Endelig for menn over hele kongerike ta opp jakta på skogens konge. Endelig skal menn få være menn på egne premisser, uten mas og innblanding fra grinete kjerringer som ellers like å bestemme det aller meste. Endelig skal menn få gjøre det de kan aller beste, skyte elg i hopetall. 

Men om du tror det er bare å lade rifla og dra til fjells for å leke cowboy, så vil du etterhvert få deg en ubehagelig overraskelse.

– Jakt på elg i de dype norske skoger skal som alt annet foregå etter strenge lover og regler, som ender med bot og til og med fengsel for de som våger å overskride disse. Det er også regler for når man kan jakte på skogens konge, i Nord er jakta allerede avsluttet, mens i lavlandet i Sør-Norge starter jakta 5. oktober og varer ut måneden.

– I tillegg er det regler for hvor elgen kan jaktes på, og det gis fellingstillatelse i disse regulerte områdene. Det er også bestemt på forhånd hvilke dyr som skal tas ut for å opprettholde en god elgbestand. Da må hvert enkelt jaktlag vite forskjellen på ku og okse og itillegg vite hvilken alder dyret man har i kikkerten innehar.

Elgokse og elghund på Norsk Skogmuseum Foto: Wikipedia.org

Letter sagt enn gjort, utvilsomt, men er dog helt avgjørende for å kunne ta ut de tilmålte kvotene man blir tildelt.

– En voksen elgokse kan komme opp i 350 kg, et stort dyr som det slett ikke er bare å jakte på -uten nøye planlegging sammen med erfarne jegere som kan gi deg de aller viktigste rådene. Det er for sent å få gode råd når det mektige dyret enten kommer luskende gjennom krattet, eller løpende over slettene flere hundre meter unna.

Pulsen vil øke, hjertet hamre i brystet, men du skal være rolig i både pust og puls for å treffe og drepe dyret. Det høres kanskje enkelt ut, men vent til du sitter på post og kjenner på spenningen i det øyeblikket du skal løfte børsa for å drepe.

Jakt er fag, ikke bare en hobby. Du bør vite hva du driver med ikke minst fordi det er farlig. Ikke isolert sett, om man gjør ting etter boka, men fordi det ikke sjeldent skjer overraskende ting med både deltagerne på jaktlaget eller dyrene man jakter. Man skal alltid ta de nødvendige forhåndsregler, men dessverre skjer det ulykker, der også mennesker kan bli skadd- i verste fall drept av vådeskudd eksempelvis.

– Alle som har opplevd å være med på en vellykket elgjakt, vet også at det er visse ritualer man skal utføre for å kalle seg en ekte jeger. Skytteren som dreper dyret skal spise en del av dyrets lever og drikke av dyrets blod, for senere å lykkes på neste jakt, og i tillegg vise seg som en jeger verdig.

Myte eller fakta, du hører nok forskjellige historier ut i fra hvilke jegere du snakker med. Innholdet har med mannens higen etter å bevise sin «mannlighet» å gjøre- lite annet.

– Om du tror det er bare menn som jakter, så er du ikke alene om å tro det. Men det er veldig feil. Faktisk er det mange tusen kvinner som i disse dager er med på å gjøre de norske skoger livsfarlig for elgen. Du skal heller ikke se bort i fra at det faktisk er kvinnene som gjør den beste jobben på post, nettopp fordi de er vant til å håndtere stress, langt bedre enn de fleste menn.

Av i alt 60.000 jegere, er det tøffe damer som mer enn gjerne dreper en elg med børsa før mannen rekker å sikte.

Har du jaktplanene klare?

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL 2014- Her er de 10 finalistene!

Noe overraskende for de fleste, også for de etablerte dommerne, så var det faktisk Anniken Høve (28) fra Sortland og Ingvar...

Hvis Putin ønsker å ta Norge- er det gjort på 10 minutter!

Det norske forsvaret har blant de beste yrkesoldatene i verden, bare så synd de er så få. De alene kan...

Lukk