Ekstremværet «Lena» herjer langs Norskekysten langs Vestlandet på vei nordover, et uvær som lett kan ta liv om man er uheldig og itillegg ikke tar de nødvendig sikkerhetstiltak når været kommer.

I følge Meteorologisk Institutt er det orkan i kastene som allerede har gjort store ødeleggelser på bygninger, skog og veier. En rekke småbåter har gått ned flere steder. Flere fjelloverganger er stengt pga farlige forhold.

Hva er et ekstrem-vær lurer du kanskje på?

Et ekstremvær i Norge er et uvær som er så kraftig at det er fare for liv og verdier. I Norge er det bare Meteorologisk institutt som er pålagt å varsle og som har lov å varsle om slike værforhold, da kalt et ekstremvarsel. Årsaken til at bare Meteorologisk institutt utgir slike varsler er fordi det ikke skal oppstå forvirring om StormGeo eller andre værvarslingsbyråer hadde gitt ut et ekstremvarsel, siden Meteorologisk institutt ikke hadde sendt ut.

wind20040809_22utc Foto: Met.no

I forbindelse med ekstremvarsel blir styresmaktene varslet slik at de kan sette i gang forebyggende tiltak. Først blir hovedredningssentralene og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varslet og deretter Justisdepartementet, fylkesmannen i fylkene som blir rammet, politiet i aktuelle områder i tilfelle evakuering, kommunale etater i aktuelle områder for å sikre verdier og media for å varsle allmennheten.

Kilde Wikipedia.org

Vi er kjent for; og veldig godt vant til å ha mye vær i vårt langstrakte land med masse store endringer på kort tid. Hver årstid har sin sjarm, men været kan også være veldig farlig, enten det er på sjøen, i fjellet eller i naturen forøvrig. Dessverre går liv tapt når naturkreftene tar tak. Da har vi mennesker svært lite å stille opp med, det er derfor det er så viktig med forebygging og være forberedt når orkanen eller ekstremværet blir annonsert.

I Rogaland er flere konserter blitt stoppet pga sterk vind som i følge Meteorologisk Institutt er opp i nær 40/m per sekund som er sterk storm i styrke. Det er ventet at vinden vil avta noe i dette området utover søndag 10. august, men det kan ta seg opp igjen når det går lenger nord.

Det kommer nå en kraftig advarsel fra politiet i Rogaland. Alle som ikke har livsviktige ærend, bør holde seg innendørs, det er ekstremt farlig å bevege seg ute når det er kastevinder med orkan styrke som kan velte både trær og biler, dessuten kan det fly store og tunge gjenstander gjennom luften.

Det er ventet at Lena vil herje fra seg og ta Møre-kysten og store deler av Trønderlag gjennom helgen.

I følge Meteorologisk Institutt må vi regne mer ekstrem-vær i form av økte vind- og nedbørmengder i årene som kommer. Hvert eneste år siden målingene startet for 134 år siden, og vil fortsette å øke. Områder som er utsatt for mye vind og nedbør vil måtte tåle enda mer også på kort sikt.

Vi får et stadig varmere klima som igjen skaper en varmere atmosfære som tar opp vanndamp, dette gir økte nedbørmengder som gir oss utfordringer og konsekvenser vi ikke kjenner til i dag. Ekstremværet vil bli mer ekstremt på sikt, mer farlig og vil kreve dramatiske tiltak, spesielt for alle som lever i utsatte strøk.

Det er dessverre all grunn til å frykte mer vær som blir stadig farligere for oss og det samfunnet vi omgir oss i.

Kilde: Met.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Seksuell-lek endel av ditt forhold?

Etter at det første barnet har kommet er det lett å glemme hverandre. Ved å være kreativ i hverdagen kan...

José Mourinho på trofé-jakt, Chelsea vinner Premier League!

Endelig ruller den engelske fotballen igjen på ball-øya. En hel verden gleder seg til gigantenes liga, den eneste liga i...

Lukk