Vertsnasjonen Frankrike har klart det igjen. Å nå finalen på hjemmebane, akkurat som i VM 2008. Forventet eller en nedtur?At det nettopp er Portugal som står på andre siden av banen når finalen sparkes i gang, er i hvert fall ingen selvfølge. 

Fernando Santos, Portugals erfarne trener har gått under radaren hele veien. Han har gjort mange eksperters uttalelser til skamme og sendt sitt lag til finalen, men kun én seier i belte, mot overraskelseslaget Wales. Resten av kampene har Portugal vunnet etter ekstraomganger og på straffer. Men, Christiano Ronaldo og hans lagkamerater er i finalen. Det er ikke andre favoritter som Belgia, Spania eller Tyskland. Ergo er det fortjent.

Euro 2016 France

Smartencyclopedia Photo Database via Compfight

 

Det er faktisk tillat å være, klok, heldig, litt kynisk og god nok til å gå hele veien. Om Portugal også kan ta favorittene Frankrike, tja, hvorfor ikke? De har jo tilgode å tape på lang tid. Frankrike har et bedre mannskap, en bedre keeper og en minst lik god trener. Vi tror det likevel blir jevnt i finalen, vi tror det kan bli avgjort på straffer. Dessverre. Da er det mer tilfeldigheter som avgjør, til det står det for mye på spill enn at det blir rettferdig, men slik er nå engang reglene.

EM i Frankrike ble kanskje ikke det fyrverkeriet mange håpet på. Til det ble det for mange kjedelige kamper med få mål. Overraskelsene lå i hvor svake England var, nok en gang. Hvor sterke Wales og Island viste seg som et kollektiv og hvor fantastisk gode enkeltspillere kan være på en god dag.

Kanskje er 24 lag noe for mange. Avansement holder om man unngår og tape og makter å vinne en kamp i grunnspillet, det innbyr ikke akkurat til fest fotball for noen. Om dette endres til EM i 2020, som skal spilles i 13 forskjellige byer i Europa, vites ikke.

De som har imponert oss mest i enkeltkamper og gjennom hele mesterskapet i Frankrike er Hugo Lloris i det franske målet. Andrés Iniesta på den spanske midtbanen, Aron Gunnarsson på Island og fantastiske Antoine Griezmann samt energiske Dimitri Payet, også de på hjemmelaget, Frankrike.

Paul Pogba er viktig for Frankrike, en av spillerne det var stilt store forventninger til, men som bare delvis har innfridd. Da har heller Christiano Ronaldo hos Portugal etterhvert vist seg fram med positive fortegn. Headingen mot Wales, som gav 1-0, er et mål for evigheten. Ronaldo, som er den neste spillere noen gang, som har gjort mål i fire EM, fortjener mer ros enn han får i visse kretser. Kanskje er det nettopp den utskjelte playboyen som tar dette hjem for sitt elskede Portugal?

Så til spørsmålet. Nei. Det er nok ikke tilfeldig at det er hjemmelaget Frankrike som er i med helt ut på sin egen fest. Didier Deschamp har hatt god tid til å forberede seg på EM, men det er ingen selvfølge å levere. Han har bestått igjen.

Nei. Det er verken nedtur eller tilfeldig at det er Portugal som også når helt til finalen. Et solid forsvar, gode med ball og kyniske nok gjennom hele turneringen har vært en suksess for Sanots’ lag. Velfortjent.

Finalen mellom Frankrike og Portugal spilles i Saint-Denis utenfor Paris, søndag 10. juli kl 21:00

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bloggere styrtrike – på din nysgjerrighet

Bloggere styrtrike - på din nysgjerrighet. Du har sikkert hørt det før, hvor mye en toppblogger i Norge kan tjene...

Mourinho med rekord bud – topp TV-kamper i kø!

José Mourinho er endelig på plass på old Trafford, blekket er ikke engang tørt på kontrakten før han har brukt...

Lukk