mot president Hosni Mobarak og sønnen Gamal.

Åtte personer er drept og over 800 demonstranter er arrestert i opptøyene de siste dagene. Kravene er demokratiske, økonomiske og politiske reformer. I forbindelse med fredagsbønnen i Kairo, der mellom én og to millioner vil mennesker vil samles, har politiet økt sin tilstedeværelse i sentrum av byen.

Myndighetene frykter at demonstrasjonene vil øke, og de siste dagene forsøkt å stenge nettstedene Facebook og Twitter. I dag har regimet også forsøkt å stenge internett fullstendig.

-President Mobarak må innse nederlaget og flykte, ellers kan hans liv være i fare om det skulle gå så langt at den USA vennlige Presidenten skulle falle i hendene på den rasende folkemengden som omkranser største delen av Kairo, normalt en av verdens vakreste byer. Nå forandret til et inferno av brennende biler, raserte butikker og villsinte mennesker som vil ha demokrati i det vanstyrte nordafrikanske landet.

Hosni Mobarak

– Akkurat nå er Kairo en krigssone. Det høres smell over hele byen. Folk forsøker å trenge gjennom politisperringene og inn til Tahrir, forteller VG Nett-reporter Lars Akerhaug, som er til stede i opptøyene i Kairo.

Blant de mange demonstrantene som har fått føle politiets maktbruk på kroppen, er den tidligere fredsprisvinneren Mohammed ElBaradei. Han ble truffet av en av politiets vannkanoner i sentrum av Egypt.

Egypt, Afrikas egen perle, selve symbolet på de stolte arabernes rike-  som har skatter en hel verden verdsetter og besøker i million antall hvert år. Hverken Egypt eller Kairo er verdt et besøk. Ikke nå. Det ligner mer på en borgerkrig enn et idyllisk feriested og turistmål.

Mye tyder på at det blir ikke fredelig før Presidenten og hans regjering går av og aller helst forlater landet.

WikiLeaks kan dokumentere Presidentens forsøk på å undertrykke journalister og bloggere i landet. http://wikileaks.ch/cable/2009/07/09CAIRO1447.html

Ingen vet hvor dette vil ende og mange frykter at et blodbad av uante dimensjoner vil utarte seg om ikke President Mobarak går av.

Disse meget alvorlige hendelsene skjer i kjølevannet av konfliktene og opptøyene i Tunisia og Jemen de siste dagene og ukene.

Landene og befolkningen i Midt Østen følger godt med på hva som skjer i landene rundt seg og de benytter nå muligheten til å få endringer i sitt eget land, styrt av disputer, kjeltringer og diktatorer.

I hovedstaden Sanaa samlet den jemenittiske opposisjonen og aktivister seg i minst fire områder av byen, inkludert universitetet i Sanaa, ifølge BBC. Demonstrasjonene skal også ha spredd seg til flere andre byer i Jemen.

Den opposisjonelle politikeren Abdulmalik al-Qasuss fra reformpartiet sa dette i en tale til demonstrantene i dag, ifølge nyhetsbyrået AFP:

– Vi er samlet her for å kreve avgangen til president Saleh og hans korrupte regjering.

Demonstrasjonen i Sanaa kommer i kjølvannet av de massive demonstrasjonene i Egypt og Tunisia. Folkeopprøret i Tunisia tvang landets president Zine El Abidine Ben Al til å forlate landet.

Hadde reformene og omstillingene i de landene i Midt Østen som er rammet av gatekamper og unntakstilstand endt uten at det gikk flere liv. Så kunne  man ha kalt dette en revulosjon i regionene i form av endret lederskap, fjerning av ledere som har hatt for mye makt for lenge.

En vellykket så dann. Men konfliktene ser ut til tilspisse seg ytterligere-

Men når dette er over og » krigen » roer seg så vil dette bli til det bedre for mennesker som bor i regionen.

Og flere av de landene som er rammet vil få et langt mer liberalt og demokratisk lederskap.

Men når Egypt og Kairo blir et verdig  ferie reisemål igjen er det ingen som vet-

Egypt- jeg elsker deg!
www.CNN.com

Vargas

Kilde

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skårblikk på Costume Awards

Her var det ikke bare priser for klær som ble delt ut- neida til og med årets blogg pris ble delt ut. Vinneren ble...

Har du mistet en film i Brooklyn Prospect Park?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Dmop7EAY1Zg[/youtube] Kan dette være din film?   Hvis du var i New York i jula 2010 så kan denne videoen...

Lukk