Tar du ofte Paracet for å døyve de verste mensen- smertene eller fylle-syken så bør du ta en titt her. 

– Folk som tar tabletter for kronisk smerte skjønner kanskje ikke at de tar for mange eller kjenner igjen symptomene ved overdose og leverskade, sier Kenneth Simpson ved Edinburgh University til BBC.

Også andre tabletter kan være svært farlig om de mikses med reseptbelagt medisin. Les alltid pakningsvedlegget nøye og snakk med din fastlege før du kombinerer noe du ikke kjenner konsekvensene av.

Simpson og hans forskerteam har sett på rundt 663 tilfeller av leverskade grunnet legemiddelet paracetamol og fant 161 tilfeller av det de kaller «forskjøvet» (staggered) overdose.

Denne typen overdose av paracetamol er vanskeligere for leger å oppdage, fordi blodprøver ikke vil vise de høye verdiene av paracetamol som man ser dersom noen for eksempel har hevet i seg flere pakker i et forsøk på å ta livet av seg, ifølge BBC.

Tegn på alvorlig leverskade er gulsott (gulfarging av huden og øynene), blåmerker og hudblødninger, hevelse og vannansamling i kroppen, kvalme, dårlig matlyst og vekttap.

Anbefalt dose Paracet for voksne og barn over 40 kg (12 år) er 1-2 tabletter à 500 mg eller ½-1 tablett à 1 g 3 ganger i døgnet.

Toksisk dose med fare for akutt leverskade er 175 mg pr. kg for barn, og 140 mg pr. kg for voksne. Inntak av over 10 g paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade. Hos storkonsumenter av alkohol har 6 g gitt meget alvorlig og 10 g dødelig forgiftning.

– Mange nordmenn er redde for smerter og velger å ta en tablett for det minste. På lang sikt kan det være svært lite gunstig. Bekjemp heller smertene med å gå en lang tur, en treningsøkt eller å sove et par timer. Gjør noe du vet kan lindre de kroniske smertene. Bruker du medisin for ofte så kan du også til slutt bli immun mot disse.

For mer info om Paracet se Felleskatalogen.no

Tar du tabletter så snart du merker noe ubehag, eller klarer du å la være?

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Samsung vs Apple- the war is still on

Krigen mellom de to største aktørene i smarttelefonmarkedet har allerede nådd flere rettssaler for å avklare patentsøksmål fra begge parter....

FRP -Tabbepartiet som ingen vil stemme på

  Per Sandberg er nestleder i et parti som er i ferd med å synke. Fremskrittspartiets skaper, Carl I. Hagen skapte partiet,...

Lukk